Høringssvar vedrørende Forslag til Kommuneplanstrategi 2023

Oprettet: 29. august 2023
Svarnummer:
16

Indsendt af

Kaspar Bonnen

Virksomhed / organisation

billedkunstner

Postnr.

1555

By

Kbh K

Høringssvar

På Korte Kontrakter er et udstillingsprojekt der sætter fokus på de stigende huslejepriser i København, og kunstneres mulighed for at arbejde og leve i byen. Den inviterer ind i de vilkår kunstnere arbejder under: Skal der være plads til kunstnerne? Hvem har ret til at være i byen? Hvordan skaber vi en mere blandet by?

 

 

PÅ KORTE KONTRAKTER

 

 

PRESSEMEDDELELSE

I 2023 er København Arkitekturhovedstad. København har igennem de sidste tiår udviklet sig til en Metropol med stor liveability, der tiltrækker middelklassen og den højere middelklasse og ligger i det allerøverst lag på lister der kårer de bedste storbyer. Arkitekturåret fejrer netop nu København som denne succesrige storby, som på mange måder har skabt en god storby, men også er ved at fejle. På Korte Kontrakter begynder samtidig med kunstmesserne Chart og Enter, der viser kunsten som en progressiv salgsvare af succeskunst for rige kosmopolitter og kunstinteresserede.

 

PÅ KORTE KONTRAKTER ser bagsiden af denne udvikling i en by der er skabt til den bedre stillede middelklasse, expats og forfløjne turister, men uden plads til dem som ikke passer til den skabelon, en udvikling som rammer de lavest lønnede, kunstnere og mindre håndværksfag.

Billedkunstnere er (sammen med kunsthåndværkere og forfattere) de allerfattigste. Deres professionelle indkomst er gennemsnitligt på under 100.000,- kr årligt.

Alligevel er de som Jacob Engel Schmidt siger med til at skabe indkomster der er større end landbrug og fiskeri tilsammen.

Kunstnere har igennem længere tid været blandt de lavest lønnede, de arbejder uden faste stillinger, uden kontrakter, ofte uden lønninger. De er henvist til at leve af ansøgte penge og dobbeltjobbe. De har flere huslejer, udgifter til materialer. Kunstnere skal både lave kunstnerisk arbejde, arbejde ved siden af, plus have overskud til alt det også kræver at være kunstner: udvikle sig selv, blive dygtigere, promovere sig selv osv.

 

Der mangler atelierer, værksteder, mindre kontorrum som ikke er dyre.

De steder hvor kunstnere tidligere har arbejdet er hastigt forvandlet til dyre boliger.

Huspriserne er steget eksplosivt og ”Størstedelen af de adspurgte har kun mellem 11-15 kvm til rådighed og betaler 1600-2000 kr. om måneden i leje.” (ifølge undersøgelse lavet af UKK)

 

PÅ KORTE KONTRAKTER spørger Hvad er det for en by vi vil have? Mangler vi ikke de interessante kvarterer, hvor der sker noget uventet. Hvor der er plads til andet end lejligheder som investeringsobjekter, et kvarter, hvor kunstnere, sygeplejersker, mindre håndværksfag og mindre erhvervsdrivende kan bo og finde rum til at udfolde et liv der ikke følger en forudbeskrevet linje.

 

Hvem har ret til byrummet og hvem er det der styrer byens udvikling?

Vi ønsker svar fra politikerne der ikke regulerer boligmarkedet, eller stiller rum til rådighed hvor kunstnere kan arbejde.

Vi ønsker svar fra de store aktører på boligmarkedet som PFA, Salling Group, Blackstone, der presser kunstnere ud for at øge deres indtjening, uden at skele til København som en by hvor mange skal kunne være.

København har på kort tid bevæget sig fra at være en divers storby, hvor både mange nationaliteter og forskellige indkomstgrupper kunne leve tæt på hinanden, til at blive en by, hvor lavindkomstgrupper har svært ved at bosætte sig og at byen går mod at blive en metropol for den øvre middelklasse.

 

PÅ KORTE KONTRAKTER udspringer af en konkret oplevelse, hvor udlejeren PFA, gennem deres developer Sophienberg ville presse os ud gennem sagsanlæg. Udstillingsrækken er begyndt som en aktivistisk modtræk mod de udlejere der vil true os til at flytte, men PÅ KORTE KONTRAKTER vil debattere den generelle situation, der gennem de sidste mange år er symptomatisk for en udvikling båret af tanken om vækst, liveability og intentioner om at skabe en konkurrencedygtig og indbydende metropol for velhavere, turister og for at tiltrække ”de gode hjerners” arbejdskraft

 

Vi ønsker en by der er rummelig.

Vi ønsker svar fra politikerne.