Oprettet: 27. juni 2020
Svarnummer:
20

Indsendt af

Line Mark Rugholt

Postnr.

2300

By

København S

Høringssvar

Høringssvar om Fælles Skoledistrikt

Skolebestyrelserne på Ørestad og Kalvebod Fælled Skole har gennem længere tid arbejdet med de årlige ændringer i skoledistrikterne i Ørestad. Hvert år har vi påpeget de uhensigtmæssige skoledistriktsændringer, der gjorde at forældre troede, at deres børn hørte til et skoledistrikt, hvorefter de blev flyttet til at andet skoledistrikt, samt de uhensigtmæssigt ujævne fordelinger af børn mellem skolerne.

Vi har i flere høringssvar i løbet af de sidste år foreslået et fælles skoledistrikt. I foråret 2020 har Skolebestyrelsen på Kalvebod Fælled Skole, Skolebestyrelsen på Ørestad Skole og forældrerepræsentanter fra Hannemanns Allé Skole sammen med Københavns Kommune ansøgt Undervisningsministeriet om et fælles skoledistrikt i Ørestad.

Vi mener at et fælles skoledistrikt vil have følgende fordele:

- Mere forudsigelige fremskrivninger af elevtal for skolerne.

- Mere økonomisk stabilitet for skolerne i Ørestad og dermed bedre arbejdsvilkår for skolerne til at skabe rammer for kvalitetsundervisning og god læring, blandt andet ved mindre personaleudskiftning.

- Bedre udnyttelse af Ørestads samlede skolekapacitet.

- Mulighed for at forældre i højere grad kan udnytte deres frie skolevalg til at vælge mellem tre (snart fire) skoler i Ørestad med forskellig profil.

- Styrket sammenhængskraft socialt i Ørestad, fordi børn og forældre kender hinanden på tværs af hele Ørestad.

- Mulighed for at fordele elever mellem skolerne for at opnå en optimalt blandet gruppe på hver skole/årgang/klasse.

- Styrket samarbejde skolerne imellem, hvilket i sidste ende vil styrke alle skolerne og bydelen, for eksempel ved mulighed for fælles valgfag.

Vi er også klar over, at der kan være ulemper ved forslaget. Med et fælles skoledistrikt ved forældre og børn nemlig ikke med sikkerhed, hvilken skole de hører til. Det er dog en del af forslaget, at Ørestads børn er sikret en skole inden for 1,5 km af deres hjem. Det er vores erfaring, at med de tidligere skoledistrikter tilhørende hver skole kunne forældrene og børn heller ikke vide sig sikre på, hvilken skole de hørte til, da skoledistrikterne er blevet ændret hvert år. Eksempelvis er den sydlige del af Byparken, der i mange år har hørt til Ørestad skole, blevet flyttet Kalvebod Fælled Skoles skoledistrikt, og haveforeningerne og villavejene mellem Ørestad og Kongelundsvej, der længe har tilhørt Ørestad Skole, tilhører nu Skolen på Hannemanns Allé.

Det er også sandsynligt at bedre kapacitetsudnyttelse vil føre til større klasser, men vi mener at stabile større klasser er bedre end at have ustabilitet i klasser, usikkerhed for personalet og potentielt midlertidige pavillonløsninger, som måske ikke ligger i nærhed af skolen.

Skolebestyrelser og forældrerepræsentanter fra Ørestads tre skoler ser frem til samarbejde med at implementere det nye fælles skoledistrikt og fordelingskriterierne - og en evaluering af det fælles skoledistrikt efter implementeringen. 

Slutteligt ønsker vi at tilføje, at det har høj prioritet for os, at Københavns Kommune medtænker en samlet plan for skolevejenes trafiksikkerhed i det nye skoledistrikt. Vi vil også på det kraftigste opfordre til, at der i planlægningen af den fjerde skole i Ørestad (i Vejlandskvarteret) tages højde for de skolespor, som stadig mangler i Ørestad.

Med venlig hilsen

Skolebestyrelsen på Kalvebod Fælled Skole, Skolebestyrelsen på Ørstad Skole og forældrerepræsentanter på Skolen ved Hannemanns Allé