Høringssvar vedrørende Ny budgetmodel for dagtilbud

Oprettet: 10. november 2022
Svarnummer:
27

Indsendt af

Litta Svane

Virksomhed / organisation

Klynge BV-C

Postnr.

2400

By

københavn

Høringssvar

Høringssvar vedr. ny budgetmodel

Forældrebestyrelsen, lokal MED og ledelsen i Klynge C, Vanløse, Husum og Brønshøj ønsker at videregive deres observationer og bekymringer ved implementeringen af en ny budgetmodel for dagtilbud i Københavns kommune.

Som udgangspunkt er vi enige i betragtningen omkring en ny og mere gennemsigtig budgetmodel skal implementeres, men den fremlagte model giver anledning til spørgsmål og ikke mindst bekymring om der fremkommer skævvridninger i fordeling af budgettet og er dermed ikke gennemsigtig.

Sociale midler/social normering:

Klynge C har modtaget signifikante sociale midler igennem den sidste årrække og ifølge oplægget den til nye budgetmodel vil specielt en af institutionerne blive hårdt ramt ved at der anvendes ESCS-metodikken ved fordelingen. Klynge C vil i den nye budgetmodel få tildelt 80% mindre i sociale midler og det er uundgåeligt at dette ville have indflydelse på det dagtilbud der kan tilbydes. For det første vil der være en direkte påvirkning af de svageste børn og deres familier samt en indirekte effekt på de øvrige børn, hvor ressources skal allokeres fra. Det er påpeget adskillige gange hvor vigtigt det er at have en tidlig indsats, så man kan styrke arbejdet med de svageste børn/familier, men dette tiltag ville have den modsatte effekt og potentielt give langsigtede udfordringer som kunne være håndteret tidligere i barnets liv.

For at kunne forholde os til den skævvridning i fordelingen af sociale midler, finder vi det nødvendigt at modtage en tydelig beregning af fordelingen efter den nye model sammenholdt med den nuværende model.

Fleksibilitet i børnetallet:

Ifølge oplægget til den nye budgetmodel fordeles der midler en gang årligt, og det fremgår ikke tydeligt hvorvidt der sker regulering af tildelingen ifølge de reelle børnetal, samt hvor ofte, hvis reguleringen skal finde sted. Dette skaber intet incitament for den enkelte institution for at være fleksible i forhold til f.eks. merindskrivning i perioder.

Tildeling af midler til personale og børn, skal kunne justeres løbende. Vi har en bekymring for at økonomien ikke følger med, hvis vi skal have flere børn og derved også mere personale og i sidste ende vil det give ringere kvalitet i vores dagtilbud.

 

Ifølge oplægget bliver der reguleret så børnehavebørn og vuggestuebørn tæller som 1/2. Vores dagtilbud er indrettet således, at vi kam tilgodese det helt særlige i København, at der er mange børnefamilier, men at de fraflytter når børnene er omkring 3 år. Det betyder, at vores huse er indrettet med flere vuggestuer end børnehaver, for det, bliver vi nu straffet og tildeles færre midler.

Eksempel på beregning:

Forslaget til den nye budgetmodel mangler nogle konkrete modeller, hvor den enkelte klynge har mulighed for at lave konsekvensberegninger. På nuværende tidspunkt viser det fremsendte materiale udelukkende hovedtal, som ikke giver mulighed for analyser. Det er derfor ikke gennemsigtigt.

Næste fase:

I det fremsendte materiale omtales ”næste fase”, hvilket er meget udefineret og vi mangler en mere uddybende forklaring på dette, for at kunne vurdere om det vil have indflydelse på det fremtidige budget for Klynge C.

Forældrebestyrelsen, Lokal MED og ledelse i Klynge C, Vanløse, Husum og Brønshøj