Høringssvar vedrørende Forslag til Kommuneplanstrategi 2023

Oprettet: 29. september 2023
Svarnummer:
146

Indsendt af

Ida Rasmussen

Virksomhed / organisation

Børnehuset Bryggen

Postnr.

2300

By

København

Høringssvar

Som forædrer til børn i institutionen Børnehuset Bryggen, er vi bekymrede over at ATP der ejer grunden ved siden af børnehaven på Sturlasgade, har planer om at bygge ungdomsboliger i seks etager. Det bekymrer os, blandt andet fordi grunden er forurenet. Forureningen er lige nu forsejlet, men ny bebyggelse vil kræve en større oprensning af grunden. Oprensningen skal vores børn gå op af, eller de skal genhuses. To scenarier vi er utrykke ved. Skal de være på matriklen medens nabogrunden bliver oprenset, er vi simpelthen bange for, at det vil få konsekvenser for deres helbred, tryghed og trivsel, da børnen, såvel store som små tilbringer rigtig meget tid på legepladsen, de største af børnene er ude stort set hele dagen i perioder. De vil på legepladsen i perioden for byggeriet være udsat for risiko for at indånde forurenet luft, og de steder hvor forureningen vil aflejre sig inde på børnehavens grund risikere især de mindste børn at putte dette i munden. Skal institutionen genhuses er det især deres tryghed, mentale sundhed og trivsel vi bekymre os for, de vil blive taget ud af deres vante og trygge rammer og midlertidig skulle indkvarteres et nyt og fremmet sted, hvilket især for de nye børn vil skabe utryghed, og vi frygter at personalet ikke vil finde arbejdsforholdene optimale under en genhusning og derfor vil finde andre institutioner at arbejde i, hvilket på sigt vil skabe utryghed hos børnene i Børnehuset bryggen. Vi vil i stedet opfordre til, at Københavns Kommune udnytter huludfyldningen i kommunen til at oprette grønne arealer. Hvilket også understøtter strategien ”Fremtidens klimavenlige hovedstad” hvor af det fremgår at der i fremtiden vil blive satset mere på grønne områder og lommeparker for at klimasikre vores by. Og netop at skabe et grønt åndehul på ATP-grunden er oplagt. Området bruges i dag allerede af børn og voksne til rekreativt brug; børn leger der, alle aldersgrupper dyrker motion på den nuværende plæne, og hundeluftere bruger området flitigt. Ved at skabe et grønt område vil man understøtte den grønne forbindelse som Islands Brygges lokalråd allerde arbjeder på ved at skabe det grønne fælleskab på Kigkurren, der økonomisk er støttet af såvel Amager Vest Lokaludvalg som Nordea fonden. Det grønne går så fint hånd i hånd med ønsket om en kommunal skybrudssikring ved Sturlasgade, og et grøntområde er meget mere hensigtsmæssigt ved en vuggestue/børnehave. Og det matcher takterne i den nye kommuneplansstrategi, men står i direkte modsætning til ATPs byggeplaner.

Yderliger er det vigtigt at huske på det lokalhistoriske aspekt der ligger i at børnehavens legeplads er bygget oven på det gamle banetracé, I lokalplanstillægget der blev lavet da legepladsen skulle opføres er der blandt andet tænkt ind at planlægningen er sket med dette for øje, detaljer der vil overskygges eller forsvinde ved at lukke grunden inde. Vi mener at det at skabe noget grønt, frem for studieboliger på ATP-grunden understøtte Lokalplanstillæget der i sin tid muliggjorde at det gamle banetracé blev omdannet til legeplads til Børnehuset Bryggen. Et lokalplanstillæg der fremstår fremadsynet og visionært, da der netop blev lagt vægt på at de lokale skal have mulighed for at gå igennem grønne områder og sammenhænge og lokale forbindelser på Islands Brygge;

”Området er centralt placeret i bydelen og vil herved kunne forsyne brugerne i området med et nyt sted at lege og opholde sig. Dermed vil området bidrage yderligere til en styrkelse af det byliv, der igennem de seneste har udfoldet sig på Islands Brygge. Københavns Kommune har i ’Metropol for Mennesker’ samt i strategien ’Lommeparker, træer og andet grønt’ formuleret en række visioner og mål som skal styrke københavnernes mulighed for at opholde sig og gå igennem grønne områder. Det skal være nemmere at gå rundt i København og der skal være øget fokus på den kvalitet og variation der indrettes med i byens åndehuller. Forslaget om at integrere daginstitutioners legepladser med et åbent og let tilgængeligt grønt område for andre udenfor daginstitutioners åbningstid, er et eksempel på, hvordan disse visioner og mål i praksis kan realiseres” (Lokalplan nr. 205 Snorresgade med tillæg nr. 1 og 2 s. 10-11).

”Lokalplantillægget fastlægger det gamle banetracé til en lege- og opholdsplads der forbinder Islands Brygge med Sturlasgade og området omkring Kigkurren til Amager Fælled. Desuden fastlægger lokalplantillægget mulighed for at der etableres en tværgående forbindelse gennem området, så forbindelsen mellem Njalsgadeområdet og Havnestaden styrkes. I lokalplantillægget er fastlagt bestemmelser om indretning af området. Området skal indrettes visionært i forhold til Københavns Kommunes visioner og mål som beskrevet i ’Metropol for Mennesker samt ’Lommeparker, træer og andet grønt’ og være af en høj kvalitet der også sikrer, at de legepladstilbud der er til børnene, er af høj kvalitet.” (Lokalplan nr. 205 Snorresgade med tillæg nr. 1 og 2 s. 11)

I ovenstående afsnittet lægges der vægt på at indretningen af legepladsen på det gamle banetracé skulle ske visionært, og at det skulle være af høj kvalitet, yderligere peger nedenstående afsnit fra lokalplanstillægget at området fremstår ”frodigt og grønt, hvilket skaber værdi og synliggøre det tidligere banetracé.” Dette mener vi at en seksetagers høj bygning fuldstændigt ødelægger, da legepladsen vil blive lukket inde, og følelsen af natur, og frihed som børnene i dag oplever på deres elskede ”snorresti” vil blive markant ændret og forringet.

”Området er overvejende omkranset af et hegn af hensyn til de børn der leger på området. Langs hegnet er der en række eksisterende træer, som giver området et tydeligt frodigt og grønt præg, skaber værdi for stedet og bidrager til at synliggøre det tidligere banetracés forløb.” (Lokalplan nr. 205 Snorresgade med tillæg nr. 1 og 2 s. 12).