Høringssvar vedrørende Forslag til Kommuneplanstrategi 2023

Oprettet: 21. september 2023
Svarnummer:
37

Indsendt af

Nadja Lodberg Andersen

Virksomhed / organisation

Børnehuset Bryggen

Postnr.

2300

By

Købehavn S

Høringssvar

Forslaget til kommuneplanstrategi 2023 har mange gode takter med sit fokus på en mangfoldighed, bynatur, rekreative åndehuller, kultur, fritid, klimasikring og udvikling med respekt for byens sjæl. Alle sammen ting der gør det mere attraktivt at vokse op i København.

I bestyrelsen for Børnehuset Bryggen er vi ad omveje blevet opmærksomme på, at ATP har igangsat et projekt om bebyggelse af en af de meget brugte grønne åndehuller på Islands Brygge i henhold til mulighederne om såkaldt 'huludfyldning' i lokalplanen. Noget der synes at stå i stærk kontrast til den nye kommuneplansstrategi, og som vi af samme årsag gerne vil stille spørgsmålstegn ved nødvendigheden af.

ATP ønsker at bygge ungdomsboliger i seks etagers højde på nabogrunden til Børnehuset Bryggen. Grunden ligger ud til Sturlasgade og er ejet af ATP. De er derfor også i deres gode ret til at bygge på grunden, og det kan i udgangspunktet være positivt, at der bygges boliger til byens unge. Erfaring viser dog, at privatejede ungdomsboliger sjældent ender med at være til ungdommen på grund af meget høje priser. Samtidig bekymrer byggeplanerne os af flere andre grunde:

  • En seks etagers bygning vil i høj grad lukke børnehavens legeplads inde og lukke af for lys og oplevelsen af en åben legeplads, og dermed forringe vores børns trivsel.
  • Grunden er meget forurenet. Forureningen er lige nu forsejlet, men ny bebyggelse vil kræve en større oprensning, som enten skal ske med vores børn lige ved siden af eller vil kræve en genhusning af børnehaven. Begge dele er stærkt uhensigtsmæssige for vores børnenes trivsel, tryghed og sundhed. 
  • Islands Brygge ligger areal til en betragtelig mængde fester, og i perioder er børnehaven allerede udfordret af uønskede besøgende, som holder fest og efterlader flasker, beholdere til lattergas og andet affald på og omkring legepladsen. Med ungdomsboliger klos op ad legepladsen er der en væsentlig risiko for, at denne udfordring bliver forværret.

Nabogrunden til Børnehuset Bryggen bruges i dag som rekreativt område og åndehul for bydelens børn og voksne, som blandt andet lufter hunde, leger og træner på græsplænen. Samtidig er det lokaludvalgets ønske at oprette en grøn kile med afsæt i Kigkurren og ned langs Snorresgade og Sturlasgade (hvor ATP nu ønsker at bygge). Ønsket om den grønne kile nyder stor opbakning fra lokale – og matcher i langt højere grad takterne i den nye kommuneplansstrategi end et privat byggeprojekt:

Den grønne kile vil forbedre de trafikale forhold i området, hvor brede veje lige nu frister til hurtig kørsel og en ustruktureret parkeringsplads på Kigkurren skaber forvirring og jævnlige uheld. Samtidig hænger den grønne kile godt sammen med det projekt om skybrudssikring, som Københavns Kommune lige nu arbejder på.

Hvis København skal være attraktiv for de borgere, der bor i byen, så skal den indeholde bynatur og rekreative åndehuller. Og så skal der lyttes til de lokales ønsker, som i dette tilfælde bakker op om et enigt lokaludvalg, der ønsker en grøn kile på Islands Brygge frem for dyre private ungdomsboliger, som ingen unge i sidste ende har råd til at bo i.   

På vegne af bestyrelsen i Børnehuset Bryggen

Nadja Lodberg Andersen, forperson