Oprettet: 1. oktober 2023
Svarnummer:
21

Indsendt af

Væredygtigt Seniorliv

Virksomhed / organisation

Væredygtigt Seniorliv

Postnr.

2500

By

Valby

Høringssvar

Vi læser gode visioner og intentioner i udspillet til Københavns Kommunes ældrepolitik – men minder om, at et godt liv også kan leves med sygdom og handicap – måske endda gennem hele livet!! Det er ikke kun ”ældre” dette gælder for. I indledningen til politikken skrives der: ”Det handler om at skabe en rummelig by, som er tilgængelig og ældrevenlig og om at sikre omsorg til dem, der har brug for det”. MEN Byen skal vel være venlig for alle aldersgrupper? Og det sammen gælde også omsorgen for dem der har brug for det. Det er vel heller ikke knyttet til alder?

Det er vanskeligt at afkode, hvad der menes med ”ældrevenlig” – hvad er det særlige?

Flere gode leveår er en overskrift, men igen må man tænke, at dette vel også gælder alle aldersgrupper? Sygdom rammer ikke kun personer over en vis alder, og det er også et behov for alle borgeres aktive liv, at vi har en tilgængelig og brugbar by. Stærke og rummelige fællesskaber vedrører også alle borgere, og det samme gælder Lige behandling – men ikke ens behandling.

I bybilledet i København ser vi ikke mange mennesker med særlige behov (yngre og ældre) – en idé kunne være at tage DK´s mester i byrumsindretning Jan Gehl med på en vandretur gennem byen – vi oplever i hvert tilfælde næsten totalt fravær af siddepladser og adgang til toiletter – især uden for de centrale områder af byen.

En venliggørelse af trafikken – også cykeltrafikken og den offentlige transport vil også gi´ større tryghed for alle og frihed ift. at færdes i bylivet. (en del busser kører hasarderet med hårde opbremsninger, påkørsel af kantsten og hurtige afsætninger på befærdet cykelsti).

Vi tillader os at mene, at denne ”ældrepolitik” ikke vedrører gruppen ”ældre”, og vi er også i tvivl om, hvorvidt denne gruppe af voksne personer over en vis alder har brug for en særlig politik. Den formulerede politik vedrører personer, der har brug for hjælp og støtte, men disse kan jo sagtens være ”yngre”. Når dette er skrevet, er vi langt hen ad vejen enig i de tiltag, der beskrives for denne gruppe borgere.

Vi må dog anmærke, at hvis digitalisering skal være et middel til forbedringer i behandlingen, så er det nok sådan, at mange med et større behov for hjælp også vil have vanskeligst ved at benytte digitale løsninger.

Forslag:

Vi er optaget af, hvordan man kan skabe en ny slags ”netværk” blandt ældre omkring det gode ældreliv (fysisk, mentalt og social sundhed).Vi kan se, hvilken betydning barselsgrupper/fædregrupper har – også for udvikling af venskaber.

Vi ser, at sam- eller fælleskonsultationer vinder frem og har stor betydning for deltagerne.

Vores sundhedssystem og ældrepleje er i høj grad organiseret som en ”én til én relation” – vi spørger (os selv og jer) – hvordan kan det gøres anderledes – eller suppleres, da ”one size fits all” ikke giver mening for alle.

Vi har ikke et færdigt forslag, men vil gerne indgå i drøftelse med fagfolk om ideer til ”livscirkler” med støtte og/eller medvirken af forskellige fagligheder.

Lige lidt om os:

Vi er en gruppe seniorer fra Valby, som igennem et par år er mødtes ca. en gang om måneden på Grønttorvet i Valby for at udveksle og drøfte og dermed blive klogere på en sag, os selv og hinanden. Og med et ønske om at bidrage til forandringer.

Vi ønsker at se og blive set med den styrke og de erfaringer, som alder og levet liv også rummer. Og først og fremmest med en anerkendelse af de forskelligheder som gruppen af ældre repræsenterer.

Et mere forskelligartet blik på og omtale af ældre er ved at trænge igennem via mange undersøgelser og skriverier. Men her stopper det lidt - for alle siger, ”der skal noget andet til” for at imødekomme behov og ønsker hos de nye grupper af ældre, som har et andet livssyn, men der er ikke mange konkrete bud på HVAD?

Det er her Væredygtigt Seniorliv kommer på banen. Vi har ikke ét svar – men vi har et forum for samtale, samspil, undersøgelse, initiativer og handling. Et forum hvor vi kan bruge vores livsklogskab såvel som viden, nysgerrighed og handlekraft, når vi vil skabe et væredygtigt seniorliv.

Væredygtighed peger indad og kan beskrives som indersiden af bæredygtighed.

Begrebet væredygtighed åbner for nye perspektiver, nye tilgange til menneskers væren i verden og ikke mindst vores bidrag til den nødvendige omstilling til en bæredygtig verden.”

Citat af Steen Hildebrandt

Med venlig hilsen

Kirsten Henriksen og Marianne Thrane

Væredygtigt Seniorliv