Oprettet: 10. september 2022
Svarnummer:
52

Indsendt af

Maj Hessel

Postnr.

2300

By

København S

Høringssvar

Jeg overvejede kort, om jeg - atter - skulle prioritere ressourcer og tid på at skrive endnu et grundigt høringssvar til endnu en kommunal høring vedr. naturen i Kbh. Jeg skriver "atter", fordi jeg er en af de over 2300 borgere, der allerede deltog i den seneste høringsrunde ifm. Amager Fælled (og Lærkesletten): Danmarks rekord i høringssvar, langt langt flertallet af hvilke var, ligesom mine, dybt kritiske over for fratagelse af fredet status (UDEN OM Fredningsnævnet) og projektbyggeri på endnu endnu en god bid af Amager Fælled, der allerede har opgivet natur til hele Ørestaden, DR byen m.v. Resultatet af dette store antal høringssvar og af års folkelige protester imod dette nye naturtab for Københavnerne var - nul. Jo, krav om s.k. "bæredygtigt træ" på  nybyggeriets facader blev vist opgivet, fordi det viste sig at være for dyrt.

Det var udfaldet af høringsrunden, hvor resultatet til fordel for bl.a. byggeindustrien og By & Havn jo var givet på forhånd. Nu anmodes Køberhavnerne så igen om at deltage i, hvad der synes at være en rimelig på meningsløs eksersits - 24 forblæste træer på Rådhuspladsen, en ny friseret park til de nye dyre kvarterer i Nordhavn og nogle vild med vilde altankasser hist og lign. små-initiativer her kan - ingenlunde - opveje tabet af den biodiversitet (flora og fauna), herunder den i naturbeskyttelsesloven artikel 3 og EF-habitatsdirektivet totalfredede store vandsalamander - der herskede på den sidste uforstyrede sammenhængende biodiversitet på Amager Fælled. Amager Fælled = eksisternde bynær biodiversitet, Kbh.s kommunes - sidste - vilde bynære natur, Co2 nedsættende og en kuldeø for hele København, EU's nædstmindst grønne by.

På trods af stor modstand, bliver der nu atter bygget, atter på bekostning af den sparsomme og dyrebare natur, vi har tilbage i København. Et byggeri, der nu ligger inde på selve den tilbageværende Fælled, og som ifl. uafhængige biologer og natureksperter denne gang indebærer en stor risiko for den endnu mindre tilbageværende ubeboede del af Fælleden, der er i risiko for at blive forvandlet til en almindelig lille bypark. Der henvises bl.a. til fagligt notat fra DCE/Nat. Center for Miljæ og Energi "Betydningen af byggeriet af "Fælledby"  for biodiversiteten på Amager Fælled".  I dette lys og med beklagelig timing ift. den igangværende ødelæggelse af Amager Fælled, virker denne biodiversitetsstrategi ikke helt velgennemtænkt (gør man evt. grin med borgerne?) - med mindre den da vil medtage genfredning af hele Amager Fælled? 

Afslutningsvist skal påpeges, at jeg ikke ønsker, at dette indlæg anvendes til at legitimere den konsulent-styrede høringsproces a la "se hvor mange borgere vi har hørt og hvor god processen er", da min indvending ovenfor (rettet mod forvaltningen og Borgerepræsentationen) går på, at der synes at være tale om udhullede processer uden egentlig borgerindflydelse.