Høringssvar til Forslag til lokalplan vedr. Amager Kulturpunkt København 2010.08.31
Vi er meget begejstrede over at Københavns Kommune er nået til Sundby og nu arbejder på at forbedre et område, som har været overset trods en livlig aktivitet, kulturliv og musik igennem en årrække.
Vi ser med glæde frem til renoveringen af arealerne omkring Kulturpunktet og Amager Bio, som længe har fungeret som en utiltrækkende parkeringsplads. At passere en æstetisk anlagt offentlig plads i gode, naturlige materialer opstå i form af Musiktorvet, vil styrke glæden ved dagligt at færdes i vores lokalområde.
Vi vil gerne bakke op om etableringen af både Børnekulturhus i tæt tilknytning til til de eksisterende børnehaver og indretning af børneteater i Røde Kro Teater samt udvidelse af Amager Bio. Det kan kun styrke de eksisterende institutioner i området og give de mange børn i området spændende nye aktiviteter, oplevelser og styrke deres sociale kompetencer.
Vi vil gerne bakke op om en fortætning i området med bebyggelsen langs Kirkegårdsvej, idet det kan medvirke til at præcisere gaderummet på Øresundsvej langs en strækning, hvor den fremstår svækket af en åben, kedelig og utiltrækkende parkeringsplads foran Føtex. En bebyggelse, der binder bebyggelserne Øresundsvej 16, 16A og 16B og hjørnebebyggelsen på Kirkegårdsvej sammen er velkommen. Især, hvis Københavns Kommune genovervejer anlæggelse af et underjordisk (fuldautomatisk) parkeringsanlæg ved Øresundsvej, idet parkeringskapaciteten i området allerede er kraftigt reduceret i forbindelse med anlæg af cykelstier.
Vi vil imidlertid gerne opfordre politikerne til at genoverveje lokalplanens forslag til bebyggelse på Øresundsvej 12, idet vi finder de foreslåede rammer for denne bebyggelse meget bekymrende. Vi vil især opfordre Københavns Kommune til at revurdere:
1) funktionen i forhold til ambitionerne for områdets byliv
2) trafik- og støjgener ved etablering af et nyt supermarked på en allerede stærkt trafikeret vej
3) projektets relation til omgivelserne og kulturarven
4) lokalplanens krav til projektets arkitektoniske kvalitet
5) lokalplanens krav til skala og afstandsforhold
Ad. 1)
Kommuneplanen tillader handelsliv ned af Øresundsvej – formentlig for at styrke områdets byliv. Supermarkeder fremstår imidlertid typisk med et forholdsvis lukket og afvisende ydre, der ikke bidrager til områdets byliv. Et kedeligt, men ret nyt eksempel herpå er Rema på hjørnet af Øresundsvej skråt overfor nr. 12. Derfor er vi modstandere af et supermarked på Øresundsvej 12.
Området har på det seneste mærket forskellige interessante private initiativer for bylivet, idet flere caféer med udeservering er åbnet. Mad Manifesten på Drogengade er f.eks. blevet en stor succes trods den ydmyge og ueksponerede placering på hjørnet af Tyrolsgade. Med etableringen af Musiktorvet vil det være langt mere interessant med flere muligheder for mindre virksomheder, caféer eller restauranter, der kan benyttes før og efter arrangementer i Amager Bio, som netop tiltrækker hober af besøgende fra hele København.
I relation til behovet for etablering af et supermarked på adressen er det vores klare opfattelse, at behovet allerede er dækket af de eksisterende: Netto, 2x Føtex, Rema, 2xFakta, Lidl, Aldi, Irma samt Kvickly, der alle ligger indenfor en radius af ca. 500 meter fra Øresundsvej 12. Af de nævnte ligger Netto, Føtex og Rema indenfor 100 m fra grunden Øresundsvej 12. En udvidelse af Netto på Middelgrundsvej synes at være den blidelse og mindst komplicerede udvidelse af kapaciteten i området, idet trafikken dertil ikke vil øges markant med en udvidelse.
Ad. 2
Med henblik på de støj- og trafikmæssige gener af et nyt supermarked på Øresundsvej 12 vil vi fremhæve de problemer, som vi allerede oplever i forbindelse med varelevering til Rema og Føtex.
De store lastbiler har meget vanskeligt ved at manøvrere på områdets små veje, hvorfor de kører af omveje og bakker ind på gader og stræder for at komme rundt, hvorved de spærrer for trafikken og spærrer parkerede biler inde i længere perioder, imens de læsser af. Vejene i området er allerede meget støj- og trafikbelastede af lastbiler til områdets øvrige supermarkeder. Tyrolsgade er ofte spærret om morgenen af to eller flere store lastbiler. Det samme gælder Kirkegårdsvej, hvor parkeringspladsen ikke kan rumme leverandørernes lastbiler, som i stedet spærrer Kirkegårdsvej.
Siden realiseringen af metroen er trafikbelastningen på Øresundsvej øget væsentligt, idet vejen er blevet den primære forbindelse til Amager Strandvej og Strandparken. Det har hjulpet på dækstøjen, at kommunen har ofret lyddæmpende asfalt, men de mange lastbiler, busser og motorcykler med larmende motorer resulterer ofte I, at beboere i de ældre ejendomme på Øresundsvej, selv med lukkede vinduer har vanskeligt ved at høre musik i et almindeligt volumen uden regelmæssig afbrydelser pga. voldsom trafikstøj.
Vi forudser foruden støjbelastning også øget trafikkaos, idet et nyt supermarkeds leverandører vil afspærre Øresundsvej i mindst én retning og muligvis også Saltholmsvej en stor del af morgenen. Lastbilernes venderadius gør det umuligt at dreje ind på egen grund langs den skitserede bebyggelse på Øresundsvej 12, hvorfor chaufførerne vil vælge letteste alternativ.
Vi forudser tre alternativer for chaufførerne:
a.: ankomst fra Saltholmsvej, som er en meget smal gade, der allerede er meget belastet af uvedkommende gennemkørende trafik (efter lukning af passagen forbi Rema)
b.:den anden løsning for chaufførerne vil være at gennemføre en trepunktsvending på tværs af Øresundsvej og ind over Saltholmsvej, hvilket kan skabe farlige situationer for de bløde og øvrige trafikanter, idet det allerede i dag er meget vanskeligt at orientere sig i krydset Øresundsvej- Saltholmsvej
c.: den sidste mulighed er, at chaufførerne trods forbud parkerer langs Øresundsvej, hvilket er den løsning vi typisk registrerer på Kirkegårdsvej og Tyrolsgade
Vi ønsker derfor at påpege, at et supermarked på Øresundsvej 12 strider imod kommunens tidligere tiltag i planlægningen af trafiksikkerhed og støjbegrænsning i området, og vil øge støjbelastningen, der allerede i dag er meget voldsom (70-75 dB). Derudover vil både tryghed og sikkerhed for cyklisterne i området forringes hvorved fordelen af de store anlægsinvesteringer i form af nyanlagte cykelstier langs Øresundsvej synes at være spildt.
Ad 3)
Amager er kendetegnet ved en komplekst og meget sammensat bebyggelsesstruktur med mange skalaspring og tidsepoker repræsenteret.
Lokalplanområdet omkring Amager Kulturpunkt er imidlertid karakteriseret af et lavt område med bebyggelse i én til to etager, som afspejler den oprindelige landsbykarakter. Det lave, åbne område er afgrænset af højere etageejendomme i fire til fem etager.
I dag udgør den højere randbebyggelse en relativt entydig grænse til det lave område. Grænsen er defineret af den tidligere skole på Øresundsvej 4, Amager Bio, karréen Søndergården mellem Strickersvej, Middelgrunden og Kirkegårdsvej, boligejendommen på Øresundsvej 16 samt bebyggelserne langs nordsiden af Øresundsvej, nr. 17, 15, 9-13 mv. Oplevet langs Øresundsvej er det især Skolen samt gavlen på Øresundsvej 16, der definerer grænsen tydeligt.
Set fra øst langs Øresundsvej vil det være en overordentlig stor planlægningsmæssig fejl at tillade bebyggelse i fire etager på Øresundsvej 12. Naboejendommen, Øresundsvej 14, er kun 1½ etage høj, hvorfor et spring ti fire etager vil opleves meget uharmonisk og voldsomt. Strækningen fra nummer 16 i 5 (6) etager til nr. 12 via Krunch vil fremstå meget fragmenteret og opbrudt.
Oplevet fra vest var opfattelsen hos planmyndighedens repræsentant på borgermødet, at den fremtidige bebyggelse ville kunne udgøre den nye kant mod det lavt bebyggede område. Det formår den foreslåede punktbebyggelse imidlertid ikke, hvorfor den vil fremstå som en planmæssig fejltagelse. Projektet forholder sig hverken til den lokale skala eller konteksten i de nære omgivelser. Den har misforstået stedets ånd, og vil være en arkitektonisk katastrofe, der forringer den samlede opfattelse af områdefornyelsen.
Vi er derfor meget bekymrede for lokalplanens rammer, idet det er vores vurdering, at bebyggelsen ikke bør være højere end det lave områdes øvrige bebyggelse 1½ – 2 (evt. 2½) etager, så den forholder sig til sine nærmeste naboer på Øresundsvej og Nordre Røsevej, og medvirker til at bevare en af områdets vigtigste kvaliteter - den åbne, gennemtrængelige karakter. En fire etager høj ejendom på Øresundsvej 12 vil for eftertiden fremstå som en stor fejltagelse i lokalområdet idet beboerne i området opfatter det lave, åbne område omkring kulturpunktet som en kulturhistorisk arv fra Sundby Landsby.
Materialemæssigt fremstår bebyggelsen derudover fremmed for området, og vi ønsker på det kraftigste at fraråde spejlende facader. Hvis funktionen tilsiger det kan stueetagen selvfølgelig være udført med store glaspartier, men til øvrige facader vil vi anbefale, at lokalplanen stiller krav om naturligt forekommende materialer, der patinerer smukt.
Vi håber politikerne tager vore kommentarer alvorligt og genovervejer lokalplanens rammer for skala og materialevalg.
Ad. 4)
Kommunen beskriver sine høje ambitioner for områdets arkitektonisk kvalitet med Musiktorvet, Amager Kulturpunkt og Børnekulturhuset, hvorfor vi finder det skandaløst, at kommunen viser et projekt af så ringe kvalitet i fremlæggelsen af sin lokalplan.
Det er muligt, at bygge interessante projekter også på smalle byggegrunde – som et af byens mest ambitiøse må vi fremhæve Stokhusgade 4, der både er nyskabende og veltilpasset trods en nutidig arkitektur. Ejendommen har modtaget de højeste arkitektoniske anerkendelser og Købehavns Kommune involverede sig engageret i udviklingen af dette projekt, ligesom det har brugt flere år på at tilpasse det fremlagte resultat af børnekulturhuset til de omkringliggende bebyggelser og beboere for at sikre en tidssvarende men tilpasset arkitektur.
Er det for meget forlagt at udvise et tilsvarende engagement på denne følsomme placering.
Vi kan kun opfordre politikerne til at stille højere krav til arkitektur og materialevalg vedr. fremtidig bebyggelse på Øresundsvej 12, så vi alle kan glæde os over og nyde en arkitektonisk perle på Øresundsvej og endnu en i København.
Ad 5) Afstand til nabobebyggelse
Bygningsreglementets afstandskrav til skel og nabobebyggelse ophæves med det forelagte lokalplanforslag for matriklen med adressen Øresundsvej 12. Vi er ikke i lokalplanen blevet præsenteret for vægtige argumenter herfor, og mener det er unødig imødekommende overfor en bygherre med et rigtig dårligt projekt.
Skal børnehaverne kompenseres for de store brugsarealer, som de igennem en årrække har haft adgang til i den sydligste del af Øresundsvej 12 må lokalplanen i det mindste fastholde de 2½ meter, som bygningsreglementet normalt stiller som afstandskrav til skel.
Bestemmelsen kan berøve naboejendommene, herunder Krunch deres fremtidige udviklingemuligheder i randzonen langs skel mod nr. 12.
Vi mener at der bør fremlægges særdeles vægtige argumenter for at lade en lokalplan slække på bygningsreglementets krav – og at disse argumenter bør fremgå af lokalplanen selv.
Vi håber at både administration og de københavnske politikere vil respektere vore holdninger og seriøst genoverveje lokalplanens krav til et fremtidigt projekt på Øresundsvej 12.
Med venlig hilsen
Anders Wesley Hansen
Arkitekt maa
og
Helene Skytte Olesen
Arkitekt maa
Byplanlægger
Øresundsvej 15. 2. tv
2300 København S