Høringssvar vedrørende Hamletsgade - revideret lokalplanforslag

Oprettet: 18. november 2023
Svarnummer:
24

Indsendt af

Ole Møller Hansen

Postnr.

2200

By

København

Høringssvar

Lokalplanen fik en revision. Men den mangler stadig en vision.

Der var engang (i 2019) en kommuneplan for København. Der var der en vision om, at "København skal først og fremmest være en storby for mennesker. København skal udvikles på en måde, så de fysiske rammer skaber de bedste forudsætninger for, at alle københavnere får den højest mulige livskvalitet" Det vil jeg gerne bede den kommunale forvaltning have in mente, når de skal vurdere dette lokalplanforslag (igen) og tænke over, hvad det er for en by, vi gerne vi have. Den grundlæggende præmis i planen hér er jo stadig, at området får en kæmpe klods af et nybyggeri, som ingen af beboerne i kvarteret har bedt om. Hvis det her virkelig er udtryk for den "højest mulige livskvalitet" , Københavns kommunale forvaltninger kan forestille sig, står det skidt til for fremtiden.

Det tidligere forslags store, rodede glasfacader nu er erstattet af et mere ensartet udtryk. Det giver en mere rolig facade, men laver ikke om på, at resultatet vil være en yderligere fortætning af et af de tættest befolkede områder i Danmark. Her er brug mere lys, luft og grønne områder - ikke mindre.

Se også nærmere vedlagte planche med nu og efter billeder.

Fortætningen er i det reviderede forslag rykket lidt rundt fra en 4-etagers bygning inde i gården bag Baldersgade til et par etager mere ud mod Hamletsgade. Rent bortset fra, at det ikke gør forslaget bedre, at det i det nu bliver nogle andre, det går ud over, er arealet, der kan bebygges, steget fra 15.200 m2 sidste år til 17.100 i år. Hvorfor der nu kan bruges yderligere 2.100 m2 til samme formål som sidst, fremgår ikke. Der var, mig bekendt, ikke ønske en sådan udvidelse i høringsrunden sidste år?


 

Jeg kan ikke se, vi har brug for mere erhverv i området, når der er masser af tomme erhvervslejemål , ikke mindst på vores "hovedstrøg", Nørrebrogade. Og heller ikke, at vi har brug for mere trafik i byens smalle gader. Arkitekten (forslagets side 12) ser ud til at have "glemt", at Nannagade har fået skråparkering, ligesom rigtig mange gader her på Nørrebro Den parkeringsform gør kørebredden endnu smallere ned før. Her skal der på en eller anden måde også være endnu mere ind- og udkørsel til P-pladserne til nybyggeriet. Nannasgade er tilmed en skolevej, hvilket gør det svært at se planens sammenhæng med Københavns Kommunes initiativ(er) om at lukke for gennemkørende trafik ved 10 folkeskoler i en time hver morgen - for at få mere sikre skoleveje.

Trods de mange indsigelser mod gennemgangen fra Tagensvej til Nannasgade både i denne og den tidligere høringsrunde, er der åbenbart behov for at gentage, at det er en dårlig idé. Det burde være ret nemt enten at gå fra Nannasgade gennem Baldersgade eller ad Hamletsgade til Tagensvej.  Trods mange gode tiltag, er nabolaget hér stadig temmelig belastet. Det betyder bl.a.,  at en del sælgere af medikamenter, man ikke kan få på apotekets, vil blive rigtig glade for at kunne drive deres forretninger på en lettere afsides liggende sti som denne. Direkte adspurgt om, hvorfor der er en port mellem Nannasgade og lokalplanområdet, svarede bygherren (sidste år), at det var for at holde tvivlsomme typer ude. Hvorfor det skulle blive bedre, når der kom en sti, kom der ikke et svar på.  Det er der stadig ikke.


Så prøv noget nyt: Bygninger, der passer med kvarteret og de omkringliggende bygninger - med faciliteter, der rent faktisk kan komme lokalområdet til gode, så som kunstneriske værksteder.

- - -

PS: Selve processen forekommer mig underligt bagvendt: I stedet for først at høre, hvilke visioner og idéer beboerne - og københavnerne i det hele taget - har for området og sende resultatet af en sådan høring i udbud, vender man forløbet på hovedet, så de, der skal leve med en privat bygherres tvivlsomme forestillinger, kan få lov at prøve at begrænse skadernes omfang. Der stod ellers i kommuneplanen fra 2019, at "København skal være en demokratisk storby, hvor københavnerne, foreningslivet og byens erhvervsliv er aktive medspillere i byens udvikling." Jeg kan kun tale på egne vegne, men jeg føler mig ikke rigtig som en medspiller. Nærmere som en art brandslukker...