Københavns Kommune får ny høringsportal
I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Fremtidens Fritidstilbud
Oprettet:
3. februar 2015
Svarnummer:
214
Indsendt af
Skræntens forældreråd
Postnr.
2400
By
Københavns NV
Høringssvar
Ja tak til udvikling af fritidstilbuddene - nej tak til hovedløs samling og manglende planer for overgang til fritidscenter
Forældrerådet på Skrænten, [andre kan være med] har med stor bekymring modtaget forslag til ny struktur på fritidshjems- og klubområdet til høring. Vores holdning er, at den generelle omlægning af tilbuddene med Fritidscentre forringer tilbuddet for klubbørnene og vil føre til massivt frafald. Vores holdning til det konkrete forslag om at samle Fritidshjemstilbuddet for Holbergskolen på Drivhusets areal er at det er uigennemførbart. I bedste fald vil det give totalt uforsvarlige faciliteter både uden- og indendørs for børnene på den kommende megainstitution.
Vi foreslår fritidshjemmet i stedet placeres på SOFs institution Emdrupgård, som i dag anvendes i begrænset omfang, så der kan skabes et fritidshjem dér. Alternativt foreslår vi at der arbejdes med en to-matrikel-løsning på Drivhuset og Skrænten. Uanset løsningen på fritidshjemsdelen anser vi det for afgørende en afgørende forudsætning for at børn fortsætter i klubtilbud efter 3. klasse at der etableres et tilbud tættere på Holbergskolen - f.eks. en satellit for fritidscenteret på TK på Skrænten med klubtilbud. Vi vil nedenfor redegøre mere detaljeret for vore tanker.
Ét megafritidshjem på Drivhusets areal Vi ser mange gode perspektiver i at der opereres med en 1-1 tankegang ift. skoler og fritidshjem. Vi har indtil nu oplevet problemer med at klasser blev delt på forskellige fritidshjem og at klubberne ikke kunne rumme årgange, således at børnene måtte sendes til andre klubber, end hvor de havde gået på fritidshjem. Begge dele har ført til massive frafald - oftest blandt dem, der i forvejen ikke havde mange fritidsinteresser. På den måde vil en løsning med ét fritidshjem kunne samle mere end i dag. Men de fysiske forudsætninger for en sådan samling skal være til stede. Det er ikke muligt at opfylde kommunens arealkrav for fritidshjem på Drivhusets grund. Og det vil slet ikke være muligt at opretholde et minimum af af udearealer på grunden. Hvis der i stedet arbejdes med en løsning på Emdrupgård kan Drivhusets grund bruges til udearealer. Det er helt afgørende for os, at der ikke kommer en løsning, hvor skolereformens krav om mere bevægelse modvirkes af en mangel på mulighed for fysisk aktivitet på fritidshjemmet.
Hvis Emdrupgårdløsningen ikke er mulig, peger vi på to-matrikel-løsningen, hvor Skrænten beholdes som fritidshjem. Vi skal i den forbindelse gøre opmærksom på at dels er Holbergskolens idrætsfaciliteter placeret udenfor skolen, dels har børnene i alle årene kunnet bevæge sig til Skrænten, så vi anser ikke transporten for uløselig og appellerer til at Børne- og Ungdomsudvalget ikke holder fast i sine principper uden at skele til virkeligheden - og konsekvenserne for børnene.
Endelig vil vi understrege, at vi anser det fysiske skift mellem skole og fritidshjem som afgørende for at børnene også mentalt kan lave et skift og alle får en chance for at tage en ny rolle i fritidstilbuddet - en mulighed, som vi konstant oplever bliver brugt - ikke mindst af dem, som ikke har det så nemt i skolen.
Fritidscenter
Generelt er vi imod tanken om Fritidscentre af to årsager: For det første fordi vi ser et vigtigt perspektiv i at børn kan gå på en institution fra 0.-7.-klasse og opleve at der er større børn, man kan læse af og de store kan lære at være noget for de mindre. Det er med til at udvikle børnene og det gør at mange holder fast, så de også kan opleve de ting, de store har oplevet. Det gør også at forældrene får et langvarigt forhold til en institution og til hinanden og kan være med til at bidrage til udviklingen af lokalområdets børn. For det andet viser al erfaring, at skiftet fra institution til institution giver store tab. Der er mange, der slet ikke kommer med videre. Og det kendskab, der er til barnet flytter ikke med videre. Igen er det vores oplevelse, at dem, der har størst behov, er dem, der først falder fra.
Hvis man går videre med tanken, er det afgørende at der laves en lokal løsning Nord for Emdrupvej (og Tomsgårdsvej). I modsat tilfælde vil der kun komme ganske få børn videre til fritidscenteret.
Vi opfordrer Børne- og Ungdomsudvalget til at vedtage følgende principper:
* Omlægningen af fritidstilbuddene skal ikke medføre færre inde- eller udendørs kvadratmetre
* Fysikken skal muliggøre opdeling i mindre enheder, af hensyn til trygheden for børnene
* Der skal ske et fysisk skift ved overgangen fra skole til fritidshjem
* Fritidscentrene kan have satellitter i skolernes nærområder
Med venlig hilsen
Skræntens forældreråd