Københavns Kommune får ny høringsportal den 28. november
Den 28. november bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med MitID Erhverv for at indgive høringssvar. I forbindelse med opdateringen kan portalen være nede.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Sundevedsgade-karreen - lokalplan nr. 554
Oprettet:
10. august 2016
Svarnummer:
164
Indsendt af
Helge Torm
Virksomhed / organisation
Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur
Postnr.
1300
By
København K
Høringssvar
På Landsforeningens vegne skal vi hermed komme med følgende kommentarer til det foreliggende lokalplanforslag.
Sundevedsgadekarreen omfatter bebyggelse af forskellig alder, lige fra ca. midten af 1800-tallet frem til i dag, og af forskellig bevaringsværdi.
Afgørende historisk og kulturhistorisk betydning tillægger vi de såkaldte slagtergårde på Enghavevej 10-14 med forhus- og baghusbebyggelse. Denne husrække repræsenterer på sjælden vis den første bebyggelse på Vesterbro, efter at demarkationslinjen var blevet ophævet i 1852.
Det arkitektonisk interessante ved forhusene er, at de er opført som længehuse på maksimalt to etager i et formsprog, der meget fint udtrykker senklassicismen, bl.a. med den gennemgående kordongesims mellem 1. sal og 2. sal. Tilsammen danner disse huse et værdifuldt gadebillede, som er et karakteristisk vidnesbyrd om, hvordan Vesterbro blev udstykket og bebygget af den første generation af nybyggere. Yderligere udmærker forhusene sig, ikke mindst nr. 10, ved at have betydelige, kulturhistoriske værdier i det indre i form af bl.a. bevarede, åbne ildsteder.
Ganske særlig værdi har denne del af karreen i kraft af den også bevarede bagbebyggelse, med ældre produktionsbygninger, herunder et par velbevarede skorstene, fra sidst i 1800-årene. Samlet set er der tale om et bebyggelsesmønster, som en gang var meget almindeligt på Vesterbro såvel som i andre brokvarterer, men som i dag stort ikke forefindes længere. Det gør miljøet ved Enghavevej til noget ganske unikt.
Det kan derfor undre, at det eneste hensyn til bevaringsværdierne i forslaget drejer sig om en mindre værdifuld industribygning, kaldet ”Hollænderhuset”, som ”kan genopføres i forbindelse med udgravning til parkeringskælder”. Det er for os at se en tom gestus for at imødekomme bevaringsønsker.
Mener Københavns Kommune det alvorligt med bevaring, kunne den begynde med at sikre den historiske ejendom på Enghavevej 10, som kommunen selv ejer!
Med venlig hilsen
Helge Torm,
formand for Landsforeningens Frednings- og Bevaringsudvalg