Høringssvar vedrørende Hamletsgade - revideret lokalplanforslag

Oprettet: 20. november 2023
Svarnummer:
34

Indsendt af

Mathilde Jensen

Postnr.

2200

By

København N

Høringssvar

Høringssvar vedr. Hamletsgade (revideret lokalplanforslag)
 
I det følgende findes bemærkninger til det nye lokalplansforslag, herunder årsager til, hvorfor jeg – direkte genbo til Holger Petersens Tekstilfabrik – finder, at en vedtagelse af forslaget i sin nuværende form kan få anselige negative følger, herunder for beboerne i og omkring Hamletsgade:
 
Store dele af Holger Petersens Tekstilfabrik ud mod Hamletsgade har høj bevaringsværdi (kategori 3), og ifølge en vurdering af 24. oktober 2019 fra en arbejdsgruppe med repræsentanter for københavnske museer og kulturmiljøråd, er der generelt tale om ”et velbevaret fabrikskompleks”, der i dag står ”næsten intakt, idet kun nogle få mindre bygninger er revet ned” (https://slks.dk/omraader/kulturarv/bevaringsvaerdige-bygninger-og-miljoeer/bevaringstemaer/industrikultur/industrihistoriens-danmarkskort/holger-petersens-manufakturvarefabrik). Jeg er på den baggrund meget overrasket over, at det reviderede forslag til lokalplan for Hamletsgade indeholder planer om at tilføje to etager oven på Spinderibygningerne, der udgør en del af et ellers unikt ”velbevaret industrimiljø, opført i en nøgtern og solid byggestil domineret af fladebygninger med shedtage” (https://slks.dk/omraader/kulturarv/bevaringsvaerdige-bygninger-og-miljoeer/bevaringstemaer/industrikultur/industrihistoriens-danmarkskort/holger-petersens-manufakturvarefabrik). Efter min opfattelse er tekstilfabrikkens historie og de mange fredede og bevaringsværdige bygninger i fabrikskomplekset i sig selv grund nok til, at forslaget om at tilføje bygninger oven på fabrikkens eksisterende bygninger bør forkastes.
 
Endvidere kan det anføres imod forslaget om at bygge oven på Spinderibygningerne, at et sådant nybyggeri utvivlsomt vil få stor negativ betydning for beboerne i bebyggelserne på den modsatte side af Hamletsgade. Det gælder både i forhold til adgangen til naturligt lys, der vil blive væsentligt forringet og i forhold til beboernes privatliv og nattesøvn. Det foreslåede nybyggeri vil medføre frit udsyn fra den nye tilbygning til alle, der bor på den modsatte side af Hamletsgade, herunder beboere i lejligheder, der enten er 1-værelseslejligheder eller primært består af rum, der vender ud mod gaden (inkl. soveværelser). Etableringen af nybyggeriet vil dermed have stor negativ betydning for beboernes privatliv i det daglige. Hertil kommer, at flere beboere i Hamletsgade allerede er generede af kraftigt lys fra kontorlokalerne i Spinderibygningerne, der er tændt både dag og nat. Etablering af kontorfaciliteter med store glasfacader mod lejlighederne i Hamletsgade øger alt andet lige risikoen for unødig og blændende lysforurening til yderligere stor gene for beboerne i Hamletsgade.
 
I forlængelse af spørgsmålet om gener for beboere i Hamletsgade kan det tilføjes, at forslaget med et estimeret omfang på 17.100 m2 er en markant udvidelse, ikke mindst når der henses til placeringen i et allerede meget befolkningstæt område i København. Et byggeri af så stort omfang vil efter alt at dømme medføre markant øget trafik i Hamletsgade, der i forvejen er en yderst befærdet gade uden cykelstier. Det gælder især, hvis der med et evt. nybyggeri etableres udkørsel fra nye boliger, parkeringskælder m.v. Jeg henstiller derfor til, at det i forbindelse med et evt. nybyggeri – uanset dets karakter – tages i betragtning, hvilke følger byggeriet vil få trafikalt. Det gælder både i forhold til sikkerhed for trafikanter og i forhold til det i forvejen høje støjniveau, der allerede overskrider grænseværdierne. Det er især vigtigt, at Hamletsgade bliver gjort mere sikker for bløde trafikanter, hvis trafikken øges (f.eks. ved at indføre cykelstier i hele gaden samt udtænke tiltag, der kan afbøde faren i T-krydset Hamletsgade/Nannasgade, hvor mange skolebørn færdes dagligt).
 
Bedste hilsner
Mathilde Jensen