København som Julemarkedsby

Teknik- og Miljøforvaltningen har til hensigt at give tilsagn om tilladelse til seks forskellige julemarkeder i 2014, hvorved der kan skabes en høj grad af julestemning i hele Indre By.

Høringsfrist:

17. juni 2014
Indsendt af:
James Thisted
Dato: 16. juni 2014
Svarnummer:
16
Vedhæftede filer: 1
By:
København K
Postnr.:
1157
Jeg bor i indre by med min datter på 5 år... og det er nu blevet en tradition, at vi går tur, kigger på lys og køber vores juletræ dernede. Vi besøger boderne og nyder underholdningen... Vi synes, det er rigtig hyggeligt med julemarkedet på Højbro Plads, og det må gerne være større efter vores mening. Det er dejligt, at vi har fået nogle juletraditioner for både børn og voksne I indre by... så man ikke skal ud af byen med bus og tog for at opleve rigtig julestemningen... Det er ikke kun turisterne der nyder det, men i høj grad også os med børn her i indre by.
Læs høringssvar fra James Thisted
Indsendt af:
Mikael Kristensen
Dato: 16. juni 2014
Svarnummer:
15
By:
Kgs. Lyngby
Postnr.:
2800
Hvor er det dog rart med et Julemarked i Indre by, og hvor ville de dog være ærgeligt, med de juletraditioner vi har i Danmark, at lukke for sådan et marked. Jeg var der flere gange sidste år, og jeg lagde mærke til hvor mange turister der kom, og som hyggede sig på markedet. kan virkelig godt lide at markedet er afgrænset, så man netop får jule indtrykket, andre markeder spreder sig over større arealer, og giver et rodet indtryk. En flot julemand går rundt og spreder julestemning. Syntes det er et rigtig godt tiltag at lave et julemarked på Højbro plads, syntes virkelig at der burde støttes op om det.
Læs høringssvar fra Mikael Kristensen
Indsendt af:
Joachim Solberg
Dato: 16. juni 2014
Svarnummer:
14
By:
Virum
Postnr.:
2830
Min holdning er at København har behov for aktiviteter af alle slags. København er jo en levende by hvor der er plads til alle. Et julemarked skal da ikke have smagsdommer på for hvad der må sælges i deres boder. Alle andre butikker byen har jo heller ikke de vilkår. Hvis man har en markedsplads som er med til at give liv i byen er det da klart at man bliver nød til at beskytte den mod " svage sjæle" og låse af når man lukker. Desværre er det en nødvendighed. Det er de samme vilkår butikkerne har. Det kan heller ikke var det største kulturtab at en plads fyld med boder ikke er tilgængelig om natten. Så jeg siger hurra for det store arbejde det må være at sætte et sådan marked op for private midler og for egen risiko. Det er jo fuldstændig risikofrit at side i en stol bag lukkede døre og mene noget andet. Mvh Joachim Solberg
Læs høringssvar fra Joachim Solberg
Indsendt af:
Helle Hammer
Dato: 16. juni 2014
Svarnummer:
13
Virksomhed / Organisation :
PR Bureau
By:
Gentofte
Postnr.:
2820
Synes det er meget ærgeligt, hvis der ikke kommer Julemarked på Højbro Plads i år. Jeg er ikke den mest hyppige bruger af København - men når der er julemarked er jeg en sikker gæst. Det er hyggeligt - og det er skønt at få den følelse af 'at være barn igen' med rigtig jul.
Læs høringssvar fra Helle Hammer
Indsendt af:
Christel Hammer
Dato: 16. juni 2014
Svarnummer:
12
Virksomhed / Organisation :
PR Virksomhed
By:
Gentofte
Postnr.:
2820
Kommer jævnligt i København, og ser det som en positiv oplevelse for hele familien. Det er et flot arrangement som lever op til udenlandske hovedstæders niveau. Et stort plus for København og som bruger af København. Det ville være synd at ødelægge den juleby, som forhåbentlig bliver en tradition. Og den skal ikke ødelægges af omkringliggende butikker.
Læs høringssvar fra Christel Hammer
Indsendt af:
Savannah Bell
Dato: 16. juni 2014
Svarnummer:
11
By:
Kbh S
Postnr.:
2300
Ikke om jeg begriber den kritik julemarkedet på Højbro Plads møder!! At nogen beskylder det for at være lukket står mig helt uforstående!! Som mor til 4 med børn i "alle aldre" (4 -15 år), har vi kun oplevet lige det modsatte! I denne skønne jule-oase midt i byens hektiske liv er vi hvert år mødt med åbenhed og varme, ligesom vi har nydt at handle i de mange boder. Det er da også blevet en fast tradition, når familien fra England er på besøg, at besøge Julemarkedet, fordi selv familien fra London synes, at markedet er SÅ hyggeligt og skønt at besøge!! At markedet ligger placeret og er udformet som det er, gør det kun MERE attraktivt!! Man kan - både som voksen og barn - træde ind i en verden af hygge og julestemning. Skulle dette julemarked begynde at integrere de omkringliggende forretninger vil kun være en skam og forringelse af den samlede oplevelse!! Idéen er jo, at vi handlende kan opleve noget nyt, anderledes og ganske særligt end alt det vi til dagligt ser i julehandelsens gadebillede. Det er her, at byen kan differentiere sig! Og enhver storby med respekt for sig selv, ønsker vel at gøre netop dette på bedste vis. Vi ønsker ikke endnu et julemarked, der minder om en festival af Søstrene Grene og Tiger (sagt med stor respekt for de respektive nævnte butikker!!!), men hver ting til sin tid!! Så lad julemarkedet på Højbro Plads stå som det, det allerede gør: En berigende juleoase med kvalitet for HELE familien, åbenhed, varme og ÆGTE og AUTENTISK JULESTEMNING midt i byen!!
Læs høringssvar fra Savannah Bell
Indsendt af:
Indre By Lokaludvalg
Dato: 16. juni 2014
Svarnummer:
10
Vedhæftede filer: 3
Virksomhed / Organisation :
Indre By Lokaludvalg
By:
København K
Postnr.:
1466
Teknik- og Miljøforvaltningen har med svarfrist den 16. juni 2014 bedt lokaludvalget om et høringssvar vedrørende et forslag om at give tilladelser til seks forskellige julemarkeder i 2014. Borgerdialog Indre By Lokaludvalg holdt et borgerdialogmøde målrettet lokale erhvervsdrivende om sagen den 28. maj 2014 – referatet er vedlagt som bilag. 11 personer deltog i mødet. Derudover har lokaludvalget blandt andet gennem annoncer i Cityavisen gjort opmærksom på muligheden for at kommentere sagen på lokaludvalgets hjemmeside og facebook-side. En borger har kommenteret sagen – se bilag. Lokaludvalgets holdning Indre By Lokaludvalg, der har drøftet sagen i sit møde den 12. juni 2014, mener, at det er vigtigt, at man værner om kvaliteten af bylivet i Indre By. Der er ikke mangel på liv og oplevelser i bydelen, og derfor bør Københavns Kommune sætte fokus på den oplevelsesmæssige og samfundsøkonomiske værdi af de aktiviteter, man overvejer at give tilladelse til. Der bør kun gives tilladelse til aktiviteter, som bidrager positivt til bylivet i harmoni med det eksisterende miljø, herunder lokale beboere og erhvervsdrivende. Julemarkeder kan bidrage positivt til stemningen og forretningslivet i bydelen, men det kræver at markederne har en vis æstetisk og indholdsmæssig standard. Derudover mener lokaludvalget, at seks julemarkeder er for meget i forhold til, hvad bydelen kan bære. Lokaludvalget mener, at Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med tilladelser til julemarkeder i Indre By skal overveje følgende: • Julemarkederne må ikke være indhegnet og aflåst. Lokaludvalget mener, at det er vigtigt, at bydelens pladser er offentligt tilgængelige og ikke afspærres til kommerciel brug. Derudover kan indhegning være skæmmende og generende for de erhvervsdrivende i området samt for beboere. • Markeder, som arrangeres i samarbejde med lokale erhvervsdrivende og beboergrupper, skal prioriteres. Markedsarrangører skal som minimum opfordres til at tage hensyn til de eksisterende erhvervsdrivende og omkringboende. • Der skal være krav om, at markederne opstilles på en måde, så de ikke begrænser udsynet eller adgangen til de eksisterende butikker. • Forvaltningen bør undersøge, om der kan stilles kvalitetsmæssige krav til de varer, der sælges på julemarkederne. Lokaludvalget foreslår, at forvaltningen har dialog med markedsarrangørerne om at løfte kvalitetsniveauet. • Forvaltningen bør undersøge, om man kan temaopdele julemarkederne, så der sikres diversitet i udbuddet. Flere mere eller mindre identiske julemarkeder er ikke en gevinst for bylivet. Med venlig hilsen Bent Lohmann, formand
Læs høringssvar fra Indre By Lokaludvalg
Indsendt af:
Jan Michael Hansen
Dato: 16. juni 2014
Svarnummer:
9
Virksomhed / Organisation :
KBH K - Commerce & Culture
By:
København K
Postnr.:
1100
Supplerende høringssvar: Julemarkederne er resultaterne af store investeringer og hårdt arbejde fra arrangørernes side. Til gavn for såvel julemarkederne og de omkringliggende erhvervsdrivende opfordres der til en konstruktiv dialog, hvor der også bydes ind med bidrag/aktiviteter osv., som er til gavn for markederne. Der bør også lægges vægt på over for de omkringliggende, at julemarkederne ofte trækker folk til, og at udfordringen ligger i at udnytte denne mulighed.
Læs høringssvar fra Jan Michael Hansen
Indsendt af:
Michael Deutsch
Dato: 15. juni 2014
Svarnummer:
8
Virksomhed / Organisation :
Magic Entertainment
By:
København Ø
Postnr.:
2100
Høring Julemarked Hørjbro Plads Som ansvarlig for julemarkedet på Højbro Plads vil jeg hermed gerne bidrage med et høringssvar i forbindelse med Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning overvejelser om julemarkederne i Indre By i 2014. Julemarkedet på Højbro Plads har i de forgangne tre år afholdt et velbesøgt og vellykket jule-marked på Højbro Plads i København. Et julemarked, der både blandt de besøgende og i udenlandske medier har fået stor opmærksomhed og megen positiv omtale. Derfor er jeg glad for, at Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune har til hensigt at give tilsagn om tilladelse til julemarkederne i 2014 ud fra et ønske om at skabe en høj grad af julestemning i hele Indre By. Julemarked med traditioner og hygge for hele familien Julemarkedet på Højbro Plads gennemføres efter gode gamle traditioner, hvor begreber som nærhed, stemning og hygge danner en god og samlende ramme om en travlt og stresset hverdag for mange mennesker. Til trods for Højbro Plads’ unikke beliggenhed og smukke historiske og arkitektoniske omgi-velser er pladsen i vinterhalvåret ikke genstand for megen aktivitet. Til forskel fra sommer-perioden, hvor udendørs servering og forskellige musikalske og andre begivenheder skaber liv på pladsen, har den i årets sidste måneder været helt mennesketom, indtil vores julemarked fra 2011 blev et yndet samlingspunkt for mange mennesker. Et tiltrængt pustrum for travle københavnere og en fascinerende oplevelse for mange besøgende. Julemarkedet på Højbro Plads er således blevet et populært udflugtsmål med over 1,6 millioner besøgende fra både nær og fjern i de 5 uger, markedet finder sted. Udover de mange besø-gende fra København, kommer der mange tilrejsende fra resten af landet; eksempelvis arrangeres der busser fra både Kalundborg og Vordingborg. Herudover bliver der arrangeret et større antal busture fra Sverige. Herudover kommer der daglig et betydeligt antal norske turister med færgen fra Oslo. Og endelig besøges julemarkedet på Højbro Plads af et betydeligt antal navnlig asiatiske, italienske og amerikanske turister. Rygtet om det hyggelige julemarked på Højbro Plads er glædeligvis nået vidt omkring. Det betyder flere arbejdspladser, større omsætning og beskatningsgrundlag samt ikke mindst mere dynamik i byen uden for sommersæsonen. På den måde har julemarkedet på Højbro Plads både karakter af en begivenhed, en tradition og en kulturinstitution i Indre By. Et kendetegn ved og samtidig en vigtig forudsætning for julemarkedets popularitet og succes er den hyggelige stemning og intime atmosfære, markedets indretning skaber. Et forhold, vi véd, at andre arrangører i Danmark og udlandet misunder julemarkedet på Højbro Plads. Eksempelvis er det vigtigt, at de opsatte huse og boder står tæt ved hinanden og flankeres af de opsatte hegn, således at oplevelsen af at gå ind i en lille ”juleby” og juleunivers bevares. Herved skabes den stemning og hygge, som ikke ville være mulig, hvis der blev stillet krav om afstand og mellemrum mellem husene. Det ville endvidere medføre risiko for, at cykler lem-fældigt blev henslængt mellem husene eller låst fast til træerne til gene for de besøgende. Den pæne og rene facade, og dermed oplevelse, vores julemarked skaber, skal vi værne om som et af julemarkedets vartegn. For at skabe de smukkeste og hyggeligste rammer om julemarkedet på Højbro Plads har vi udsmykket pladsen med 6 meter høje lysjuletræer, som er specielt lavet til pladsen. Vi opstillede sidste år et 8 meter højt, specielt jueltræ, som er det eneste af sin art i Danmark, og som har en 200 meter lang lyskæde. Der var opsat 400 meter gran guirlander på pladsen. 60 juletræer, som alle var med lys og julepynt. Og ikke mindst havde vi opsat en i alt 3,5 kilometer land lyskæde for at skabe den rette stemning på pladsen i den ellers mørke tid. I de senere år har erhvervs- og butiksdrivende i inde by mærket en stigende konkurrence fra juleaktiviteter i både indkøbscentre og offentlige pladser i omegnskommunerne. Kampen om de besøgende i juletiden er for længst gået ind. Det efterhånden traditionsrige julemarked på Højbro Plads er et godt modsvar herpå. Julemarkedets mange besøgende har også en positiv afsmittende effekt for omkringliggende butikker, restauranter og barer m.v., som i øvrigt ikke har udendørs servering i den periode, julemarkedet finder sted på. Kendsgerningen er, at Højbro Plads i en årrække har været meget lidt besøgt, når sommeren er ovre og frem til påske. Nu er tingene ændret i de 5 uger, julemarkedet står på. Det autentiske julemarked tiltrækker mange besøgende og hermed omsætning til hele kvarterets erhvervsdrivende. Vi er derfor også glade for den positive holdning, bl.a. KBH K, tidligere Københavns City Center, har givet udtryk for i høringen om julemarkeder i Indre By 2014. Dialog og samarbejde Det fremgår af Teknik- og Miljøforvaltningens høringsoplæg, at det over for arrangørerne af julemarkederne i år overvejes at stille krav om: 1) at markederne åbnes op, så de opleves som en mere integreret del af byen 2) at markederne inviterer til samarbejde med de omkringliggende restaurationer, butikker og stader, så der også på denne vis opnås en bedre synergieffekt. Disse betragtninger er vi naturligvis lydgøre overfor. Og for så vidt angår julemarkedet på højbro Plads kan jeg oplyse følgende: Ad 1 – åbning og integration For i endnu højere grad at skabe et godt samspil med og åbning i forhold til de øvrige er-hvervsdrivende på Højbro Plads, vil julemarkedet i 2014 få en anden opstilling og afskærm-ning, som imødekommer de ønsker og forslag, der fra forskellige side har været fremsat. Som bilag 1 vedhæftes en oversigt over, hvordan julemarkedet så ud i 2013 med et lukket hegn på begge sider af markedet. Som bilag 2 vedhæftes en oversigt over, hvordan julemarkedet i 2014 forventes at se ud. Som det fremgår af oversigten, vil de boder, der sidste år vendte bagsiden ud i mod de permanente restauranter og virksomheder på pladsen, i år blive rykket ind på pladsens midte. Det betyder, at det i år vi være bodernes facader, som vil vende over mod forretningerne. Det betyder endvidere, at alle de mange besøgende på markedet, vil have frit udsyn til de serveringssteder (sandwichbar og wok m.v.), som ligger på gadens modsatte side. Som det fremgår af oversigten, vil det betyde en helt anden åbenhed i forhold til de øvrige erhvervsdrivende på pladsen. For at undgå tyveri og hærværk imod julemarkedets udsmykning og boder samt for at undgå brandfare, vil der være opsat et stålhegn på den langside, som ligger ud imod sandwichbaren og wok-grillen. Jeg kan i den forbindelse nævne, at der af sikkerhedshensyn er opsat en brandslukker på samtlige boder, og at det pågældende hegn også skal hindre tyveri af disse om natten. Det nævnte hegn bliver et såkaldt partielt stålhegn, som er delvis gennemsigtigt. Det indebærer, at besøgende på markedet kan se de pågældende serviceringssteder, og at gående på fortovet foran serveringsstederne kan se ind på markedet. Det betyder også, at der også uden for markedets åbningstider vil være udsyn til det jule-udsmykkede område. Om fornødent kunne man alternativt overveje at lave en åbning i hegnet på den østvendte langside med henblik på at øge tilgængeligheden til julemarkedet derfra. Ad 2 – samarbejde og synergier Det kan næppe overraske, at gennemførelse af et marked som julemarkedet på Højbro Plads kræver betydelige investeringer til både udsmykning, materiel, sikkerhed og ikke mindst markedsføring. Der er en nødvendig forudsætning for at tiltrække de mange besøgende til Højbro Plads. Samtidig er det mit indtryk, at gode oplevelser på Højbro Plads i forbindelse med julemarkedet kan inspirere de besøgende til tilbagevenden og besøg på pladsen på andre tidspunkter af året. Til gavn for det omkringliggende erhvervsliv generelt. Vi er meget åbne over for et samarbejde med alle erhvervsdrivende, som ønsker at være med til at skabe rammerne om en god juleoplevelse for de besøgende. Derfor vil det kun glæde os, hvis de omkringliggende serviceringssteder m.v. ønsker at have en bod, som kan bidrage til julemarkedets kvalitet og professionelle standard. Naturligvis på samme vilkår som andre lejere. I parentes bemærket vil de lokale erhvervsdrivende have nogle særlige praktiske og logistik-mæssige fordele i at have salg og/eller servicering på julemarkedet, sammenlignet med andre lejere af juleboderne. Derudover er de lokale erhvervsdrivendes tilstedeværelse på julemarkedet også en enestående mulighed for at markedsføre deres helårsforretning over for de mange besøgende. Den ovenfor under pkt. 1 omtalte åbning af julemarkedet på den østvendte langside vil samtidig være en forbedret mulighed for at eksponere de pågældende serveringssteder i forhold til de mange besøgende på julemarkedet. Vi har naturligvis ingen indvendinger imod, at de lokale erhvervsdrivende ved skiltning og jule-udsmykning på egne forretninger bidrager til at skabe den opmærksomhed og stemning, som de mange besøgende værdsætter. Tværtimod kan vi kun opfordre de pågældende erhvervs-drivende til at bidrage til sammen med os at skabe en fælles og smuk ramme om julen på Højbro Plads. Afsluttende bemærkninger Julemarkedet er som anført medvirkende til at skabe aktivitet og attraktivitet til glæde for både de besøgende, de omkringliggende erhvervsdrivende og ikke mindst Københavns Kommunes bestræbelser på at skabe gode oplevelser og beskæftigelse i en tid med generel afmatning og tilbageholdenhed. Vi ser frem til i år endnu en gang at bidrage til at gøre Indre By til en traditionsrig og velan-skrevet julemarkedsby. Og vi står selvsagt til rådighed, såfremt kommunen ønsker en uddybning af ovenstående synspunkter. Med venlig hilsen JULEMARKEDET PÅ HØJBRO PLADS Michel Deutsch
Læs høringssvar fra Michael Deutsch
Indsendt af:
Jan Michael Hansen
Dato: 13. juni 2014
Svarnummer:
7
Virksomhed / Organisation :
KBH K - Commerce & Culture
By:
København K
Postnr.:
1100
KBH K er generelt positivt stemt over for muligheden for at etablere julemarkeder i Indre By. Lejlighedsvise begivenheder er et gode for byens liv, og bidrager til at skabe en anderledes og potentielt spændende oplevelse af byen. KBH K repræsenterer detailhandlen i Indre By. Julen er den største sæson for butikkerne, og det er derfor vigtigt for byen, at vi er i stand til at trække kunder herind med nye og spændende oplevelser, som i stigende grad efterspørges. København skal og vil være en juledestination, der tilbyder en levende by med høj kvalitet. KBH K står selv - via Copenhagen Christmas for udsmykning af en lang række af byens gader til jul, heriblandt Strøget og Købmagergade. KBH K er af den opfattelse, at udfordringer mellem markeder og omkringliggende butikker og erhvervsdrivende skal løses gennem dialog og udnyttelse af de fælles muligheder. Vi er bekendt med at flere markeder lytter til kritikken og gør overordentlig meget for at imødekomme de ønsker, der er fra de omkringliggende. Det er den rigtige vej at gå, og vi kan derfor kun anbefale, at markederne og dialogen fortsætter. Det er vores opfattelse at markederne i Tivoli, Nyhavn og Højbro Plads har en høj kvalitet, og vi er bekendt med, at de løbende arbejder på at udvikle sig på udseende, kvalitet, aktiviteter og øvrigt indhold. Vi er bekendt med at markedet i Tivoli foregår på privat område, og derfor ikke indgår i høringen som sådan. Det er blot nævnt for at opridse billedet af "Jul i København", en aktivitet og et brand, der nødvendigvis skal udvikles i fremtiden for at København kan stå stærkt som handelsby. Vi er ikke bekendt med detaljerne omkring de øvrige markeder, og vil derfor ikke kommentere konkret på disse, blot henvise til vores generelle holdning. Venlig hilsen KBH K - Commerce & Culture.
Læs høringssvar fra Jan Michael Hansen
Indsendt af:
Connie Enghoff & Morten Olesen
Dato: 10. juni 2014
Svarnummer:
6
Virksomhed / Organisation :
Combix ApS
By:
Måløv
Postnr.:
2760
Vi skal nu for tredie år i træk have en bod på julemarkedet på Højbro Plads. Vi glæder os meget til at vise og sælge vores kunsthåndværk, der både er traditionel julepynt med et moderne design og H. C. Andersen Uroer, som turisterne er rigtig glade for. Vi designer, monterer og står selv for salget. 100% dansk kunsthåndværk. Vi har haft utrolig mange tilfredse kunder, både danskere og turister der vender tilbage til os år efter år. De er rigtig glade for at der er et så hyggeligt julemarked i københavn. De kommenterer på de smukt pyntede boder og at der er gjort så meget for at skabe den rigtige danske julestemning. Vi har aldrig oplevet nogen mislyde fra de besøgende på julemarkedet, og kan ikke genkende billedet af, at julemarkedet skulle være lukket. At julemarkedet er hegnet ind finder vi tværtimod meget naturligt, af hensyn til beliggenheden midt i Københavns urolige natteliv og risikoen for tyveri udenfor åbningstid. De øvrige detailhandlende lader jo heller ikke butiksdøren stå ulåst efter åbningstid, så alle kan gå ud og ind mellem hylderne. Vi bruger selv de omkringliggende restauranter og henviser også vores kunder dertil. Samtidig giver det større antal besøgende og opmærksomheden til julemarkedet vel også større opmærksomhed til de omkringliggende restauranter. Hvis omsætningen i restauranterne ikke er som forventet, kunne det måske skyldes, at de forskellige importerede madkulturer ikke nødvendigvis er danskernes og turisternes foretrukne i den traditionsrige juletid.
Læs høringssvar fra Connie Enghoff & Morten Olesen
Indsendt af:
Jette Jørgensen
Dato: 3. juni 2014
Svarnummer:
5
Virksomhed / Organisation :
JJ Glas v/Jette Jørgensen
By:
Holbæk
Postnr.:
4300
Jeg er en af dem som nu har stået på julemarked på Højbro Plads i 2 år. Alle der kommer forbi er begejstrede for at der er julemarked på denne plads. Jeg er da ked af at blive sammenlignede med sigøjnervarer, da jeg står med egen produktion af glas julepynt og diverse andre glasvarer som jeg selv har fremstillet. Jeg har gjort mig stor umagen og får da også masser af ros fra både turister og danskere som besøger vores stand. For mig er det en fornøjelse at stå på Højbro Plads som jeg ikke kan genkende som lukket. Tværtimod kan jeg kun se folks begejstring over at der er julemarked, som mange gerne vil vende tilbage til næste år.
Læs høringssvar fra Jette Jørgensen
Indsendt af:
Martin Arli
Dato: 3. juni 2014
Svarnummer:
4
Virksomhed / Organisation :
"H.C. Andersen Julemarked" på Kultorvet
By:
København NV
Postnr.:
2400
Som arrangør af det kommende “H.C.Andersen Julemarked” på Kultorvet , føler jeg også at det vil være passende at jeg bidrager til denne høring. Først og fremmest hilser jeg Københavns Kommunes initiativ - ”Byliv” - med at udlåne pladser i indre by til julemarkeder - hjerteligt velkommen. Et stemningsfuldt indslag i en mørk tid og navnligt nu hvor det massive igangværende anlægsarbejde i indre by, som p.t. ikke just pynter på denne. Detailhandlen i indre by står overfor kæmpe udfordringer - dels at udbudet af butikker blevet mere og mere kædebutikker, på bekostning af unikke specialforetninger. BR / Tiger / Fona / Matas / Hennes & Mauritz / Body Shop/ Ecco / etc. dukker op i indre by. Butikker som alle findes i butikscentre rundt omkring i København, som tilmed kan tilbyde deres kunder gratis parkering og som oftest ligeledes gratis underholdning. For slet ikke at tale om den samlede detailhandel som er truet af Internethandel, der er i en eksplosiv vækst. Det er af største vigtighed at man blænder op for aktiviteter i indre by og undgår den massive butiksdød og ikke ender i en “død” kontorby. Derfor er julemarkeder en aktivitet som kan lokke fastboende, såvel som turister til byen. Julemarkeder er stadig i sin “grønne” ungdom her i Danmark. Man behøver bare at tage sydpå til Tyskland, som har en over 800 år gammel tradition for julemarkeder i de større handelsbyer. Der er over 60 julemarkeder i Hamburg og Berlin topper med over 100. Det er vores mening at julemarkeder skal være en medspiller og ikke modspiller for de eksisterende butikker og omkringliggende restauranter og cafeer og samtidig opfordre disse til at deltage i et konstruktivt samarbejde. For nyligt deltog jeg i “Indre by lokaludvalg” ´s morgenmøde og hørte der igennem et par kritiske røster om hvor vederstyggelige at julemarkeder i grunden er og ligeledes at Indre by ville blive “overplasteret” med disse. Dette er ikke en holdning jeg deler. Med de påtænkte 6 julemarkeder vil der være en afstand på 700 - 800 meter mellen hvert marked, strækkende fra Nyhavn til Halmtorvet. Så det er bestemt ikke hver en plads eller hvert et torv som må stå for skud. Eksempeltvis er der ikke julemarkeder på Regnbuepladsen/ Rådhuspladsen, Vor Frue Plads, Gråbrødre Torv, Kgs. Nytorv, Pladsen foran Thorvaldsens Museum, Vesterbros Torv etc. Jeg er af den opfattelse af, at flere julemarkeder skærper konkurrencen og kan give de såvel de eksisterende som kommende julemarkeder et kvalitetsløft. Et julemarked er jo et ikke forurenende tiltag eller medfører ej heller lydgener af nogen art. Det er ikke kun vores naboer i Tyskland som laver julemarkeder, I Wien stiller byen sin smukke Rådhusplads til rådighed for julemarkedet - i samme by er der kæmpe julemarked på det kejserlige slot Schönbrunn. I Paris på “Avenue Champs Élysées”, fra Concordepladsen til Triumfbuen -et 3 kilometer langt julemarked, med over 350 boder. I Rom på piazza Navona. Amsterdam er nærmest et stort julemarked, med forskellige temaer på hvert marked . I Stockholm på Stortorget, o.s.v. -fælles for disse markeder er at de er åbnet fra medio November til først uge i januar. Så lad os glæde os over at det nu er muligt at kunne besøge julemarkeder i København, hilse på julemanden, nyde de 10.000-vis af julelys, julehygge, juledufte - og så ovenikøbet uden at skulle betale entré. De venligste hilsner Martin Arli HC ANDERSEN JULEMARKED på Kultorvet info@julemarked.co
Læs høringssvar fra Martin Arli
Indsendt af:
Flemming R Jacobs
Dato: 1. maj 2014
Svarnummer:
3
By:
København
Postnr.:
1055
Jeg støtter den foreslåede beslutning. Vi skal fastholde julemarkederne, men de skal indgå i det 'normale' miljø. I nogen situationer opfattes det som tilrejsende sigøjnere, som blot er her for at tjene penge. Det er trods alt en dansk jul.
Læs høringssvar fra Flemming R  Jacobs
Indsendt af:
Ellen bjarnø
Dato: 13. april 2014
Svarnummer:
2
By:
København
Postnr.:
2700
Jeg synes der plejer at være rigelig jul i indre by. Venlig hilsen Ellen Bjarnø
Læs høringssvar fra Ellen bjarnø
Indsendt af:
Marietta Bonnet
Dato: 12. april 2014
Svarnummer:
1
Virksomhed / Organisation :
Galleri Krebsen (og Miljøpunkt Indre by-Chr.havn)
By:
København
Postnr.:
1455
Julemarkedet på Højbro Plads i 2013 var skuffende, da ikke af høj kvalitet. Julemarkeder er fint tiltag for byen, så længe man sørger for at frasortere "junk"-delen, såsom billige souvenirs og uoriginalt tøj og genintroducerer de gode madvarer, som tidligere var repræsenteret på Gammeltorv/Nytorv: Gode franske, italienske, spanske, tyske kager, pølser, oste etc. etc. Jeg kan stadig huske de franske julekager! Herudover kunne jeg forestille mig, at der måske kunne sælges norske "bondemarkeds"-madvarer, hvis de ikke bliver alt for dyre, og der findes sikkert mange andre spændende muligheder. I Tyskland har man nogle steder "Middelalder"-julemarkeder (f.eks. i Esslingen i Württemberg), hvor sælgerne er klædt ud i Middelalder-kofter og der også findes en legetelt for børn med gamle kastelege m.m., og gammeldags mad- og drikevarer. Var det noget for Gammeltorv? Tysk julemarkedstradition har altid trælegetøj og -skærerier fra Erzgebirge i Østtyskland - det findes selvfølgelig i både ringere og bedre kvalitet. Summa summarum: originale mad- og andre varer fra Europas og gerne danske regioner vil være et godt princip. Håbefulde hilsner, Marietta
Læs høringssvar fra Marietta Bonnet