Høringssvar vedrørende Styrkelse af skolebestyrelsesarbejdet

Oprettet: 30. oktober 2020
Svarnummer:
12

Indsendt af

Dorthe Brandenborg Frederichsen

Virksomhed / organisation

Amager Fælled Skoles forældrebestyrelse.

Postnr.

2300

By

København S.

Høringssvar

 Høringssvar til ”Styrkelse af skolebestyrelsesarbejdet” (2020-0071456).

 

 

                 Udarbejdet af skolebestyrelsen på Amager Fælled Skole, oktober 2020.

 

 

Skolebestyrelsen på Amager Fælled Skole har følgende bemærkninger til forslaget fremsat på BUU-mødet 6. november 2019.

 

Ad.1: Vedrørende forretningsorden for skolebestyrelser:

 

Bestyrelsen er enig i de forelagte ændringsforlag af styrelsesvedtægten for folkeskolen i København, således at bilag 1, skabelon til forretningsorden, optages i denne. 

 

Et udkast til forretningsorden kan tjene til inspiration til bestyrelsens arbejde og ligeledes overskueliggøre bestyrelsens opgaver. Endvidere kan en skabelon til forretningsorden sikre, at alle områder af en skolebestyrelses forpligtelser er tilgodeset på den enkelte skole.

 

Vi anbefaler ligeledes, at bestyrelser, der ikke har en fyldestgørende forretningsorden, bliver pålagt en sådan, således at paragraffer i Folkeskoleloven vedrørende skolebestyrelsens forpligtende opgaver opfyldes. I tilfælde af at en bestyrelse er i besiddelse af mangelfuld forretningsorden, kan der være en fare for, at styrelsesvedtægten for folkeskolen, altså lovgivning og rammer bag skolebestyrelsens arbejde, ikke overholdes. I sådanne tilfælde kan bilag 1 tjene til inspiration.

 

Ad.2: Ændring af styrelsesvedtægten for folkeskolen i København, således at forældrerepræsentanter til skolebestyrelser kan vælges ved elektroniske valg.

 

Vi er enige i anbefalingen om at muliggøre en åbning for elektronisk afstemning til skolebestyrelser.

Dette af følgende årsager: 

En mulig forøgelse af interessen for at stemme og dermed en forøgelse af stemmeprocenten

Mulighed for en administrativ lettelse

 

 

Foruden kommentarer til selve høringspunkterne, -at 1+2, har vi følgende kommentarer:

 

Vedrørende punktet ”Samarbejdet i skolebestyrelsen, herunder medarbejderrepræsentanternes muligheder ”:

 

De medarbejdervalgte skolebestyrelsesmedlemmer udgør en vigtig aktørgruppe i den samlede skolebestyrelse. Hvor stor en rolle de to repræsentanter spiller reelt, varierer fra skole til skole og afhænger af baglandet. 

 

Det er dog af yderst stor vigtighed i forhold til de demokratiske processer, at de medarbejdervalgte er beskyttet i deres ansættelse i de tilfælde, hvor der fx ses en professionel uenighed, og hvor medarbejderrepræsentanterne qua deres mandat fra deres kolleger udtrykker uenighed med enten forældre eller ledelse. 

 

I og med at medarbejdernes beskyttelse ikke eksplicit er beskrevet i folkeskoleloven/styrelsesvedtægterne mener vi, at der vil være en reel risiko for, at der netop ikke ydes beskyttelse i tilfælde af tvist mellem medarbejder og ledelse. Derfor bakker vi op om, at der i arbejdes for mulighed for beskyttelse i lovgivningen  

 

 

Vedrørende punktet ”Budget og Kvantum”: 

 

Da indsigt i og godkendelse af skolens økonomi og budget er en vigtig del af skolebestyrelsens beføjelser, finder vi det vigtigt, at kommunens nye Kvantum-system giver mulighed for en større transparens. Som PSP- elementerne forlægges på nuværende tidspunkt, er det umulig for lægfolk at få et reelt indblik i posternes indhold. Dette faktum umuliggør skolebestyrelsens mulighed for at stille sig nysgerrig eller kritisk overfor skolens økonomiske dispositioner.

 

 

På bestyrelsens vegne,

Dorthe Brandenborg Frederichsen.