Københavns Kommune får ny høringsportal

 

I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.  
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
 

Oprettet: 17. oktober 2020
Svarnummer:
62

Indsendt af

Nanna Mallan

Postnr.

2450

By

København sv

Høringssvar

Om Kulturværdier på Stejlepladsen og Fiskerhavnen.

 

Det fremgår ikke af Lokalplansforslag eller COWI’s miljørapport, hvordan man vil måle og konkret værne om de kulturværdier, som i dag eksisterer på Stejlepladsen og Fiskerhavnen.

Mindstekrav må være en systematisk oplistning af de kulturhistoriske værdier, der eksisterer i det samlede område. Bortset fra variation i facadevalg og farve er der ingen overvejelser eller forslag til, hvordan man i fremtiden vil værne om det sårbare kulturmiljø.

Det kan godt være, at det politiske flertal vil fastholde byggeriet, men hvad er problemet i at kræve ordentlige undersøgelser som grundlag for lokalplanen? Udsæt nu vedtagelsen af lokalplanen, skud den til hjørne og brug tiden til at gennemføre seriøse og fagligtfunderet undersøgelser af området, som grundlag for en ny lokalplan.

En ordentlig oplistning kan ikke ske med et skrivebordsarbejde, som hver gang falder ud til By & Havns fordel. En kulturhistorisk undersøgelse af det samlede område, som er ”mærket af menneskelig aktivitet og som har en fortællekraft, der gør miljøet særligt interessant” (Naturstyrelsens definition af kulturværdi), kræver feltundersøgelser i området med de mennesker, som har skabt og er en del af de kulturhistoriske værdier.

I det mindste kan nævnes følgende kulturhistoriske værdier:

1. De blandede bebyggelser ved Fiskerhavnen indeholder ”bærende bevaringsværdier for kulturmiljøet.”

2. Fiskerhavnen har et intimt havnemiljø præget af en selvgroet og tæt bebyggelse. Bebyggelsen, der er grupperet omkring smalle stræder mellem havnen og Bådehavnsgade, har en rustik karakter og et nøgternt, upyntet og alligevel malerisk udseende. 

3. Fiskerhavnen rummer de sidste bundgarnsfiskere i København, med plads til opbevaring af bundgarnspæle og fiskenet på Stejlepladsen. Fiskerhavnen er en aktiv havn hvor kulturværdierne er under pres, hvis man ikke aktivt sikrer, at forventelig støj og lugt tillades. 

4. Et unikt maritimt miljø i det hele taget, med plads til beboelse og erhvervsfiskerne. En særlig grad af socialt sammenhold i bådklubberne.

5. Den særlige vekselvirkning mellem erhvervsfiskeri og bådeklubber, hvor der i dag er rum og plads til støj fra reparationer og lugtgener fra maling og plaststøbning. I redegørelsen side 17 nævnes virksomheder i nærheden, men bådeklubberne og erhvervsfiskeriets mulighed for i fremtiden at kunne eksistere på de nuværende betingelser nævnes ikke. 

6. Fiskerhavnen er kendetegnet af at være en af sidste aktive rester af ”det gamle København” jf. kommuneplan. Forudsætningerne for dette miljø vil blive forrykket med det massive pres, Fiskerhavnen vil blive udsat for med flere mennesker (beboere), befolkningstæthed og øget trafik i det samlede planområde.

7. Den tætte sammenhæng og vekselvirkning mellem mennesker (Fiskerhavnen) og natur (Stejlepladsen). Denne sammenhæng er identitetsskabende og er med til forme et af særkenderne for både Fiskerhavnen, men også ved den særlige Sydhavskultur.

8. Det identitetsskabende miljø i området er kendetegnet ved selvbyggeri, plads, rum og mangfoldighed. En verden der er åben overfor borgere især fra Sydhavnen (såvel den gamle som nye del), Vesterbro og Valby.

9. Et særligt kendetegn er den særlige ro, som Stejlepladsen og Fiskerhavnen emmer af, som giver plads til menneskers fordybelse og til at ”glemme den forjagede tid”. Den skaber plads til et unikt miljø hvor ”alle kender alle mentalitet.

10. Et særligt træk ved det identitetsskabende miljø er plads og rummet til ”forandringer fra neden”, til lokale initiativer som selvbyg eller Sydhavnens Folkemøde. 

11. Den tætte kontakt mellem Fiskerhavnen og naturen, både det tidligere fredede område på Stejlepladsen, den fredede Tippen og Natura 2000-området, er enestående for København. Især med Corona-krisen har behovet for dette område været massivt og vil være det fortsat.

12. Plads til at skoler kan undervise udendørs i naturen, plads til aktiviteter for børn, plads til sociale og kunstneriske aktiviteter, workshops for studerende og andre opbyggelige og sunde aktiviteter. Spørg bare skoler og andre institutioner for børn hvor stor betydning, udviklingen af et ”læringssted” for Valby, Sydhavnen og Vesterbros børn vil kunne få.

13. Stejlepladsen indeholder en kulturarv, som når man dykker ned i den, giver et kig ind i selve historien om tilblivelsen af København som by.

14. En fiskerihavn med en kulturarv, der fortæller historien om arbejdernes København, om forandringer ’fra neden’ gennem fællesskab og sammenhold. En væsentlig kulturarv, ikke bare for Fiskerhavnen, men for hele København