Københavns Kommune får ny høringsportal
I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2017/18
Oprettet:
7. juni 2016
Svarnummer:
101
Indsendt af
Mathias
Postnr.
2300
By
København S.
Høringssvar
Forvaltningens forslag til skoledistrikt i Ørestad City og Syd må forkastes, primært af flg. årsager:
- Farlig skolevej over befærdede veje især for mindre børn
- Ødelæggelse af byliv og netværksdannelse i en bydel under udvikling, hvor skole og bibliotek er det kulturelle og sociale samlingspunkt
- Afstandsmæssig urimelighed. Familier kun 50 meter fra Ørestad Skole afskæres fra at bruge skolen
Problemstillinger og lokale forhold af betydning:
- Forvaltningens prognoser for behovet for skolekapacitet i Ørestad City og Syd har i årevis været sat forkert
- Renoveringen af Dyvekeskolen til 80 mio. kroner i 2014 og omlægningen til 0.-6. klasses skole må afskrives som en stor fejl og spild af ressourcer, da skolen stadig ikke kan tiltrække beboere med anden (højere) socioøkonomisk baggrund.
- Gentagne forsøg på at øge elevoptaget ved at udvide Dyvekeskolens skoledistrikt kan kun opfattes som et forsøg på at drive social- og boligpolitik med nabobydelenes børn som gidsler.
- Indskolingen på Ørestad Skole er efter nogle svære opstarts-år begyndt at fungere og lærerteamet har et godt samarbejde med en blanding af erfarne og unge lærere.
- Udskolingen på Ørestad Skole sejler fuldstændigt fagligt såvel som ledelsesmæssigt, lærerteamet har stor udskiftning og sygdom, hvorfor meget unge lærerkræfter skal løfte en urimeligt stor opgave.
- 18 procent af eleverne i københavnske udskolingsklasser søger ny skole (stigende).
Løsning:
- Der afsættes penge til byggeri af en tredie skole i Bellakvarteret eller Amager Fælled Kvarter i budget '17. Det skal være en 3-spors skole som kan åbne i 2020. Skolen deler distrikt med Dyvekeskolen, og der opstår muligheder for at skabe klasser med større socioøkonomisk balance.
- Københavns Kommune indleder en forsøgsordning med Ørestad Gymnasium omkring udskoling og forberedelse til ungdomsuddannelse. Udskolingsbørn får gymnasieelever som mentorer, og låner lokaler på Ørestad Gymnasiums nye Media Center ved Fields's hvor der er ledig lokalekapacitet.
- Eleverne deltager også i praktikforløb i lokale virksomheder, i natur- og idrætsforløb på Naturcenter Amager, og benytter i vid omfang e-learning (hjemme).
- Er der brug for yderligere lokaler, står hele South Wing i Copenhagen Towers (14.000 kvm) gabende tom.
- Er der brug for andre lokaleløsninger, kan kommunen og By & Havn lave en gentagelse af den aftale, der blev indgået da By & Havn stillede en grund til rådighed til en skøjtehal i Ørestad. Skøjteløb var ikke på nogen måde et et lokalt ønske, men det er skolekapacitet. Kommunen kan låne eller leje grunden i 5 år og opføre udskoling i pavillonbygninger. Her kan der, i lighed med ovenstående, etableres forsøg med bedre og mere motiverende undervisningsformer for udskolingselever, til gavn for alle folkeskoler i kommunen.
- Ved at flytte udskolingen fra Ørestad Skole gøres der plads til flere indskolingsklasser. Efter f.eks. 5 år kan udskolingsprojektet evalueres, og det kan besluttes om udskolingen igen skal være en del af en fagligt og ledelsmæssigt styrket Ørestad Skole, eller om der er opstået nye og bedre udskolingsmodeller i Ørestad og andre steder.