Oprettet: 22. oktober 2020
Svarnummer:
2264

Indsendt af

Gudny S. Olafsdottir

Postnr.

2300

By

København S

Høringssvar

Kære Københavns Kommune

Tak for denne mulighed for at afgive høringssvar vedrørende lokalplanforslag, kommuneplantillæg og miljørapporter vedr. Vejlands Kvarter.

"Biodiversiteten er globalt og i Danmark under pres. Artsnedgangen er aldrig gået hurtigere, end det gør lige nu. Primært på grund af menneskets aktiviteter forløber artstabet nu meget hurtigere end naturligt. Det estimeres at artstabet sker op mod 100-1000 gange hurtigere end tidligere i menneskets historie."

Sådan står der på Miljøministeriets hjemmeside.

Jeg har boet på Islands Brygge, lige ved siden af Amager Fælled, i lidt over et år. og jeg kommer der flere gange om ugen. Før det, boede jeg på Amagerbro i 7 år, hvor jeg også kom der en del. Amager Fælled er, for alle os der bor i nærheden af den, en uundværlig oase. Et åndehul midt i betonjunglen, fyldt med træer og blomster og krat, fyldt med kriblen og kravlen og summen. Det er et sted man tager hen for at puste ud når byens larm og kaos bliver for meget, for at rense tankerne og for at lade batterierne op. Men Amager Fælled er ikke bare et mentalt åndehul.

Tab af vild natur er et af vor tids allerstørste trusler mod menneskedheden. Tab af natur fører ikke alene til tab af biodiversitet, og dermed forringet fødevareproduktion, tab af natur i storbyen fører også til dårligere muligheder for at indfange og rense luften for de store mængder CO2 som vi, der bor i byen, indånder til dagligt. De største negative helbredseffekter af luftforurening ses i byområderne, hvor man finder de højeste niveauer af luftforurening. Årsagen til de forhøjede luftforureningsniveauer i byerne er bl.a. tilstedeværelsen af bygninger, som reducerer spredningen af, og dermed fastholder forurening fra de lokale kilder inde i byen.

Amager Fælled har ligeledes, som der står på s. 43 i miljørapporten (bilag 4), som en grøn kile, en kølende effekt i forhold til byområderne i Amager Bro og indre København. En 8% reduktion af denne kølende effekt, vil med al sandssynlighed kunne mærkes. Ikke alene vil tab af vild natur medføre en forringelse af luftkvaliteten, og dermed livskvaliteten for Københavns beboere, samt bidrage til en øget opvarmning af jorden, i sidste ende vil dette tab af vild natur være en ikke-ubetydelig faktor i accelereringen af klimaforandringerne.

Derfor er en af de vigtigste opgaver vi har i Danmark pt, ikke alene at omstille os til et samfund baseret på bæredygtighed og vedvarende energi, men i ligeså høj grad at sikre at vi bevarer miljøet og standser tab af vild natur.

I FN’s 20 biodiversitetsmål står der bl.a. i delmål 11, at mindst 17 % af landarealet skal beskyttes, især områder som er særligt vigtige for biologisk mangfoldighed og økosystemtjenester. Det er en del af det danske skovareal og en del af den lysåbne natur med til at indfri. Bevaringen af Amager Fælled er den bedste, mest oplagte mulighed for at sikre biologisk mangfoldighed og økosystemtjenester i københavn. Det er et af de få uberørte steder med vild natur i hele hovedstadsområdet.

Derfor vil jeg hermed bede jer om at genoverveje opførslen af Vejlands Kvarter midt på Amager Fælled, og i stedet bevare dette uunværlige stykke vild natur.

Mange hilsener fra

Gudny S. Olafsdottir, beboer på Islands Brygge