Oprettet: 4. februar 2021
Svarnummer:
23

Indsendt af

Andelsboligforeningen Jens Eliasen

Virksomhed / organisation

Andelsboligforeningen Jens Eliasen

Postnr.

2200

By

København N

Høringssvar

Høringssvar AB Jens Eliasen

 

Byggeri på Nuuks Plads

Dette høringssvar er afgivet af bestyrelsen i Andelsboligforeningen Jens Eliasen beliggende Florsgade 3 og 5, 2200 København N.

Høringssvaret er udtryk for bestyrelsens holdning til det foreslåede byggeri, og altså ikke nødvendigvis for de enkelte beboere i foreningen.

Indledning

Først og fremmest ønsker vi som bestyrelse at give udtryk for, at de bekymringer, som kommer til udtryk i nedenstående, ikke skyldes modvilje mod forandringer. Vi ønsker at erindre om, at alene opførelsen af metrostationen for altid har forandret det område, vi bor i, fra et roligt beboelsesområde til et trafikalt knudepunkt. Når vi taler med beboere og naboer oplever vi generelt, at der er forståelse for denne udvikling.

Vi kvitterer også for, at det foreslåede byggeri i modsætning til det tidligere foreslåede højhusbyggeri har et mere respektfuldt udtryk i forhold til den nuværende bygningsmasse.

Det er dog vores opfattelse, at mange af de bagvedliggende problematikker, der førte til en forkastelse af højhuset, fortsat består. Da højhusbyggeriet blev forkastet, var det næppe kun æstetikken der var afgørende for Københavns politikere. Derfor mener vi, at borgerrepræsentationen igen bør overveje, om et massivt byggeri i et af landets tættest bebyggede områder virkelig er vejen frem.

Det foreslåede byggeri – æstetik, lysgener, vind, skygge og indkig

Som beboere i Florsgade undrer vi os over udtrykket på det foreslåede byggeri. Der er mod Florsgade lagt op til en meget massiv flade, som flugter med kanten på Koppels arkiv og ikke som mod Jagtvej brydes af enderne på Koppels Arkiv. Der synes altså at være tale om en bagside mod Florsgade, mens der er mere fokus på et lettere udtryk i byrummet mellem siderne på bygningerne samt mod Jagtvej.

Samtidig anser vi byggeriet for at være i hvert fald en etage for højt og med sin massive ”bagside” i tilgift hertil at have et alt for dominerede udtryk.

Samtidig vil den massive bygningsmasse mod Florsgade også være en kilde til lysforurening om aftenen. Tegningerne peger i retning af endnu et byggeri med de efterhånden klassiske glasfacader i Københavnsk nybyggeri. Det giver naturligvis lys til beboeren eller kontorerne i disse nybyggerier, men for naboerne vil lyset fra de store vinduer være meget påtrængende om aftenen. Med så kort afstand mellem nybyggeriet og de eksisterende bygninger i Florsgade er det efter bestyrelsens opfattelse en dårligt valg, som alene tilgodeser beboere i nybyggeriet.

Et yderligere problem i forhold til den massive bygningsmasse mod Florsgade er, at gaden med de to næsten lige høje bygninger bliver en vindtunnel. Vindproblematikken startede allerede, da man lavede Superkilen. Her blev der åbnet ned til bunden af Nørrebroparken, hvilket gav vinden 'frit løb' hele vejen ned til Florsgade. Når man sætter et hus på den anden side af gaden, svarer det til, at man sætter et rør for enden af Superkilen hvilket både forstærker kraften og hastigheden på vinden. Allerede i dag er det sådan, at man næsten ikke kan åbne vinduerne mod gaden, uden der kommer rigtig meget blæst ind. Det gælder det meste af året i de 'aktive' timer. Denne problematik vil kun blive værre med en ny massiv bygning overfor.

Slutteligt er vi stærkt bekymrede for skyggevirkningerne. Beboeren i vores andelsboligforening har til gårdsiden meget lidt sol, idet karreen kun har en lille gård. I de sene eftermiddage og tidlige aftner har der dog været godt lys ind fra gadesiden. Vi frygter, at nybyggeriet med den nuværende højde vil tage den sol, beboeren har om eftermiddagen og aftenen. Igen er det vores opfattelse, at byggeriet er i hvert fald en etage for højt.

Der er desuden ingen tvivl om, at nærheden til det nye byggeri vil give betragtelige indbliksgener. Mod gadesiden har mange deres soveværelse i vores forening, hvor indblik vil være særligt generende.

Herudover er der i tilgift lagt op til en tagterrasse på nybyggeriet. Der vil godt nok blive arbejdet med grønne løsninger, der skal skærme for indblik. Det vil dog næppe være ideen med tagterrassen, at man slet ikke skal kunne kigge ud. Dermed vil der alt andet lige være massive indbliksgener for beboere i Florsgades eksisterende boliger. Det finder vi urimeligt.

Vi har ikke kunnet få klare svar på, hvor stor tagterrassen vil være, men vi kan frygte, at den har en størrelse, der i en bygning, der også indbefatter over 70 ungdomsboliger, vil gøre den til at yndet feststed. I Andelsboligforeningen Jens Eliasen har beboerne som sagt typisk soveværelse mod gaden, og med den korte afstand til nybyggeriet vil man være stærkt påvirket af larm fra en tagterasse af denne art.

Trafik og parkering

I forhold til trafikken bliver vi som beboere i Florsgade meget negativt påvirket.

Ideen med det foreslåede byggeri er jo, at der skal være både boliger, publikumsorienterede tilbud, kontorer, butikker og supermarkeder. Det betyder flere beboere med egne køretøjer, vareleveringer i lastbiler, gæster til beboere og publikumsorienterede tilbud samt drop off i motorkøretøjer.

Igen er det de små gader og herunder særligt Florsgade og Hiort Lorenzens-gade, der skal agere bagside. Al trafik til nybyggeriet og i øvrigt til metroen skal gå af disse veje, som på ingen måde er gearet til det. Der bliver varelevering med tung trafik, som oveni købet skal krydse fodgænger-arealer.

Her må vi sige helt klart: Det er ikke rimeligt, at disse små veje skal håndtere så store mængder trafik og særligt tung trafik. Det er vores holdning, at hvis trafikken ikke kan håndteres på de store gader Jagtvej, Ågade og Rantzausgade, så skal det ikke ligge Florsgade og Hiort Lorenzens Gade til last. I stedet bør det føre til et mindre byggeri eller anderledes funktioner.

I forhold til parkering lader der til at være taget en skrivebordbeslutning, der lader hånt om realiteterne i området, og som i øvrigt kun kan beskrives som et eklatant eksempel på, at man sætter kikkerten for det blinde øje.

Borgerrepræsentationen har nemlig den 8. oktober 2020 truffet beslutning om en 0-norm for parkering i lokalplanen. Det vil sige, at der ikke skal etableres nye parkeringspladser i forbindelse med nybyggeriet. Fordi der skal etableres vareindkørsel i Florsgade og udkørsel mod Hiort Lorenzens-gade nedlægges der sågar 12 p-pladser i forbindelse med nybyggeriet.

Formuleringen i den særlige bemærkning 6, der giver denne mulighed, er følgende:  

”Parkeringsdækningen kan fastsættes efter en konkret vurdering, således, at der kan fritages for at bygge parkeringspladser i konstruktion, hvis det vurderes, at der ikke er behov for andet end aflæsning på vejen.”

Man må heraf slutte, at borgerrepræsentationen forventer, at der ikke er nogen af de besøgende i supermarkedet, butikkerne, cafeerne eller de planlagte værksteder, der kunne finde på at parkere en bil. Det forekommer mildt sagt meget usandsynligt.

Hvad der forekommer endnu mere usandsynligt er, at ingen af de beboere, der skal bo i de omkring 4000 m2 nye boliger har en bil. Vi stiller os helt uforstående over for denne vurdering.

Det er bestyrelsens opfattelse, at den særlige bemærkning 6 misbruges i en grad, der efterlader den fuldstændig tom for indhold. Hvis man gennemfører o-norm i forbindelse med et nybyggeri på Nuuks Plads, vil bemærkning 6 kunne finde anvendelse i stort set alt nybyggeri i København.

Realiteterne er, at folk har biler – også på Nørrebro. Vi oplever faktisk, at det ganske ofte er børnefamilierne, der anskaffer sig biler for at få hverdagen til at hænge sammen. Det er heller ikke alle indbyggere, der bor i København, som også arbejder i København. Håndværkere med skiftende arbejdssteder udenfor København kan have brug for biler. Når man på denne måde sætter kikkerten for det blinde øje, gør man livet sværere for de mennesker, som man politisk siger, der skal være plads til i København.  

Afsluttende opfordring

København vokser og det stiller politikerne i kommunen over for en stor opgave. Det er der fuld forståelse for. Men det foreslåede byggeri på Nuuks Plads lider i lighed med det tidligere foreslåede højhusbyggeri fortsat af trafikafvikling gennem underdimensionerede gader, et massivt æstetisk udtryk særligt mod Florsgade, lysforurening som følge af de åbne glasfacader, vindgener og skyggevirkninger med betragtelig betydning for mulighederne for at få lys i de eksisterende boliger i området.

Det er derfor bestyrelsens opfattelse, at fremtiden for Nuuks Plads bør genovervejes.

 

Med venlig hilsen

Bestyrelsen i Andelsboligforeningen Jens Eliasen

Florsgade 3-5

2200 København N