Virksomhed / Organisation :
Mændenes Hjem
Høringssvar til Vesterbro-planen om et stofindtagelsesrum på Vesterbro
Efterhånden er det 10 år siden at Borgerrepræsentationen vedtog at gå ind for fixerum. Alle ved at lovgivning siden har forhindret en egentlig oprettelse af et sådant rum. I Vesterbro-planen er benævnelsen det i dag mere korrekte stofindtagelsesrum.
Et stort flertal i Socialudvalget, et stort flertal af københavnerne og et stort flertal af Vesterbroerne går ind for at vi skal have et stofindtagelsessrum.
En af de svære diskussion er hvor skal det ligge på indre Vesterbro?
Stedet skal; ligge relativt tæt på Hovedbanegården, der skal være et større antal kvadratmeter, der skal kunne modtages mange gæster pr. dag, der skal tages hensyn naboer og specielt hensyn til f.eks. børneinstitutioner o. lign. Mændenes Hjem har i Vesterbro-bladet og overfor Socialforvaltningen peget på en række steder på Indre Vesterbro, som ville kunne indgå i drøftelserne om en placering.( Se bilag 1.)
Et andet element, som er lige så vigtig som placering er indhold; Det er ikke kun de fysiske rammer, som skal være gode. Indholdet skal også imødekomme de behov stofmisbrugerne har for indtagelse af rusmidler.
For Mændenes hjem betyder det at brugerne skal være mulighed for både at ryge og injicere sine rusmidler. Kapaciteten skal være sådan at der ikke opstår ventetider og der skal ikke være brugerbetaling for at benytte tilbuddet.
For Mændenes Hjem er det samtidig vigtigt at fagligheden er i orden. . Der skal være tilknyttet et sundhedstilbud og der skal være mulighed for socialrådgivning på stedet og akutte hvilepladser..
Medarbejderne skal have mulighed for uddannelse, undervisning og supervision
Mændenes Hjem er positive for at gå ind i nærmere drøftelser af en placering og en udformning af et stofindtagelsesrum på Vesterbro.
På vegne af Mændenes Hjems bestyrelse
Robert Olsen
Mændenes hjem
Bilag 1.
Den svære diskussion
Af Robert Olsen, forstander Mændenes Hjem
Michael Lodberg Olsen har med sit private ”fixerum” igen kickstartet en nødvendig diskussion om hvor, hvornår og hvordan Vesterbro skal håndtere bydelens narkotikaproblemer. Desværre har diskussionen meget handlet om at være for eller imod Michael Lodberg Olsen og hans projekt. Diskussionen burde måske handle om, hvor skal man placere et fixerum eller et stofindtagelsesrum på Vesterbro, når der bliver mulighed for dette.
Efterhånden er det 10 år siden at Borgerrepræsentationen vedtog at gå ind for fixerum. Alle ved at lovgivning siden har forhindret en egentlig oprettelse af et sådant rum.
Københavns kommunes socialudvalg har, som en del af Købehavns Kommunes misbrugsstrategi, udarbejdet en Vesterbroplan. Planen er til høring frem til den 1. maj 2011, hvorefter socialudvalget skal vedtage en plan. Planen indeholder flere elementer, men en central del af planen handler om oprettelsen af et stofindtagelsesrum på Indre Vesterbro.(Den samlede plan kan læses på Københavns kommunes hjemmeside under høringsportalen ”bliv hørt”.)
Et stort flertal i Socialudvalget, et stort flertal af københavnerne og et stort flertal af Vesterbroerne går ind for at vi skal have et stofindtagelsessrum.
Men den svære diskussion, som også Michael Lodberg Olsens projekt tydeliggør er, hvor skal det ligge på indre Vesterbro?
Stedet skal; ligge relativt tæt på Hovedbanegården, der skal være et større antal kvadratmeter, der skal kunne modtages mange gæster pr. dag, der skal tages hensyn naboer og specielt hensyn til f.eks. børneinstitutioner o.lign.
For at tage hul på denne diskussion vil jeg her give et par konkrete bud på hvor i området et sådan stofindtagelsesrum kan ligge. Alle stederne ligger på Indre Vesterbro i det området hvor stofmisbrugerne er.
Alle forslag har fordele og ulemper, men det er blandt andet det vi bliver nødt til at diskutere i den kommende tid - specielt set i lyset af at Købehavns Kommunes Vesterbroplan er til høring lige nu.
En gåtur rundt på indre Vesterbro giver følgende muligheder for en placering af et stofindtagelsesrum.
Hvis vi starter gåturen ved Tietgtensbroen bag hovedbanegården, så kunne man forestille sig at det gamle posthus i Tietgensgade og arealet mellem postbygningen og banelegemet kunne være en mulighed.
Forsætter vi gåturen over Tietgtensbroen og går til højre ned af Reventlowsgade kunne man godt forestille sig at der i Hovedbanegårdens nuværende cykelforhandler var en mulighed for at finde et areal, som kunne benyttes til dette formål.
Går vi videre op ad Istedgade kan man med en del fantasi også se en Mariakirke med en ny funktion.
Længere ned af Istedgade drejer vi om hjørnet til Lille Istedgade, her ligger Mændenes Hjem. Her kunne de nuværende funktioner ændres og et ny indhold skabes.
Ude på Halmtorvet kan vi først gå til højre og stoppe ved Halmtorvet 17. Bygningen var allerede i spil i forbindelse med snakken om en flytning af Cafe Dugnad.
Tilbage af Halmtorvet og omkring hjørnet til Kvægtorvsgade og ind i gården ved Sundhedsrummet og Cafe D. Her kunne man med et udvidet areal også finde en mulighed.
Tilbage mod Tietgtensbroen drejer vi til højre og går ud mod Dybbølsbro Station. Hvis vi går et stykke, finder vi et tomt autoværksted i Ingerslevsgade 90. Det var måske en mulighed, selv om det er lidt langt væk.
Rundturen viser, at det er svært og det er helt sikkert, at de som stadig læser, nu har rystet på hovedet mindst en eller flere gange af et sted, som har været nævnt. Nogen har måske rystet på hovedet hver gang.
Alle placeringer vil have fordele og ulemper, nogen af stederne vil sikkert være helt umulige at realisere, men på et tidspunkt efter Vesterbroplanens høring og efter en forhåbentlig vedtagelse i folketinget af de lovgivningsmæssige rammer for et stofindtagelsesrum, så skal en placering findes.
Vesterbroplanen er til høring, så det er nu processen er i gang