Høringssvar vedrørende Administrationsgrundlag for Udeservering

Oprettet: 19. juli 2023
Svarnummer:
973

Indsendt af

Claus Bøgelund Nielsen

Virksomhed / organisation

De Samvirkende Købmænd, DSK

Postnr.

2300

By

København S

Høringssvar

 

De Samvirkende Købmænd, DSK, repræsenterer dagligvarehandelen og er altså en del af detailhandelen – ikke nattelivet.

DSK’s medlemmer bliver derfor ikke direkte berørt af nærværende forslag.

Vi finder dog alligevel forslaget uproportionelt. DSK kan derfor ikke anbefale at begrænse udendørsserveringerne i dele af København til nedlukning kl. 22.00.

 

Mange arbejdspladser skabes i turisme- og oplevelsesøkonomien, der tiltrækker rejsende til København. Hvis man indskrænker muligheden for at drive erhverv, vil det både medføre tab af arbejdspladser og gøre København mindre attraktiv at besøge som turist. Ingen af delene bør være i byens interesse.

 

Som serveringssted er det bl.a. afgørende at kunne tilbyde gæsterne flere seatings på en aften. Det vil ikke være muligt, hvis man skal lukke kl. 22:00 – og slet ikke om sommeren, hvor mange foretrækker at spise senere end om vinteren.

Årsagen til forslaget er – må man formode – et prisværdigt ønske om, at sikre tålelige forhold for byens borgere i de berørte områder. Her er problemet ikke de gæster, der med almindelig samtale sidder og hygger sig med lidt at spise og/eller drikke. Problemet med støj opstår, når der er personer som får langt mere alkohol at drikke end godt er.

Det er der heldigvis råd for i allerede gældende lovgivning. I restaurationslovens § 29 fremgår det, at ”På serveringssteder er det forbudt at servere eller lade servere, stærke drikke for personer (…) om hvem der er grund til at antage, at de ved yderligere indtagelse af stærke drikke vil give anledning til fare for sig selv eller fare eller ulempe for andre.”

Fra DSK’s side skal derfor lyde en anbefaling om at afvise det foreliggende forslag om stop for udendørs servering i dele af København allerede kl. 22:00, og i stedet have fokus på håndhævelse af allerede gældende lovgivning. Hvis man i højere grad undgår servering til personer, der er ”til ulempe for andre” vil langt de fleste gæster på restauranterne kunne nyde mad og/eller drikke helt uden problemer.