Københavns Kommune får ny høringsportal
I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Amaliegade Nord - lokalplan 630 , kommuneplantillæg nr. 22 og miljørapport
Indsendt af
Virksomhed / organisation
Postnr.
By
Høringssvar
Vedr. Høring - Amaliegade Nord - lokalplanforslag, kommuneplantillæg og miljørapport
ICOMOS Danmark er den danske nationalkomité under International Council on Monuments and Sites, der fungerer som UNESCOs ekspertorgan i spørgsmål inden for bevaring af kulturmiljøer i forhold til Verdensarvskonventionen. Frederiksstaden, som Amaliegade Nord henhører under, har igennem mange år være at finde på den danske tentativliste for kommende ansøgninger om optagelse på verdensarvslisten, hvorfor ovenstående lokalplan, kommuneplantillæg og miljørapport har ICOMOS Danmarks bevågenhed.
Af lokalplanforslaget og miljørapporten fremgår at området kandiderer til UNESCOs verdensarv, og at det er kommunens pligt, at denne status opretholdes og at tilgodese, at muligheden herfor ikke forringes. Slots- og Kulturstyrelsen under Kulturministeriet har med høringssvar til lokalplanforslaget d. 3.1.2023 udtalt, at man ikke kan forudsige, hvad det store byggeri vil betyde for den samlede vurdering af Frederiksstadens kandidatur. Dertil henviser man til ICOMOS Danmark og retningslinjerne som UNESCO har udgivet for myndigheders vurdering af management af projekter i nærhed til UNESCO verdensarv. (MR, s. 178)
Da der indtil videre ikke er foretaget nødvendige analyser og indstillinger til verdensarvskandidaturet, kan ICOMOS Danmark ikke på forhånd forudsige holdningen til en konkret vurdering, hvor det aktuelle byggeri er inkluderet. Her og nu finder vi imidlertid anledning til at kommentere på forhold omkring byggeriets foreslåede facadeudformning og miljøpåvirkning.
Facadeudformning
ICOMOS Danmark finder, at facadeudtrykket, er en væsentlig ændring af Frederiksstadens karakteristika.
Amaliegade blev opført som en bred residensgade med fornemme, afdæmpede bygninger med høje sokler og relativt lukkede facader, også i stueetagerne. Karreernes hjørner er faste ankre, der definerer hver karré. Materialeholdningen er ensartet, men med variation i arkitekturen for hver enkel bygning.
Frederiksstadens integritet er et forhold som Københavns Kommune skal tage hensyn til i henhold til UNESCO-kandidaturet. Vi vil derfor anbefale, at man genbesøger projektets facadeudformning og i højere grad arbejder efter de grundprincipper, som Frederiksstaden repræsenterer, herunder ser på den tilbagetrukne glasfacade i stueetagen, der vurderes fremmed for kvarterets karakter og ikke i tråd med bydelens arkitektoniske princip.
ICOMOS Danmark skal opfordre kommunen til at tage den af Akademiraadet foreslåede dialog om facadernes arkitektoniske fremtoning og påvirkning af bydelens arkitektur og kulturmiljø.
Miljøpåvirkning
Når man d.d. besigtiger Amaliegade Nord kan man konstatere at byggeprojektet allerede er undervejs, og at nedrivningen af det eksisterende byggeri er i fuld gang. Der er miljømæssige konsekvenser af selve byggeriets gennemførelse, som der ikke synes at være redegjort for i miljørapporten.
Bydelen er bygget på pæle og slyngværker, hvorfor sætningsskader ikke er usandsynligt. Dertil er forhold som grundvand, byggeaffald m.m. ikke beskrevet. Vi er bevidst om at Byggelovens §12 tilsiger, at bygherren skal tage forholdsregler som sikrer nabobygningerne, og det er god praksis at gøre nøje rede for de forhold, der kan påvirke nabobygninger. Vi konstaterer, at der ikke er redegjort for dette i miljørapporten.
Af miljøredegørelsen og afgrænsningsnotatet fremgår, at byggeriet på samtlige ”miljøfaktorer” har positiv virkning eller mindre negativ påvirkning (men uden relevans for vurderingen) (s. 93) Som det fremgår af ovenstående, finder ICOMOS ikke dette påvist i tilstrækkelig grad.
ICOMOS Danmark opfordrer Københavns Kommune til at redegøre for disse forhold.
På vegne af styrelsen for Den Danske Nationalkomité, ICOMOS Danmark
Med venlig hilsen
Mogens A. Morgen
Formand