Københavns Kommune får ny høringsportal
I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Høring af forslag til projekttillæg 2023 til Spildevandsplan 2018
Indsendt af
Virksomhed / organisation
Postnr.
By
Høringssvar
Høringssvar i forbindelse med påtænkt etablering af underjordisk bassin i det fredede parkområde på hjørnet af Kildeløbet og Åvendingen.
Undertegnede ønsker hermed at gøre indsigelse imod Københavns kommunes påtænkte projekt om etablering af et underjordisk bassin i det fredede område ved Kildeløbet/Åvendingen i Brønshøj.
Indledningsvis må vi stille os undrende over for Københavns kommunes manglende kommunikation og inddragelse af os, som beboere i det berørte område taget projektets størrelse og omfang i betragtning.
Vi må som borgere en klar forventning om og tillid til, at information om så vigtige planer og projekter tilgår os direkte og tidligt i processen, så vi kan indgå i en jævnbyrdig og tillidsbaseret dialog med kommunen. Det er vores klare opfattelse, at Københavns kommune i denne sag har tilsidesat brugen af Planlovens § 26, stk. 1, nr. 1 og nr. 2, der fastslår, at kommunalbestyrelsen ”samtidig” med offentliggørelse af et forslag til lokalplan skal give skriftlig underretning herom til ”ejerne af de ejendomme, der er omfattet af forslaget”. Dette gælder også ”ejerne af ejendomme uden for forslagets gyldighedsområde…. i den udstrækning, hvor forslaget efter kommunalbestyrelsens skøn har væsentlig betydning for dem”. Det er vores opfattelse, at Københavns kommune burde have skønnet, at også de grundejere i kvarteret, der bor tæt på den planlagte byggeplads, dagligt benytter vejene og området, og ikke kan undgå at blive påvirket af støj, støv og lastbilskørsel selvfølgeligt er i en situation, hvor projektet har væsentlig betydning.
Undladelse af dette er efter vores opfattelse en klar overtrædelse af Planlovens § 26 stk. 1, nr. 1 og nr. 2, når vi ikke er blevet orienteret samtidig med offentliggørelsen af Projekttillæg 2023. Lovgivningen synes hermed ikke overholdt, da vi som grundejere, der er omfattet af forslaget, ikke blev skriftligt orienteret samtidigt med offentliggørelse af planen og høringsfristens start.
I fortsættelse af ovenstående finder vi det yderst kritisabelt, at Københavns kommune tilsyneladende har fravalgt at udarbejde en VVM-undersøgelse, som beskrevet i Miljøvurderingsloven.
Vi er opmærksomme på, at der er gennemført en indledende screening, men den forekommer fejlbehæftet og mangelfuld. Ifølge den ville man nemlig kunne gennemføre dette store og komplekse byggeprojekt, der inkluderer voldsom meget lastvognstrafik, uden at det medfører ”trafikstøj” eller påvirker ”trafiksikkerhed” eller ”trafikmønstre”. Samtidig nævnes anden støj eller vibrationer slet ikke i den indledende screening, ligesom der ikke er taget højde for, at HOFOR i EU-licitationsmaterialet gør opmærksom på, at der er begrænset erfaring med projekter i samme størrelsesorden og kompleksitet. Ydermere fremgår det af Projekttillæg 2023, at HOFOR eventuelt vil inddrage andre af kvarterets grønne områder, Kransagerparken ved Brovænget og det grønne område ved Dyssevænget/Spangen. Projektet vil dermed potentielt kunne få en negativ effekt på alle kvarterets grønne og rekreative områder.
I forbindelse med udarbejdelsen af dette skøn er der tilsyneladende ikke taget stilling til
- at der i byggeperioden vil ske en belastning i området mht. støj, støv, vibrationer og tung trafik
- at vibrationer og grundvandssænkning vil kunne medføre sætningsskader på områdets huse
- at parken, hvor det underjordiske bassin planlægges opført, er fredet
- at der fremadrettet vil kunne være lugtgener i forbindelse med driften af anlægget
Det er overraskende, at Københavns kommune har undladt at inddrage forhold som støj fra nedboring af sekantpæle, maskiner der skal pumpe arbejdsfeltet fri for vand, kørsel af betonelementer, maskiner, mandskab etc.
Der er endvidere ikke taget stilling til, at vibrationer og ændring af grundvandsniveau på byggepladsen vil kunne udgøre en potentiel risiko for sætningsskader på områdets boliger, hvad enten de ligger tæt på byggepladsen eller ind- og udkørselsvejene for den tunge trafik. Alene bortskaffelsen af den megen jord vil kræve mere end 1000 lastbiler, der vil komme til at køre i pendulfart i vores kvarter. Hertil kommer, at opgravningen og bortkørslen af den meget jord vil generere store støvgener.
Vi finder det på baggrund af ovenstående ubegribeligt, at Københavns Kommune har afgjort, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering, og spørgsmålet er, om kommunens beslutning om ikke at udarbejde VVM-undersøgelsen er imod gældende praksis ved lignende byggeprojekter. Det er med stor undren, at vi må konstatere, at man i Københavns Kommune tilsyneladende mener, at et anlæggelsesprojekt af disse dimensioner kan lade sig gøre uden væsentlige støj- og vibrationsgener i etableringsfasen og efterfølgende potentielle lugtgener i forbindelse med driften af anlægget.
Henset til det omfattende projekt og dets påvirkning på det berørte villakvarter, finder vi den hidtidige proces og den dertil hørende kommunikation med os som berørte borgere og beboere voldsomt kritisabel og mangelfuld. På trods af at høringsperioden har strakt sig fra d. 20. december 2022 til d. 12. marts 2023, har vi ikke på noget tidspunkt modtaget nogen form for information om det planlagte projekt. Vi har derfor svært ved at have tillid til, at Københavns kommune har overholdt reglerne i såvel Planloven som i Miljøvurderingsloven. At Københavns kommune ganske overraskende har sendt opgaven med teknisk rådgivning af projektet med det kæmpemæssige bassin og to mindre bassiner i EU-licitation i udbud før udløb af høringsfasen, bestyrker os kun i denne opfattelse.
Vi vil derfor opfordre til, at projektet skrinlægges i sin nuværende form, og at der ved fremtidige projekter sker tidlig borgerinddragelse i henhold til gældende regler, således at der kan findes løsninger i tæt og åbent samarbejde.
Med venlig hilsen
Tina og Poul Martin Kondrup
Kildeløbet 35
2700 Brønhøj