Oprettet: 13. september 2023
Svarnummer:
14

Indsendt af

Kasper Funch

Postnr.

2500

By

Valby

Høringssvar

Harrestrup Å og ”naturgenopretning”

Vi er en kreds af borgere med bopæl nær Vigerslevparken og tilknytning til lokalområdet, som har vores daglige gang i parken og påskønner og værdsætter den diversitet og naturmæssige modenhed, der er kommet af næsten 90 års relativ uberørthed, og for åløbets vedkommende dets særlige karakter som, på trods af at det er anlagt som spildevandskanal, efter 70 år, og netop som konsekvens af denne uberørthed, nu fremstår som et stykke ”vild” natur i de bymæssige rammer.

Efter at have læst Miljøkonsekvensrapporten samt Udkast til VVM-tilladelse af 27. april 2023, ønsker vi at udtrykke bekymring over det betragtelige tab af herlighedsværdi samt konsekvenserne for områdets dyreliv, som projektet i sin nuværende form vil medføre, ikke kun i anlægs-, men også i driftsfasen.

Vi anerkender projektets mål som skybrudssikring af hovedstadsområdet, men stiller spørgsmålstegn ved nødvendigheden af øvrige lokale tiltag som angiveligt skal ”(…) forbedre naturen og de rekreative områder i, og tæt på, vandløbet.” (Ordlyd fra udkast til VVM-tilladelse af 27-04-2023)

Specifikt tænkes her på det planlagte antal af træer, særligt store, gamle og for lokalområdet unikke og fuldstændig uerstattelige træer, som skal fældes for at give plads til unødvendige tiltag af ren kosmetisk værdi.

Vi finder det bekymrende, at projektet medfører fældning af mere end 500 træer, herunder flere af unik værdi for parkens udtryk såvel som for adskillige dyrearter.

De gamle træer repræsenterer en herlighedsværdi, der ikke kan genskabes til samme niveau indenfor de næste 50-80 år.

I særlig grad hængepilen, som er en del af den oprindelige engbevoksning, og karakteriserer Vigerslev-Damhusområdet (Damhussøen var tidligere omkranset af gamle piletræer, indtil man desværre besluttede at fælde dem), og dermed af unik lokalhistorisk værdi.

Det foreslåede projekt opererer med begrebet ”genopretning” i forbindelse med den planlagte slyngning af åen. Det formodes at man her tænker på områdets oprindelige udtryk som ådal, overdrev og engarelaer med det sumpede vandløb slyngende sig i midten. Argumentet virker søgt, og begrebet er en eufemisme, når det tages i betragtning, at området siden da er udlagt som park og igennem sin levetid som sådan har opnået sit eget udtryk. Der er næppe nogen i live, der kan huske hvordan det oprindelige engareal så ud, og en genskabelse er i øvrigt ikke ønskværdig, endsige opnåelig, indenfor de nuværende fysiske rammer.

Resultatet frygtes derfor at blive ”designet natur” i et misforstået ønske om at give offentligheden (bedre) adgang til åløbet og brinkene. Dette medfører ifølge visionen opstilling af platforme og broer, der ikke passer ind i områdets nuværende vilde karakter. Desuden vil øget menneskelig aktivitet i disse områder være en trussel for det dyreliv, der, som det er nu, udfolder sig i de mere utilgængelige arealer, der netop pga. tidligere hindringer af offentlig adgang, er sprunget i natur og i høj grad bidrager til parkens helt særegne karakter.

Det er efter vores opfattelse nødvendigt at gentænke konsekvenserne af projektet for Vigerslevparken som unikt naturområde af uerstattelig værdi for både lokalområdet og hele hovedstaden.

Vigerslevparken har siden sin anlæggelse i 1930’erne fået lov at vokse sig stor, grøn og visse steder vild, og ligner på den måde ingen andre parker i hovedstaden.

I 2010 blev der gennemført en fredning af Vigerslevparken og Harrestrup Å, med det formål at ”(…) sikre og muliggøre en forbedring af parkernes biologiske, landskabelige og rekreative værdier under hensyntagen til den historiske baggrund for områdernes nuværende udformning.” Det er bl.a. denne hensyntagen, vi mener, projektets planlagte konsekvenser i sin nuværende form tilsidesætter.

Vi appellerer til, at Borgerrepræsentationen/Teknik- og Miljøudvalget tager fornyet stilling til projektet og VVM-tilladelsen med henblik på at få nedbragt antallet af træer, der skal fældes, til et minimum, og helt undgå fældning af gamle træer.

Ligeledes opfordres Borgerrepræsentationen/Teknik- og Miljøudvalget til at genoverveje beslutningen om at gøre området tæt på åløbet ”offentlig tilgængeligt” - mere end det der allerede er – de såkaldte påtænkte ”trampestier” er der allerede – af hensyn til faunaen og fredskoven, der er vokset frem på området.

Med venlig hilsen

Kasper Funch, Vigerslev Have