Oprettet: 20. oktober 2020
Svarnummer:
177

Indsendt af

Pernille Sonne

Postnr.

2450

By

København S

Høringssvar

Lokalplanens forslag om byggeri på Stejlepladsen er forfejlet. Vi har brug for bynær natur, og naturen har brug for at hænge sammen. I stedet for at bygge på et af byens få grønne områder, foreslår jeg, at kommunen i stedet fremlægger et andet forslag til lokalplan, hvor man nedlægger bildemoleringspladsen. Ikke for at bygge dér, men for også at gøre det til et grønt område, så de grønne områder i Sydhavnen kan få lidt mere sammenhængsplads. En sådan bildemoleringsplads forurener formentlig jorden temmelig kraftigt, så det vil være et stort miljøfremskridt at få ryddet op efter mange års forurening. Den del af opgaven skal naturligvis finansieres efter princippet "forureneren betaler".

Stejlepladsen er en del af kalvebodkilen, og den er vigtig alene for kalvebodkilens sammenhæng. Det har betydning for arters mulighed for at sprede sig, så de ikke splittes op i separate enheder med fare for indavl, og det har betydning for trækfugle, der har brug for sammenhængende grønne områder til deres trækruter.

Det er menneskene, miljøet, naturen og klimaet, der har brug for flere grønne områder. For mennesker er grønne områder vigtige for velvære og mental sundhed. Mangel på adgang til grøn natur er medvirkende årsag til dårlig psykisk helse, herunder stress og depression. Der kan derfor spares mange offentlige kroner til behandling, overførselsindkomster og tabte skattekroner ved at forbedre borgernes adgang til naturen. Der kan også spares en masse menneskelig lidelse, men det kan ikke gøres op i penge. Måske kan det til gengæld gøres op i stemmer til kommunalvalget.

Miljøet, naturen og klimaet hænger jo sammen - det er tre sider af samme sag. Grønne områder er gode for biodiversitet og for begrænsning af co2-belastning af verden, mens byggeri virker lige modsat: knuser biodiversiteten og udleder co2. De 800 træer, som indgår som "grønt islæt" i det foreslåede byggeri kan slet ikke stå mål med de ødelæggelser, som byggeriet vil give. Den globale opvarmning drøner derudaf for fuld skrue - bevar de grønne områder. De er en del af løsningen.

Fiskerhavnen, der er nærmeste nabo til Stejlepladsen er et unikt kulturhistorisk miljø, der hænger sammen med Stejlepladsen. Stejlepladsen har amtidig rekreative funktioner for beboere i området, som ikke kan understøttes af et massivt byggeri på den lille plet, som Stejlepladsen udgør. Fiskerhavnens kulturmiljø er sårbart og kan ikke tåle, at Stejlepladsen plastres til med 550 boliger + institutioner + diverse. Det samme gælder de rekreative grønne områder på Sydhavnstippen. Når man formindsker de grønne områder og samtidig kaster mange flere mennesker ind, øges presset på den tilbageværende natur, der dermed forringes.