Københavns Kommune får ny høringsportal
I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Høring af forslag til projekttillæg 2023 til Spildevandsplan 2018
Indsendt af
Virksomhed / organisation
Postnr.
By
Høringssvar
Høringssvar
Projekttillæg 2023 til Spildevandsplan 2018
Brønshøj-Husum lokaludvalg har gennem årene haft stort fokus på de miljøskadelige konsekvenser af de mange og store udledninger af kloakopblandet regnvand fra overløbsbygværkerne. Særligt U11 i Fæstningskanalen har haft lokaludvalgets opmærksomhed. Overløbsbygværket UH14 ved Spangen er dog i en liga for sig med en årlig udledning, der i nogle år betyder at der løber op mod 250.000 m3 kloakopblandet regnvand til Harrestrup Å.
Grundlæggende er lokaludvalget er den holdning at regnvand er en ressource, der ikke bør havne i kloakken. Regnvand bør afkobles kloaksystemet og ledes mod vores naturarealer og ferskvandssystemet. Lokaludvalget så allerhelst at der blev etableret en samlet overfladeløsning for det opland, der bidrager med regnvand og kloakvand til UH14. Vi er bekendte med at Hofor siden 2015 har været i dialog med gf. Danas Park om et større regnvandsprojekt, som Hofor sidste år skrinlagde til fordel for bassinløsningen. Lokaludvalget vil gerne se de modelberegninger, der ligger bag anbefalingen om at bassinløsningen er den rigtige løsning.
Etablering af store forsinkelsesbassiner er forbundet med stort CO2 aftryk og omfattende lokale gener i etableringsprocessen. Herudover underminerer det incitamentet til efterfølgende at arbejde for at få ledt regnvandet mod det ferskvandssystem, der har brug for større et vandvolumen.
Når det er sagt så kan vi ikke leve med Harrestrup Å og de nedstrøms vandmiljøer bliver udsat for de enorme mængder kloakopblandet regnvand som er tilfældet i dag. Brønshøj-Husum lokaludvalg hilser derfor i den aktuelle situation byggeriet af et bassin, som det er præsenteret i A2.1 Bassinvolumener til reduktion af overløb langs Harrestrup Å velkomment.
Brønshøj-Husum lokaludvalg har i forbindelsen med høringen været i kontakt med de to grundejerforeninger, der direkte berøres i anlægsperioden: Danas Park og Slotsfruens Vænge. Ingen er af disse grundejerforeninger er blevet præsenteret for det konkrete anlægsprojekt eller direkte blevet informeret om den offentlige høring af projekttillæg 2023. Denne mangel på tidlig inddragelse fra Københavns Kommune og Hofor er problematisk i flere henseender:
Anlægsprojektet vil betyde at 12.500m3 jord skal bortkøres i lastbiler, hvilket vil kræve ca. 1000 lastbiler, der sandsynligvis vil køre fra Islevhusvej af Kildeløbet og Åvendingen til Slotsherrensvej. Denne trafik er forbundet med et række gener for de berørte matrikelejere langs Kildeløbet/Åvendingen. Herudover er der fare for et ødelæggende slid af den private fællesvej.
Herudover sker der en de facto ekspropriation af Rotunden, det grønne område, der er ejet af Grundejerforeningen Danas Park, hvilket udløser en bekymring over hvordan dette grønne område efterlades efter endt byggeri af bassinet.
Brønshøj-Husum lokaludvalg anbefaler at der snarest tages initiativ til dialog mellem Københavns kommune, Hofor og de berørte grundejerforeninger med henblik på at få skabt et aftalegrundlag, der sikrer at de berørte arealer som det mindste efterlades i lige så god stand som de i udgangspunktet befinder sig i, og allerhelst tilføres nogle nye kvaliteter, der understøtter grundejerforeningen store arbejde med at få etableret vejbede i området.
Hvad angår det kommunale areal (matr. 476). hvori bassinet skal etableres vil lokaludvalget appellerer til at det genskabes i tæt dialog med grundejerforeningerne og i fuld overensstemmelse med Københavns Kommunes nye strategi for biodiversitet:
I den grønne by skal der være plads til flere levesteder og en mangfoldig og insektvenlig beplantning, når grønne arealer etableres, fornyes eller genoprettes. København skal medvirke til at skabe plads til ny biodiversitet i form af flere sammenhængende grønne arealer, grønne ophold og naturoplevelser i hverdagen, (s. 22)
Det omfattende anlægsprojekt er en gylden mulighed for at få skabt en park på knap 3500 m2 med høj biodiversitet. Den lille park ligger i umiddelbar tilknytning til Harrestrup Å, der ifølge Helhedsplanen for Harrestrup Å også skal have opgraderet såvel å løbet som brinkerne. Og dermed fungere som vigtig spredningskorridor.
Mvh.
Forperson for Miljøudvalget
Ida Jørgensen
Forperson for Byudviklingsudvalget
David Grolin Kristensen
Forperson for Brønshøj-Husum Lokaludvalg
Christoffer Rosenkrands