Høringssvar vedrørende Administrationsgrundlag for Udeservering

Oprettet: 25. juli 2023
Svarnummer:
1062

Indsendt af

R. Hofman

Postnr.

2200

By

Kbn N

Høringssvar

I denne høring håber og forventer jeg at Teknik- og Miljøudvalget først og fremmest lytter til svarene fra borgere, som bor tæt på beværtninger med sen udeservering - altså dem som støjen og svineriet vedrører, ikke alle mulige folk der bor i udkanten af København, eller i andre byer! Der er foreløbig mere end 250 svar fra folk som bor i andre byer, og endda i udlandet. Af høringssvarene fremgår det tydeligt hvor mange tilhængere af sen udeservering, som ikke har forstået at forslaget drejer sig om kun at begrænse udeservering, primært på hverdags aftener, hvor det er essentielt at få sovet, så man er i stand til at passe arbejde/skole næste dag. I stedet for at bruge tiden på barer/cafeer om aftenen, ville det gavne en hel del af dem at gå hjem og lære at stave.

 

Mange tror at beværtningerne med udeservering pvar der før beboerne, men jeg kan oplyse at en meget stor del af beboerne har boet i ejendommene i mange årtier - langt før der overhovedet var udeservering, med få undtagelser.

 

Når barer/restauranter ikke kan styre sine gæster og det areal de har fået lov at benytte, må der nødvendigvis være konsekvenser. Det kunne være mærkbare bøder eller fratagelse af bevillingen. For hvis der ikke er konsekvenser og ressourcer nok, vokser problemerne. Der bør i højere grad gøres brug af de sanktionsmuligheder der er, for der er ikke styr på det, som det er nu.

 

En anden ting er, at folk skal kunne komme forbi med både barnevogne, kørestole og kufferter, uden at skulle kante sig rundt om gæster, der ofte står og spærrer der meste af gaden. Når barerne ligger klods op ad hinanden, og desuden fylder mere end halvdelen af fortovet, er det svært. Selvfølgelig betyder flere barer i samme gade også flere gæster og mere støj. Så jeg bifalder en meget større afstand mellem de steder der har udeservering, og også et totalt stop for sene bevillinger - der er allerede alt for mange!

 

Når barerne lukker, cirkulerer gæsterne rundt i det nærliggende kvarter, skrigende og råbende, og mange slår sig ned på bænke foran beboelsesejendomme, eller i parker. Så jeg ser gerne at parker nær beboelse også bliver omfattet af de nye regler. Det er virkelig stressende at leve i denne tiltagende støj. Jeg tror i øvrigt ikke at gæsterne på restauranterne/barerne ville tolerere at blive holdt vågen, eller blive vækket 2-3 timer efter de var faldet i søvn. De tiltag som er på vej… og forhåbenligt bliver en realitet, bør følges op af en ordenspatrulje, som sørger for at festen ikke fortsætter i gader og parker.

 

Det er vist almindelig kendt at støj og afbrydelse af søvn er meget skadeligt for helbredet, og bliver brugt i forbindelse med tortur. Under alle omstændigheder skal beboerne have ro til sove, læse, eller bare slappe af i deres boliger - og kunne gå på arbejde næste dag, uden at være udmattede pga. manglende søvn. For vi er altså stadig mange som gerne vil sove om natten, mens det er mørkt og stille - det tror jeg faktisk de fleste foretrækker. Det er derfor vigtigt at adskille af beboelse og natteliv, og der bør tages langt større hensyn til, hvor udeservering må placeres og hvor mange gæster den må rumme, hvis den placeres i et tæt befolket beboelseskvarter - færre natbevillinger og kortere åbningstider er simpelthen nødvendigt.

 

Dialog har været prøvet. Det virker desværre ikke. I øvrigt er dialog med barejere og deres gæster ikke den rigtige vej at gå. Det er en myndighedsopgave at håndhæve love og regler, ikke et spørgsmål om dialog med restaurationsbrancen og deres gæster. Vi ved allerede hvilken holdning de har.

 

At have varmelamper tændt ved borde udenfor, bør heller ikke være tilladt. Frankrig, f.eks. har for længst forbudt varmelamper udendørs på barer og restauranter for at reducere landets CO2-udslip. Der burde vi også gøre i Danmark.

 

Nogle argumenterer at København vil blive “en død by,” uden sen udeservering, men det er jo netop det der er sket de sidste ca. 15 år, fordi almindelige butikker er forsvundet og restaurant/bar brancen har overtaget det meste. Det er trist at se. Prøv bare at tælle hvor mange restauranter/caféer/barer der er i en enkelt gade/et kvarter, i forhold til almindelige butikker - dem er vi mange der savner. Giv hellere butiksliv, f. eks. små specialbutikker, og ikke mindst beboerne, en chance for at kunne opholde sig og slappe af i deres egne boliger. Det er da skandaløst hvis mangeårige arbejdende beboere er tvunget til at flytte, fordi udefrakommende holder hele kvarteret vågen. 

 

Hvad angår turister, er jeg overbevist om at de gerne vil være fri for at se/høre på unge stavre rundt i gaderne stangstive af druk, mens de råber og skriger. I f.eks. Frankrig, Holland og Spanien (måske lige bortset fra se mest overrendte turistdestinationer), ser man ikke folk opføre sig på den måde. I flere storbyer i Europa har man erkendt støjproblemerne og taget initiativ til at gøre noget ved det. Det kunne man sagtens gøre i København også, uden at byen bliver kedelig. De gæster jeg selv har haft fra Holland, Belgien, England, Scotland, Spanien og USA synes ikke det er attraktivt at se folk drikke sig fuld på offentlige steder og råbe og skrige. De kommer primært for at opleve Københavns mange museer og kulturinstitutioner, design og arkitektur, og spise en god frokost/middag i hyggelige og rolige omgivelser - og de nyder også at kunne cykle rundt i byen.

 

Drukturisterne som kommer til København pga. de lempelige alkohol vilkår kan vi godt undvære, de gavner på ingen måde København.

 

Sidst… men ikke mindst, vil jeg anbefale Teknik -og Miljøforvaltningen at læse Hannibal Holt’s indlæg fra 2021 vedr. natteliv og støj, som jeg er helt enig i. Han har nogle rigtig gode forslag til hvordan problemerne kan løses.

 

Nogle af de høringssvar jeg i øvrigt støtter, er 87, 632, 1013 og 1055.