Københavns Kommune får ny høringsportal

 

I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.  
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
 

Høringssvar vedrørende Ny budgetmodel for dagtilbud

Oprettet: 11. november 2022
Svarnummer:
58

Indsendt af

Aino Leegaard Andersen

Postnr.

2100

By

KBH Ø

Høringssvar

Til Børne- og ungdomsudvalget, Københavns Kommune

Høringssvar angående den nye budgetmodel

 

Vi er blevet bekendt med forslaget til en ny budgetmodel og sender derfor et høringssvar, som udtrykker vores dybe bekymring for de konsekvenser, det vil have for børnene i børnehaven Tussenelda.

Den nye budgetmodel får store konsekvenser for kvaliteten i det pædagogiske arbejde.

Det er muligt, at den nye budgetmodel i visse tilfælde vil skabe større transparens, og at der vil komme færre udsving i tildelingen af midler år for år for bestemte typer af dagtilbud. Det betyder imidlertid ikke, at modellen sikrer en bedre pædagogisk kvalitet ude i de enkelte dagtilbud, tværtimod.

Tussenelda er for nuværende en yderst velfungerende børnehave, hvor børnene trives, og hvor de enkelte børn med særlige behov får den ekstra pædagogiske hjælp og støtte i hverdagen, som de har brug for. Herudover har børnehaven et godt arbejdsmiljø for institutionens ansatte.

Med den nye budgetmodel står Tussenelda imidlertid til at miste 244.000 kr. om året, fordelt på 134.000 kr. fra de sociale midler samt 110.000 kr. tildelt på baggrund af børnehavens begrænsede fysiske rammer (børnehaven bor til leje i en andelsforening og låner dennes gård). Det svarer til, at børnehaven står til at miste 8.4 pct. af sit årlige budget på 2.9 millioner kr.

Denne reduktion i Tusseneldas budget vil få store konsekvenser for børnehavens børn, familier og personale, da det vil betyde væsentlig ringere vilkår for at:

  • Støtte op om de enkelte børn med særlige behov (børnehavens to basisbørn og andre børn med særlige pædagogiske behov (gule TOPI)).
  • Arbejde med centrale elementer i alle børns læring og udvikling som dagtilbudsloven foreskriver.

Det betyder blandt andet mindre tid til at planlægge og udføre pædagogisk arbejde, dårligere normering og færre muligheder for at give børnene plads til fysisk udfoldelse samt læring i/om natur og udeliv.

Dette mener vi ikke er hensigten med den nye budgetmodel, som tværtimod skal sikre blandt andet normeringerne.

 

Ad de sociale midler:

Som bestyrelse for børnehaven stiller vi os kritiske over for anvendelsen af ESCS som baggrund for fordeling af sociale midler. Vi mener, at det er unuanceret at lægge til grund for en ny budgetmodel, at børns behov for særlig pædagogisk hjælp og støtte i dagtilbuddene kan reduceres til forældrenes indkomst, uddannelse og beskæftigelse. Forældrenes gennemsnitlige uddannelse, indkomst og beskæftigelse vil ikke afspejle antallet af børn fra familier med sociale udfordringer, og konsekvensen vil være færre ressourcer til at håndtere de udfordringer, børnene har deraf. Det er korrekt, at der ses en sammenhæng mellem ESCS og visse typer af udfordringer, når man ser på udvalgte børnegrupper. Eksempelvis viser forskning på området, at børn i familier med lavere socioøkonomisk status generelt har flere afsavn i hverdagen, herunder materielle afsavn, end børn fra familier med høj socioøkonomisk status. Der er derimod ikke evidens for, at børns behov for særlig pædagogisk hjælp og støtte i dagtilbud kan reduceres til forældrenes indkomst, uddannelse og beskæftigelse.

Vi opfordrer til at lade de sociale midler, som nu, følge de socialt udsatte familier og ikke den gennemsnitlige ESCS for institutionen.

 

Ad de fysiske rammer:

I Tussenelda er de fysiske kompensationer bundet op på, at vi bor til leje og dermed kun har begrænset råderet over gården. Af samme grund benytter vi ofte byens legepladser og parker for at kompensere for de få fysiske udfoldelsesmuligheder, vi har til rådighed i gården og dermed tilbyde et mere pædagogisk udfordrende udemiljø.

Som bestyrelse for børnehaven stiller vi os derfor kritiske overfor planerne om at afskaffe kompenserende midler for børnehavens fysiske rammer. Vi mener, at det vil være en stærk forringelse af børnehavens pædagogiske læringsmiljø, hvis midlerne afskaffes, fordi det vil betyde færre personaleressourcer i børnehaven. Der er brug for ekstra midler til personaleressourcer på grund af børnehavens begrænsede fysiske rammer, hvis børnehaven skal kunne leve op til formålet om, at dagtilbud skal have fysiske og psykiske børnemiljø, som fremmer børns trivsel, sundhed udvikling og læring (jf. dagtilbudsloven).

Vi opfordrer til, at den nye budgetmodel tager højde for at trange fysiske rammer skaber et behov for midler til personaleressourcer, så børnehaven kan benytte byens mange offentlige tilbud (legepladser, parker og naturområder) i deres pædagogiske aktiviteter. Dette behov imødekommes for nuværende ikke i planerne for den nye budgetmodel.

Forældrebestyrelsen i Børnehaven Tussenelda håber at udvalget vil genoverveje budgetmodellen, så vi og andre små institutioner kan opretholde det høje pædagogiske niveau.

 

Med venlig hilsen

Bestyrelsen for børnehaven Tussenelda.