Københavns Kommune får ny høringsportal

 

I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.  
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
 

Oprettet: 23. maj 2023
Svarnummer:
16

Indsendt af

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Virksomhed / organisation

Københavns Kommune

Postnr.

2200

By

København

Høringssvar

 

Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har følgende bemærkninger:

Forslaget til lokalplan og kommuneplantillæg vedr. Toftegårds Plads udvider pladsens funktioner til at inkludere både bibliotek, kulturhuse, almene ungdomsboliger, serviceerhverv, offentlige institutioner, grønne arealer, cykel- og bilparkering mv., hvilket stiller krav til tilgængelighed og tydelig wayfinding. For at ældre målgrupper bliver inkluderet, bør områderne fremstå med elementer, der virker inviterende og tilgængelige for disse. Forvaltningen ønsker derfor at gøre opmærksom på følgende:

Forslaget bør inkludere siddemuligheder, fx bænke, da dette fordelagtigt for den ældre målgruppe. Ved forslaget kan især Toftegårds Plads Syd komme til at summe af liv og det er derfor ønskeligt, at der både er siddemuligheder for dem, der er kommet for at deltage aktivt i aktiviteter og dem, der ønsker ro. Mange ældre ønsker bænke, der er placeret således, at der er udsyn til omgivelserne, så man stadig er en del af bylivet, når man hviler på en bænk. Samtidig kan især ældre med kognitive udfordringer som demens, have behov for en pause fra larm og virak. Det vil derfor være en god ide også at have bænke, der er placeret mere afskærmet.

Generelt gælder for ældrevenlige bænke, at der skal være ryglæn og armlæn. Siddemuligheder, der virker for moderne eller fancy kan virke ekskluderende for den ældre målgruppe, da det vil blive afkodet som ”noget for de unge” – en bænk skal ligne en bænk.

Det er desuden vigtigt, at der er tydelig wayfinding, og at det er nemt at se, hvor de forskellige tilbud og aktiviteter finder sted samt hvilke tilbud, der er offentligt tilgængelige og hvilke, der er private (fx ungdomsboliger). Det kan fx være fra pladsen og ind i biblioteket eller kulturhuset – og tilbage igen. For ældre mennesker med kognitive udfordringer kan det være lige så vanskeligt at finde tilbage igen. Det kan være skilte, hvorpå tilbuddene er beskrevet med tekst og/eller ikoner; gerne placeret i øjenhøjde, så de ikke overses.

Det kan også være en god ide at nudge ved at bruge forskellige farver i belægningen, så der fx er en tydelig ”gangsti” hen over pladsen og ind i biblioteket. Ældre mennesker med kognitive udfordringer har svært ved at se konturer i sorte overflader og de kan fremstå som sorte huller. Det anbefales derfor, at man i valg af farver til belægning undlader sort. Derudover kan der gøres brug af iøjnefaldende landmarks, fx kunstværker eller farver til at markere fx en udgang, da mennesker med demens ofte orienterer sig vha. disse landmarks.

I forbindelse med vores arbejde med demensvenlig indretning, har vi udarbejdet en designguide med generelle tips og tricks til at gøre udendørs og indendørs indretning mere demensvenlig – se vedhæftede.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har desuden udarbejdet en rapport om en ældrevenlig by, som en del af kampagnen En by for alle. Her kan man læse mere om bænke (s. 8) og belægning (s. 20): https://www.kk.dk/sites/default/files/2022-03/Rapport%20fra%20hovedprojekt%202020.pdf