Oprettet: 21. oktober 2020
Svarnummer:
349

Indsendt af

Jan Haugaard

Postnr.

1674

By

Kbh V

Høringssvar

Emne: Høringssvar Stejlepladsen

Kære Borgerrepræsention
Tror I virkelig selv på det, I har fået arkitekt Michael Christensen til at lave i  konkurrenceprojektet, “Her det gror” til Stejlepladsen? Om boliger, der er til at betale, selvbyggeri, genbrug af materialer, "sameksistens med Fiskerhavnens selvgroede  strukturer" og fællesskaber i klynger i et maritimt kulturmiljø, i en blå og grøn kontekst og et bæredygtigt hverdagsliv.

En bebyggelsesplan på 60.000 etagemeter boliger til Stejlepladsen. Det svarer til ET TUSIND 2-værelses lejligheder med minimum et menneske i hver, altså mindst et tusind nye beboere i et område, der indtil fornylig lå glemt ude for enden af en blind vej og hvor nogle hundrede mennesker gik og passede sig selv. SLOAP kaldte vi engang den slags, Space Left Over After Planning, de grundstykker der var ubrugelige og til overs for planlæggerne efter anlæg af motorvej og jernbane.
En slags urbant affald, her i bogstavelig forstand, for Stejlepladsen ligger jo som resten af Tippen ovenpå byggeaffald. Hvis man sejler en tur tæt rundt om Tippen opdager man at det, der på afstand kunne ligne moræne-klinter, er bunker af store betonklodser, murrester, kant- og sokkelsten af granit. Det hele filtret sammen af krøllet armeringsstål, tilsat henkastet kemisk affald og dozet over. Opfyldningen er sket efter 1945 og først afsluttet i 1970erne -

For os der kender Stejlepladsen og omegn, virker det meget dristigt og i hvert fald rigtigt dyrt at bygge 60.000 etagemeter ovenpå sådan et underlag, som oven i købet kun ligger 2 meter over daglig vande. Ved uheldige kombinationer af vindretning og tidevand står bådebroerne og kajen i Fiskerhavnen under vand. Og så har vi slet ikke nævnt klimaprognoserne, hvor der uden undtagelse skal tages højde for dramatiske havvandstigninger.

Men Michael Christensen og Borgerrepræsentationen har jo en klar grøn profil, så man skulle jo tro at tro at I havde check på den slags ting, og det kan jo godt være at I har det, men I siger ikke noget om det - heller ikke at Stejlepladsen blev fredet i 1989 som en del af Kalvebodkilefredningen.

Uanset dette  besluttede og vedtog Borgerrepræsentationen og Folketinget med frygtindgydende præcision, at denne losseplads skulle affredes og  sælges til en pris af en kvart milliard kroner - og man har valgt Michael Christensens bud på en bebyggelsesplan, som vil koste mindst en hel milliard. Pensionskassen PFA har, så vidt vi forstår, allerede købt Stejlepladsen.

Alle menneskene i Stejlepladsens og Fiskerhavnens selvgroede strukturer, med deres selvbyggeri og poetiske klamphuggeri sidder og græder, kørt over af Rådhusets stramme politiske maskine. Fhv Overborgmester Frank Jensen(S) har været her, politisk ordfører Jonas Bjørn Jensen (S) har været her, til dialogmøder, men salget og byggeriet kunne ikke diskuteres - selvfølgelig, det var jo vedtaget, i Borgerrepræsentationen og Folketinget.
Så enten "eat shit and die" (æd lort og dø), eller bøj dig for for Frank og Jonas og forhold dig positivt til Michael Christensens  projekt. Underskriftindsamling, støtteerklæringer, demonstration, folkemøde, hjemmesider ignoreres der hvor det virkelig gælder, på Rådhuset og i Folketinget.

Ingen på Fiskerhavnen  eller for den sags skyld ude i byen tror længere på kommunens byggerier omkring Københavns Havn. Vi har forstået, at det gælder om at skaffe penge til at betale for Metroen, og vi har set hvordan løfter om "livability" (beboelighed) og sameksistens med selvgroede miljøer er blevet oversat til "gated communities" (indhegnede fællesskaber) med aflåste gårdrum og private legepladser. Vertikale sovebyer med dyre parkeringskældre, der måske ikke kan forsikres af frygt for havvandsstigninger og oversvømmelser.

Er der noget der ikke bliver selvgroet, så er det Michael Christensens “Her det gror” bebyggelsesplan - det bliver et projekt som man bygger dem i København anno 2020, det den eneste måde det kan lade sig gøre på – ”just in time” færdig til tiden, detailstyring. Byggemodningen med parkeringskælderen bliver massiv, spunsvægge og kystsikring. Tæt 3-5 etager. Kunstige gyder, 800 nye træer, ingen spor af Stejlepladsens flora. Der skal piloteres og dozes. Tusind nye mennesker skal ud og ind hver morgen for enden af en blind vej.

Det hele skal stå færdigt om et par år. Tusind ny lejere skal findes, for det her bliver dyrt, absolut ikke noget til 5.000 om måneden, ikke noget med at bygge et skur på et billigt stykke jord, og samle materialer, så skuret kan blive til et værksted, hvorfra du kan drive dit fritidsfiskeri, eller dit autoværksted, computerfirma, dit studie, eller din sejlklub. Ingen plads for fiskeskipper Brian Kyeds bundgarnspæle. I stedet foreslår I en badebro med vinterbadehus.

Stejlepladsen skal ryddes, dozes ned til den bare jord. Alt det selvgroede, tjørn, brombær, træer, buske skal væk – gule maskiner med tunge dieselmotorer vil fordrive freden for planter, dyr og mennesker.

I højt tempo og “just in time” skal en ny gated community stå nøgleklar. Ingen tid til medbyggeri og langsom vækst. Alt hvad der vil blive tilbage af Stejlepladsen er navnet. I stedet vil der komme noget, der er mere ”autentisk” end virkeligheden, enormt tiltrækkende. Pertentligt designet, færdigt arbejde, attraktivt med løbestier og hundetoiletter. Så nyt og så attraktivt, så ultramoderne, så ultrarent og så ordentligt og dog så "selvgroet", så formgivet uordentligt. Det bliver ikke et villakvarter. Der er ingen fælles retning, det er ikke et bykvarter - det enste gode man kan sige, er at det måske, hvis havvandet ikke stiger, renten ikke stiger, og hvis der ikke kommer et økonomisk krak, så bliver det måske, måske en god investering for for investorerne... men ikke for byen.

Venlig hilsen

Jan Haugaard