Oprettet: 20. januar 2021
Svarnummer:
19

Indsendt af

Lone Kirk

Postnr.

2450

By

København SV

Høringssvar

                                                                                        Kalvebod den 20.1.2021

Høringssvar vedr. miljøkonsekvens rapport for Valby Skybrudstunnel.

Indsendt af Lone Kirk HF Kalvebod 1, 2450 København SV

Jeg modtog som beboer i Kalvebod Helårs forening brev i min E-boks den 4.jan 2021.

Jeg blev temmelig rystet, da jeg ved at gennemlæse materialet omkring Valby Skybrudstunnel, kunne forstå at der i projektet ville være 4 store byggepladser i anlægsperioden. Den ene af disse, byggepladsen ved Musikbyen, vil skulle anlægges ca. 10m fra mit hus i Kalvebod. Samt yderligere en byggeplads ikke langt herfra ved Enghavekanal.

Projektet vil have omfattende indflydelse på os helårsbeboere i Kalvebod, kolonihavefolk i Musikbyen samt de mange der bruger Valbyparken og Tippen. Med forventet anlægsarbejde ved byggepladsen ved Musikbyen i 2 år samt ved byggeplads Enghavekanal i op til 40 mdr., hvor der efter projektplanerne er projekteret en teknikbygning på 50-90 m2.

Jeg har tidligere oplevet bygningen af Godsbanen i forbindelse med Øresundsbroen, her var der arbejdsplads, her blev spunset, der kom spunsvægge lige udenfor mit hus på Tudsemindvej. Det forløb ser nu ud til at skulle gentage sig. Jeg oplevede, hvor fysisk og psykisk påvirket man bliver af disse meget store projekter, lige udenfor ens hoveddør. Den usikkerhed det giver i forhold til støj, vibrationer, forurening, tung trafik, sikkerhed for folk der bor og færdes i området etc. Endvidere har jeg i Godsbaneforløbet oplevet, at selv om projektet fra bygherrer synes velbeskrevet og med grundige forundersøgelser, vil der i sådanne projekter givet være/komme overraskelser i processen, som ikke har været undersøgt grundigt nok. Som det beskrives i projektet med mange afvæbnende formuleringer eksempelvis ”der forventes ikke at være væsentlige gener” og ”der forventes ikke at …” ” der forventes ikke at være vibrationer i væsentlig grad…”disse afvæbnende og ukonkrete formuleringer kan det være svært at argumentere mod. Derfor er det vigtigt, at der kontinuerligt måles og undersøges på forskellige parametre, så der løbende kan korrigeres og rettes op på eventuelle fejl og uventede gener.

Det har undret mig meget, at vi i materialet ikke nævnes som helårsbeboelse, vi er ca. 90 husstande, hvoraf der er mange børnefamilier. Jeg har talt med andre beboere i helårsforeningen Kalvebod og ikke alle har modtaget brev vedr. projektet hvilket kan undre, da projektet vil have stor indvirkning på vore alles dagligdag i flere år. Jeg mener at projektet vil have væsentlige indvirkning på både området og på manges sundhed både fysisk og psykisk.

Det følgende er områder, jeg mener det er væsentligt at få belyst og undersøgt nærmere samt emner, hvor jeg mener, at vi som beboere så tæt ved projektet skal sikres og inddrages tæt i forløbet.

-At vores huse bliver undersøgt og kortlagt inden projektstart, hver enkelt, da hvert enkelt hus er ”unikt. Mange af husene i Kalvebod er der bygget og udvidet på løbende, dette betyder, at der vil være huse på sokkelsten, huse hvor der er andre typer af fundament samt huse, hvor der vil være en blanding af forskellige fundaments typer. Dette i forhold til at undersøge om der kommer/vil være sætningsskader på husene i forbindelse med projektet samt efterfølgende. Da projektet givet vil betyde mange vibrationspåvirkninger af forskellig art, i et følsomt område. En  eventuel grundvandssænkning vil ligeledes kunne have betydning for husene og vores område.

-At der løbende foretages støjmålinger fra både arbejdspladsen og den meget tunge trafik der vil komme i området.

-At byggepladserne skærmes mest muligt, med størst muligt hensyn til det omkringliggende. Dette både i forhold til støj, støv, lugtgener, samt vi skærmes fra det kraftige lys der vil være på byggepladsen samt sikkerheden for alle i forbindelse med anlægsperioden.

-At der foretages målinger i forhold til forurening af luften, da støvet fra arbejdet kan komme vidt omkring. Vi ved det er gammel losseplads der arbejdes i, hvorfor der løbende må undersøges hvad det betyder for forureningen af luften og af området, når der arbejdes i forurenet jord. Dette har betydning for os alle der bor og færdes her.

-At trafikken gennemtænkes grundigt, der er mange børn i Kalvebod, hvoraf mange af dem er skolesøgende. Mange besøger hver dag Valbyparken, Naturlegepladsen og Tippen, endvidere bruger mange cyklister hver dag området, både rekreativt samt til og fra arbejde. Samt vores trafikafvikling med biler, parkering samt adgang for ambulancer, brandvæsen mm.

-At der er en løbende dialog med beboere i Kalvebod med henblik på eksempelvis uventede gener samt evt. genhusning/erstatningsbolig i perioder, hvor det kan være svært at arbejde og/eller bo så tæt på igangværende anlægsarbejde.

-At projektets betydning for natur, fugle og dyreliv undersøges grundigt både området på Tippen og i Valbyparken.

-At området ved færdiggørelse hurtigt etableres tilbage og ikke henstår som byggeplads længere end nødvendigt.

 

Som beboer i Kalvebod har jeg oplevet Valbyparken og området gennem ca. 38 år. Inden for de sidste år er der sket en væsentlig forøgelse af antallet af mennesker der bruger parken og Tippen. Både til cykelture, gåture, ophold på plænerne i forårs-sommertid, børnefamilier og institutioner på Naturlegepladsen samtidig med at mange kommer for at betragte Isfuglene der ofte ses ved starten af Gåsebæksrenden og Enghavekanal. Blandt andet i lyset af dette, vil det være ødelæggende for mange, at et meget brugt grønt område i byen nu bliver byggeplads i en årrække.

Mit håb er at der undersøges meget grundigt i forhold til rimelige alternativer til linjeføringen, eksempelvis en af de tidligere planer om rørføringen ved Gl. Køgelandevej med inddragelse af den tidligere gasværksgrund og hvor udmundingen vil være tæt ved det eksisterende rensningsanlæg. Denne plan synes umiddelbart, at ville medføre langt færre gener for både beboere i helårshuse/lejligheder, kolonihavefolkene i Musikbyen samt de mange brugere af både Valbyparken, Naturlegepladsen, Tippen, den nye strand, samt de mange cyklister der hver dag bruger cykelruterne gennem parken.

Hvis projektet gennemføres er det mit håb, at dette vil ske i tæt dialog med de berørte beboere og brugere og at der vil være en løbende grundig orientering, så det vil være muligt at korrigere/afhjælpe uforudsete gener.

                                     

Lone Kirk, HF Kalvebod 1, 2450 København SV

Materiale: