Oprettet: 24. januar 2021
Svarnummer:
41

Indsendt af

Grøn Agenda Sydhavn v/Nina Svane-Mikkelsen

Virksomhed / organisation

Grøn Agenda Sydhavn

Postnr.

2450

By

København SV

Høringssvar

Høringssvar om afgrænsning af miljøkonsekvensrapport for Valby Skybrudstunnel 

Indsendt af Grøn Agenda Sydhavn 

Svar, forslag og indsigelser er baseret på det i blivhoert.kk.dk bilagte høringsmateriale samt deltagelse i informationsmøde om Valby Skybrudstunnel d. 18. januar 2021.  

Indledende – en overordnet kritik af beslutningsprocessen om tunnelløbet 

Grøn Agenda Sydhavn arbejder med praktisk naturpleje på Sydhavnstippen og plejeplaner for området. I dette høringssvar fokuserer vi derfor mest på den del af det planlagte skybrudsprojekt der gennemføres i Sydhavnen, hvor Sydhavnstippen bliver stærkt berørt. 

Indledningsvist vil vi udtrykke vores bekymring over det, vi oplever som en meget uigennemsigtig planlægnings- og beslutningsproces. Vores grundlæggende uro er denne: Er andre løsninger for tunnelføring og tunnellens udmunding tilstrækkeligt belyst? Ikke overfor os som lokal aktør i hvert fald. Det har været svært for os at finde hoved og hale i, hvorfor og hvordan beslutningerne om hvor skybrudstunnelen skal gå og udmunde er truffet. Dette blev desuden kun overfladisk berørt på informationsmødet som HOFOR og Frederiksberg Forsyning afholdt d. 18. januar 2021 (urimelig tæt på høringsfristen d. 24. januar 2021). Her fokuserede man på kortlægning af miljøkonsekvenser for nærværende løsning, der blev præsenteret som reelt besluttet.  

Grøn Agenda Sydhavn ser skybrudssikring som nødvendig for København og bifalder, at der i fremtiden vil være langt færre overløbshændelser hvor kloakvand ledes urenset ud i Kalveboderne. Men vi ønsker ideelt set en anden tunnelføring, så udmundingen ikke berører Sydhavnstippen, som er så vigtigt et naturområde for København, og de miljøer i Sydhavnen, som allerede er belastet af anlægsprojekter som fx metrobyggeri og boligbyggeri ved Fiskerhavnen. Debatten om tunnelføring og muligheder for udmunding har vi ikke haft mulighed for at deltage i, og derfor ved vi ikke hvad der er teknisk og politisk muligt. Vi ville gerne have været inddraget tidligere og holdt ordentligt informeret om de tekniske og politiske muligheder og hindringer. 

Hvis Sydhavnstippen og de omkringliggende miljøer skal lægge ryg til et projekt i den skala mener Grøn Agenda Sydhavn, at det mindste der kan forventes er, at der sker en inddragelse af lokale kræfter, så de færdige løsninger faktisk bidrager til øget natur- og herlighedsværdi i Sydhavnen. Det tror vi er muligt hvis der er vilje til det. Der bør være midler i projektet til borgerinddragende genopretning og udvikling af de berørte natur- og byområder. Grøn Agenda Sydhavn deltager gerne i en sådan proces. 

 

Fokuspunkter for Grøn Agenda Sydhavn 

Overordnet 

1. Vi ønsker anden løsning for skybrudsprojektets tunnelføring og -udmunding. 

Dersom en inddragende og transparent proces omkring dette ikke imødekommes, så har vi følgende forslag til foreliggende projekt: 

Anlægsfasen 

2. Sydhavnstippens natur holdes skadefri 

Det berørte dyreliv i og ved Enghave Kanal kortlægges grundigt. Anlægsaktivitet tilpasses dyrelivet, som man gjorde ved anlæg af badestranden i Valbyparken. Adgang til fortsat bekæmpelse af invasive arter sikres. 

VVM’en bør grundigt redegøre for projektets påvirkning af Isfugl, toppet lappedykker og andre fugle i området, samt krybdyr og padder.  

VVM’en bør endvidere redegøre for risikoen for erosion (og giftudsivning) langs Enghave Kanal pga. skybrudstunnelen, herunder synergi med de kommende årtiers havstigning. Der bør redegøres for om skybrudsprojektet, som jo sikrer andre områder i København og Frederiksberg kommune mod oversvømmelse, øger risikoen for oversvømmelse i det gamle Sydhavnen generelt og på Sydhavnstippen, ved haveforeningerne og anden nærliggende bebyggelse specielt. Ligeledes bør det fremgå hvordan man ved forventede skybrudshændelser tager højde for oversvømmelser og håndterer dem i miljøer der i dag er natur, men som befinder sig på opfyldt giftig undergrund.  

3. God adgang til Sydhavnstippen sikres  

Sydhavnstippen er et vigtigt rekreativt naturområde og det nuværende stisystem, ikke mindst adgangen til hovedgrusstien langs Enghave Kanal, bør opretholdes i videst muligt omfang. VVM’en bør kortlægge mulige tiltag til reduktion af støj- og støvgener. 

Efter anlægsfasen 

4. Genopretning og udvikling af natur og miljø (scenarie-eksempel)  

Grøn Agenda Sydhavn ønsker at natur indtænkes i anlægsprojektet. Vi ønsker at arealet mellem Enghave Kanal og Naturskolen udvikles som et brugervenligt aktiv for Naturskolen og biodiversiteten.  

Scenarie-eksempel (fiktion): Som følge af en visionær og forudseende bygherres initiativer er den natur og andre miljøer, der blev delvist ødelagte eller forstyrrede under anlæg af Valby skybrudstunnel, nu ikke bare genetablerede, men også forbedrede. Biodiversiteten ved Enghave Kanal og på Sydhavnstippen er forøget og folk elsker at opholde sig ved skybrudstunnellens driftsbygning (bortset fra dem der er bange for murbien som også elsker at være der), fordi bagsiden af bygningen er udformet som en sydvendt skråning med udsigt over Enghave Kanal og Sydhavnstippen. Forsiden af bygningen er blevet et lille landemærke (med diverse info), der byder folk velkommen til Sydhavnstippen. Isfugle og padder yngler, og nyder godt af det renere vand og den variable overløbsløsning der er lavet, samtænkt med biotopen som den interagerer med. Naturskolen har nu endelig adgang til toilet samt strøm fra solcellepanelerne på taget af driftsbygningen. Borgerne i Valby og Frederiksberg var megaglade efter det seneste skybrud, fordi de undgik oversvømmelse, og folk i Sydhavnen er stolte af stadig at kunne udvikle området med Sydhavnshjerte.