Københavns Kommune får ny høringsportal den 28. november
Den 28. november bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med MitID Erhverv for at indgive høringssvar. I forbindelse med opdateringen kan portalen være nede.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2019/2020
Oprettet:
16. maj 2018
Svarnummer:
10
Indsendt af
Simon Leth
Postnr.
2400
By
København NV
Høringssvar
Det er en rigtig trist nyhed for det velfungerende lokalmiljø i det MEGET nære område til Utterslev Skole, at området nu skolemæssigt skal rives midt over. Flytningen af rode 304 giver måske mening ud fra administrative logikker, men i virkelighedens verden splittes et velfungerende lokalmiljø, som har skolen som sit naturlige centrum. Selv har jeg allerede børn på Utterslev Skole og bliver derfor ikke direkte berørt, men jeg finder det rigtig ærgerligt for nærmiljøet, hvis nye naboer på Dortheavej og Rentemestervej (blot 100 meter fra skolen) ikke vil få en naturlig tilknytning til de skolebaserede fællesskaber i lokalområdet.
Den foreslåede distriktsgrænse opsplitter samtidig et velfungerende vejlaug (Dortheavej, Rentemestervej, Smedetoften), hvor stort set alle børnefamilier tilvælger den lokale folkeskole, hvilket bidrager til et trygt nærmiljø i et ellers udsat byområde. Det gode sociale sammenhold udgør i dag et solidt anker for børn og voksne, og fungerer dermed som modvægt til de utryghedsskabende forhold omkring Smedetoften. Men det er klart, at de lokale sociale relationer svækkes når børnene ikke længere deler skole. Så det klinger noget hult - eller i hvert fald ukoordineret - når kommunen med den ene hånd investerer millioner i områdefornyelse og arranger tryghedsvandringer, som skal styrke de positive lokale fællesskaber. Og med den anden hånd foreslår skoledistriktsændringer, som direkte underminerer de selvsamme fællesskaber. Og det forekommer endnu mere uforståeligt når der i samme ombæring skal flyttes et tilsvarende antal husstande fra Tagensbo til Grøndalsvænge for at få regnestykket til at passe. Det ville være klædeligt om man hævede sig lidt over regnearkene og interesserede sig mere for de lokalsamfund, som prøver at skabe tilslutning og opbakning til den lokale folkeskole.
Med den utrygge og usikre skolevej til Tagensbo Skole (krydsning af Tomsgårdsvej/Ring 2 og Frederiksborgvej) må det i øvrigt forventes, at en meget stor del af vejlaugets familier helt vil fravælge folkeskolen, hvis skoledistrikterne opretholdes som foreslået.
Jeg vil derfor klart foretrække løsningen hvor de sydligste dele af rode 304 og 307 overføres til Bellahøj Skole idet der her er tale om et samlet boligområde, som flyttes som helhed. Alternativt bør skoledistriktsgrænsen trækkes i Rentemestervej, så de uheldige konsekvenser for de lokale vejfællesskaber minimeres. Det forøgede antal årlige indskrivninger til Utterslev Skole ved denne ændring vil næppe have væsentlig betydning for skolen, men omvendt have stor betydning for den lokale sammenhængskraft. Som det fremgår af de alternative forslag i beslutningsoplægget er der tilsyneladende ikke noget til hinder for, at skoledistrikterne afviger fra de administrative rodeinddelinger.
Af beslutningsoplægget fremgår i øvrigt ikke konsekvensvurderinger af fremtidige kapacitetsudfordringer som følge af den kommunale befolkningsvækst. Der foregår i øjeblikket en massiv byudvikling med opførelse af mange nye boliger i Tagensbo skoledistrikt (bl.a. Rentemesterhaven på Rentemestervej, Lejerbo/BIGs nye almene boliger på Dortheavej, 150 nye boliger på ISS-grunden). Man må også derfor overveje, om det er hensigtsmæssigt at udvide Tagensbo skoledistrikt helt ud til Bellahøj. Som nyt yderområde i skoledistriktet til Tagensbo risikerer vi måske om 4-5 år - når der er skolebørn i de nye lejligheder lokalt omkring skolen – at blive kastet videre til fx Bellahøj skole?