Høringssvar vedrørende Saxtorphsvej II - lokalplan 605

Oprettet: 16. marts 2021
Svarnummer:
78

Indsendt af

Grundejerforeningerne Valby Vænge, Kanthusene og Ankeret protest mod ødelæggelse af grønt område

Virksomhed / organisation

Grundejerforeninger

Postnr.

2500

By

Valby

Høringssvar

På vegne af grundejerforeningerne i området og dermed cirka 300 husstande omkring Saxtorphsvej vil vi protestere over nedlæggelse af Den Grønne Plet.

 

Vi kan læse i kommuneplanen, at det er kommunen magtpåliggende at have grønne åndehuller som en del af byen. Det ses også i de visioner for København, som er beskrevet i Teknik og miljøforvaltningens strategi for biologisk mangfoldighed og “plads til naturen”. Vi ser det i den nye aftale mellem Københavns Kommune, DGI og DIF “Verdensby i bevægelse”, hvor målet er at København skal være et fyrtårn på området at indbyde til idræt og aktivitet”. Vi ser af og til gode eksempler på dette, når der bygges nyt. Og vi regner med, at princippet også gælder i de allerede eksisterende kvarterer. Så hvorfor - hvorfor skal der bygges på VORES lille grønne plet, som både er et grønt åndehul og en populær lokal idrætsplads, som både bruges af børn og unge, familier, institutioner, skoler og lokale foreninger?

Vi hører gang på gang i de svar, vi får fra kommunen, at det er nødvendigt. Fordi det er en kommunal grund, så man kan komme hurtigt i gang med at bygge. Det startede med, at der i budgettet helt usædvanligt var sat adresse på, hvor et konkret institutionsbyggeri skal placeres. Vi foreslog Borgerrepræsentationen at fjerne den konkrete adresse, så der blev mulighed for at afdække bedre muligheder - som vi var - og stadig er - overbeviste om findes. Det blev desværre ikke ændret.

I forbindelse med en aktindsigt fik vi udleveret en oversigt over forskellige byggemuligheder i området, som var blevet undersøgt. Andre, for os oplagte, byggemuligheder blev dér lagt til side med begrundelser som “Svært at vurdere, hvordan den skal regnes”, “KK-ejet. Bebygget 26 %. Der er ledig byggeret og også mulighed for at øge bebyggelsen og stadig have nok friareal.”

Om vores grønne plet står der til gengæld: “Ejet af KK. Institutionen ligger i den del, der er i B1 rammen og her passer bebyggelsen med de 40%. Men kunne man få hele rammen ændret til O2 og bygge på den del, hvor boldbanen ligger? Kunne det medføre en teoretisk byggemulighed på grunden i størrelsesordenen 12 grupper fordelt på 3 etager med friareal på tag og et fodaftryk på ca. 720 m2.”

Vi var flere, der fik ondt i maven, da vi læste det. Især da der i den nuværende lokalplan står, at der netop skal være 2000 kvm grønt område. Et område, der er i sin tid blev skrevet ind, for at sikre det grønne og lytte til borgernes, lokalområdets og idrætsforeningernes stemmer. Skal vores grønne plet nu bebygges, fordi det bare hele tiden har været besluttet, at Saxtorphsvej er det nemmeste sted? Et byggeri, hvor der skal etableres kunstgræs på taget i mange meters højde for at sikre nok grønne kvm til på papiret at overholde reglerne?

Det virker også temmelig fordækt at man placerer en MEGA stor institution på langt den mindste del af det grønne område. Det hænger jo slet ikke sammen at den nye institution har langt færre kvadratmeter grønt areal end de to eksisterende institutioner.

Det virker i hvert fald ikke, som om de andre muligheder er undersøgt med intentionen om at finde en anden placering end Saxtorphsvej - og heller ikke som om der er tænkt over dem med samme grundighed.

Der er i budgettet for 2020 afsat ca. 133 mio. kroner til etablering af de 13 nye børnegrupper på Saxtorpsvej, svarende til en pris på kr. 10,3 mio. pr. børnegruppe. Til sammenligning bygges der i samme budgetperiode en ny institution på Artillerivej, hvor prisen pr. børnegruppe er kr. 5,9 mio.kr.  Begrundelsen for det ekstraordinært dyre byggeri bunder i behovet for komplekse og dyre trafikløsninger. Vælger man et billigere byggeri med færre trafikale udfordringer på en anden placering kan kommunen faktisk bygge samtlige af de 20 børnegrupper, der er (oprindeligt) behovet i 2027, for de penge der allerede er afsat på budgettet.

Som nævnt ved vi desuden nu at det oprindelige behov er blevet stærkt revideret og at der kun skal skaffes plads til 34 børn ekstra i Valby Nord frem mod 2024. 34 børn - i alt!

Vi spørger derfor nu politikerne i Københavns Kommune: skal der virkelig bygges en kæmpestor institution på vores grønne plet, blot fordi supertankeren er sat i bevægelse på grundlag af nogle tal, der nu bevæger sig i en anden retning? Det er ikke absolut nødvendigt at bygge på Saxtorphsvej - der er tid til at finde alternativer og ikke mindst til at finde byggemulighederne i forbindelse med nybyggerierne i Valby Syd, hvor det kæmpestore behov faktisk er.

I som politikere har retten til at vælge noget andet - selv om der er brugt penge på at udvikle projektet osv, det ved vi godt - men hvis ikke I en gang imellem skal gøre noget andet end det, embedsmændene synes er bedst - eller måske nemmest - hvorfor har vi så overhovedet politikere?

Lyt til os - vi er borgerne, rigtige mennesker; børn, voksne, familier, der bor i København - og hold fast i jeres vision og løfter om at I ønsker et grønt København.

Det er tid til at gribe tøjlerne - lige om lidt er det for sent!

Vi mener lokalplanforslaget skal afvises. Projektet bør omarbejdes til en anden adresse så det tager hensyn til de grønne visioner i Københavns Kommuneplan 2019.

For områdets grundejerforeninger:

Grundejerforeningen Valby Vænge

Grundejerforeningen Kanthusene

Grundejerforeningen Ankeret