Høringssvar vedrørende Hamletsgade - lokalplan 631

Oprettet: 6. oktober 2022
Svarnummer:
66

Indsendt af

AB Baldersgade 61-63

Postnr.

2200

By

København N

Høringssvar

HØRINGSSVAR FRA BESTYRELSEN I AB BALDERSGADE 61-63

Vi er en lille andelsboligforening i Baldersgade 61 og 63 og dermed borgere i den del af lokalplansområdet, der er beboet.

Vores lejligheder og meget lille, men hyggelige gård grænser direkte op til bygherre A/S Holger Petersen Holdings grund og den planlagte 4-etagersbygning samt forhøjelsen af psykiatribygningen inde på grunden (også omtalt som længebygningen i forslaget eller Bygning I og Bygning H) vil få fatale konsekvenser for vores livskvalitet i form af markante forringelser af lysindfaldet i vores lejligheder og ikke mindst en mørklægning af vores gård. Om end lille (gården er mindre end 200kvm og der er cirka 8-9 meter fra vores bygning til skellet, som består af en mur ind til A/S Holger Petersen Holding) fungerer vores gård som socialt samlingspunkt for foreningens beboere. De helt små børn leger i sandkassen, de større børn hjælper til med at vande blomster og slå vores græsplæne og om sommeren bliver der badet flittigt i badebassin, holdt hyggelige middage og fejret mærkedage. Alt dette nyder vi at gøre i det sollys, der rammer gården fra eftermiddagens start. I 2018 investerede foreningen desuden i etablering af altaner med det for øje at udnytte lysindfaldet til fulde, og foreningens altaner blomstrer nu både i bogstavelig forstand med blomster og urter, men også af liv.

Ny erhvervsbebyggelse prioriteres fremfor områdets mange nuværende beboere
Af lokalplanen fremgår det, at bygherre vil og må opføre en 4-etager-erhvervsbygning blot nogle få meter fra skellet til vores baggård og dermed også meget tæt på vores hjem. Desuden planlægger man et forhøje den nuværende psykiatribygning (Bygning H) med endnu en etage, hvilket også vil have stor indflydelse på lysindfaldet i vores gård og lejligheder. Bygninger af den højde vil markant forringe livskvaliteten for beboerne i vores forening og mange af vores gode naboer på Baldersgade. Det lysindfald, der skaber liv i vores lejligheder og vores gård, vil blive mærkbart forringet og mørklægge gård og lejligheder meget tidligere på dagen end nu. Lokalplanen viser nogle få skyggeberegninger, men vi har vedhæftet et skyggediagram, der viser, hvilken effekt den store 4-etagersbygning får for livet i vores gård. Fx viser diagrammet, at der den 1. maj vil være fuld skygge i gården 17.35 modsat kl. 19.00 på nuværende tidspunkt. Diagrammet (der kun viser beregninger for sommerhalvåret) viser med al tydelighed den meget store negative effekt, bygningen vil have på vores gård. I vinterhalvåret vil det stå endnu værre til, da solen står lavere på himlen og bygningernes indvirkning derfor vil være mere markant. Vores gård liver i den grad op, når vi får fri fra arbejde. Børn leger og der spises ude i netop det tidspunkt, hvor en ny bygning samt forhøjelse af psykiatribygningen vil fjerne sollyset. Bliver lokalplanen en realitet, vil gården komme til at ligge øde hen – i skygge. Desuden er det vigtigt at nævne, at skyggeeffekten fra bygningerne ikke kun vil påvirke os i Baldersgade 61 og 63, men i den grad også vores naboer i 65, 67 og længere oppe ad gaden. Altså vil bygningerne markant forringe livskvaliteten for et væld af borgere i området.

Vi forstår slet ikke, hvordan sådanne bygninger er kommet på tegnebrættet, når Københavns Kommune i årevis har arbejdet fokuseret med baggårdssanering og byfornyelser for netop at undgå lysfattige baggårde og lejligheder. At opføre erhvervsbebyggelse, som forringer beboelseskvaliteten i den allerede eksisterende boligbebyggelse, virker komplet uforståeligt og det er at tage mange, mange skridt i den forkerte retning.

Bygherre er allerede bekendt med borgernes skyggeproblemer
Det skal yderligere tilføjes, at platantræerne, som A/S Holger Petersen Holding har plantet på grunden og er vokset meget store, i forvejen skygger rigeligt for lysindfaldet i vores lejligheder og vores gård. Helt tilbage i 1988 har vores forening været i dialog med A/S Holger Petersen Holding om beskæring af træerne for at tilgodese lysindfaldet. Beskeden har altid været, at træerne er fredet og ikke kan fjernes, men beskæres kan de, hvorfor de hvert andet år blevet beskåret. Det undrer os derfor gevaldigt, at man nu sagtens kan fælde træerne, der tidligere er blevet omtalt som fredede, for så at opføre noget endnu mere lysfrarøvende i form af en høj bygning. A/S Holger Petersen Holding er om nogen bekendte med, at vi i AB Baldersgade 61-63 og vores naboer ønsker at værne om det lysindfald, vi får i vores små baggårde, og det virker derfor himmelråbende, at A/S Holger Petersen Holding nu foreslår (med kommunens opbakning) at opføre en bygning, der permanent vil ødelægge lysindfaldet.


Ikke første gang, at lokalplansforslag prøver at tilgodese bygherre
Det undrer os i øvrigt, at kommunen ikke har kigget i tidligere lokalplansforslag eller i hvert fald ignoreret dem, for det er nemlig ikke første gang, at en lokalplan prøver at tilgodese bygherre fremfor borgerne. Da den nuværende lokalplan fra 1991 var på tegnebrættet, ville man ligeledes opføre en høj bygning på samme sted. Dengang lavede vores forenings tidligere formand samme skyggeberegninger, som nævnt ovenfor, og der blev gjort de samme indsigelser som i dag – og heldigvis lyttede kommunen til borgerne og bygningen blev fjernet fra lokalplanen. Hvorfor skal vi nu trækkes igennem samme scenarie og igen føle os totalt overset af den kommune, vi er borgere i og af de folkevalgte politikere? Vi ønsker selvfølgelig stadig lys og liv i vores gårde og lejligheder, det bør ikke komme bag på hverken kommunen eller bygherren, som jo er vores mangeårige nabo.

Hvor er borgerne i lokalplanen?
Vi savner i den grad, at områdets nuværende borgere og deres liv bliver tænkt ind i lokalplanen, for det virker umiddelbart ikke til at være tilfældet med dele af dette forslag, hvor Københavns Kommune gør køb på lokalplanens nærmeste borgere til fordel for én bygherre og grundejers ønske om at opføre mere erhvervsbyggeri.

Vi er ikke imod forandring og det er interessant, at man ønsker at åbne området op med en gennemgang fra Nannasgade til Tagensvej, men det skal give mening for borgerne og ikke være på bekostning af dem. At åbne området op, kan man dog sagtens gøre uden byggeri, der forringer livskvaliteten for nuværende beboere. Skal man absolut bygge, kan man fx bygge etplansbebyggelse hele vejen langs Baldersgade-delen (som ikke kaster nævneværdig mere skygge end muren, der løber langs baggårdene) og dermed fordele det antal erhvervskvadratmeter, man vil kunne få fra det høje etagebyggeri, ud langs et etplansbyggeri. Et lavt længebyggeri kan, med de rette erhverv, netop være med til at skabe byliv langs strædet (vi henviser i øvrigt til det fælles høringssvar, der er indsendt på vegne af 420 af kvarterets beboere, hvor et forslag til længebyggeriets udformning findes). På den måde skaber man stadigvæk en samlet mini-karré fra Baldersgade og gennem det stræde, der efter planen skal løbe fra Nannasgade mod Tagensvej. Dog er denne mini-karré jo allerede indrammet på fineste vis, nemlig af de eksisterende træer. Hvis ”indramning af karréen” virkelig er kommunen og bygherrens ærinde, så står løsningen jo allerede plantet i jorden.   

Vi sidder tilbage med en følelse af, at kommunen er blevet enige med bygherre om, at det nok skal gå at spise borgerne i Baldersgade af med et stræde/en gennemgang mod, at borgerne får markant forringet livskvaliteten i form af meget mindre lys og udsigt. En passage kan på ingen måde erstatte, at mange borgere i Baldersgade får fjernet sollyset og glæden ved at opholde sig i deres respektive gårdmiljøer, på deres altaner og i lejligheder. Lokalplanen vidner ikke om, at kommunen sætter borgerne først, men snarere om, at bygherre og lokalplanens største grundejers behov og profit sættes før noget andet.
 

 

Materiale: