Høringssvar vedrørende Hamletsgade - lokalplan 631

Oprettet: 3. oktober 2022
Svarnummer:
35

Indsendt af

Anne-Dorte Hesselholt

Postnr.

2200

By

Kbh.N

Høringssvar

Fri os fra lysforurening. Bevar vores nattemørke, Tak

Hvis det store kontor- og erhvervsbyggeri med abnorme glasfacader og vinduer fra gulv til loft, og en offentlig passage gennem området med et ’belysningskoncept’ langs vores gårdfacader, bliver gennemført, vil det betyde, at vi bliver frataget udsigten til nattemørke, som er livsvigtig for menneskers sundhed, levealder og livskvalitet.

Se vedhæftede bilag med bygherres arkitekts oplæg til belysningskoncept.

Adgang til nattemørke i løbet af døgnet har betydning for menneskers sundhed

Adgang til nattemørke har betydning for menneskers sundhed og livskvalitet. Vi har ikke kun brug for dagslys. Vi har også brug for mørke, for både lys og mørke spiller en afgørende rolle for døgnrytmen, som er en forudsætning for kroppens evne til at forny sine celler og udskille hormoner, som styrer humør, stressniveau, stofskifte og fordøjelse.

Derfor skal der tilføjes bestemmelser i lokalplanen, der forhindrer at vi bliver frataget vores nattemørke pga. belysning fra kontorbyggeriets kæmpestore vinduespartier og glasfacader. Bestemmelser, der fastsætter at,

  • Al indendørs belysning i erhvervs- og kontorbyggeriet slukkes automatisk ved mørkets frembrud, hvorefter der alene må være indendørs belysning, hvor der er ansatte til stede
  • Alle vinduer og glaspartier forsynes med mørklægningsgardiner, der automatisk går for, når indendørs belysning tændes efter mørkets frembrud  

Og derfor er det også et ændringskrav til lokalplansforslagets § 7, stk. 1, y) om udendørs belysning og stk. 4 om reklamer,

  • At der ikke må opsættes master og projektører med belysning, heller ikke i den kommende offentlige passage, som ligger op ad vores gårdfacader. Kriminalitetsforebyggelse må ske i form af aflåsning af området, sådan som det også er tilfældet i dag.
  • At der ikke må opsættes facade- og træbelysning eller anden effektbelysning
  • At der ikke må opsættes reklamer med belysning eller belysning af firmaskilte
  • At al udendørs belysning forsynes med følere, så det alene lyser, når der opstår behov for udendørs belysning
  • At enhver form for lamper og anden belysning er afskærmet og lyser ned i jorden

Vi har lige så stort et behov for nattemørke som dem, der bor i et villakvarter i en forstad

Selvom vi har valgt at bo i byen, så betyder det ikke, at vi ikke sætter pris på nattemørke, tvært imod. Bagfacaden af vores gamle ejendomme med især køkken- og soveværelsesvinduer vender ud mod bygherre Holger Petersen A/S’s ejendomme og parkeringspladser. Vi sætter overordentlig meget pris på ikke at skulle leve med nedrullede gardiner, så snart mørket bryder frem, og at vi har udsigt til et smukt nattemørke såvel i vores egen, som i Holger Petersen A/S’s gård.

Vi har allerede i dag store belysningsgener fra de nuværende erhvervsejendomme

Desværre har vi allerede i dag store gener fra de nuværende store fabriksvinduers iskolde kontorbelysning, som de ansatte glemmer at slukke for, når de går hjem. Og som kan stå tændt en hel juleferie eller hele weekenden, hvor vi skulle rekreere os og have udsigt til nattemørke. Det er desværre i stedet som at have udsigt til en række operationsstuer eller en tandlægeklinik. Se vedhæftede bilag.

Der er desværre også opsat meningsløs udendørs belysning af firmaskilte i Nannasgade, neonrørsbelysning i porte og lamper, der står tændt hele natten på den tomme parkeringsplads efter kl. 17 og lyser ind i vores hjem, selvom området er uden kunder, forladt og aflåst. Se vedhæftede bilag.

Der har været rettet mange henvendelser til Holger Petersen A/S herom, desværre uden megen nytte.

Erstat erhvervsbyggeriet med boliger med ’dannebrogsvinduer’, og flyt erhvervs- og kontorbyggeri til Tagensvej og industrikvarterer

Dette, for vores boligkvarter, abnorme kontor- og erhvervsbyggeri med kæmpestore glasfacader og vinduer fra gulv til loft, ude af proportioner med vores beboelsesejendommes dannebrogsvinduer og hyggelige belysning, burde slet ikke tillades, men erstattes med boliger, så vi får naboer med liv efter kl. 17. Der er meget stor forskel på den belysning, der kommer ud ad vinduerne fra et hjem og så den, der kommer fra et kontorlokale. Et erhvervs- og kontorbyggeri af disse dimensioner hører ikke hjemme i et beboelseskvarter, men bør placeres på randgader som Tagensvej eller i et industrikvarter, hvor det ikke skader vores sundhed og livskvalitet med dets lysforurening og mange andre gener.

Derfor bør lokalplansforslaget tilføjes bestemmelser, der forhindrer lysforurening af vores boliger, og begrænser kontor- og erhvervsbyggeriets belysning til samme niveau, som den der kommer fra vores beboelsesejendomme.

Dette høringssvar er udarbejdet på baggrund af en drøftelse på et beboermøde om lokalplansforslaget den 6. september 2022. På mødet deltog 30 beboere fra Nannasgade, Baldersgade, Hamletsgade og Tagensvej. Beboermødet blev arrangeret af borgere fra gaderne omkring området for lokalplansforslaget, som følge af at der ikke har været nogen borgerinddragelse under udviklingen af lokalplansforslaget.

Venlig hilsen

Anne-Dorte Hesselholt

Baldersgade 63,4.th.

2200 Kbh. N