Københavns Kommune får ny høringsportal den 28. november
Den 28. november bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med MitID Erhverv for at indgive høringssvar. I forbindelse med opdateringen kan portalen være nede.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Ressource- og Affaldsplan 2018
Oprettet:
2. oktober 2012
Svarnummer:
2
Indsendt af
Erik Jørgensen
Virksomhed / organisation
MiljøPunkt Nørrebro
Postnr.
2200
By
København n.
Høringssvar
Ressource – og Affaldsplan 2018
Kortlægningsdel
Det er dejligt at se at affaldsmængden i Københavns Kommune kun er 380 kg. pr. person årligt mod 624 kg. i resten af Kongeriget Danmark.
Men desværre er der en del usikkerhed i tallene og det kan vi jo håbe bliver bedre i næste periode.
Faldet i affaldsmængden på 20% eller næsten 100 kg. er begrundet i 2 hypoteser:
Den økonomiske krise og grænsefladen mod erhvervsaffald. Men kunne der ikke også være en 3 mulighed. Der kunne også være et oprør mod at forbruge, for at forbruge. En ny trend?
Det er fint at konstatere at der et fald i affaldsmængden på 20% og at det ikke er gået ud over den del der er til genbrug, da den samlede genbrugs del steget fra 23% til 27-28%.
Og det er jo fint, men ikke godt nok.
Derfor er det dejligt at se er i næste periode skal ske er stigning til 45% på affald der skal til genbrug, et meget fint og ambitiøst mål. Som vi meget gerne vil være med til at fastholde. Men det kræver ikke kun tekniske løsninger. Det kræver i højeste grad også beboernes og NGOérnes deltagelse. Vi har tidligere fra MiljøPunkterne i København fremsende forslag til Teknik- og Miljøudvalget om dette, se venligt Bilag 1. Side 4
Vi ønsker at deltage i nedbryde af de barriere der er for at nå målet, og et af dem er at det bliver muligt for borgerne at sortere i det offentlige byrum, men implementering af nye løsninger som ”Smart Miljøstationen” mv. Se venligt bilag 2. Side 6
Affaldsmængderne
Prognoserne for fremtidens affaldsmængder er så usikre, så det kan vist kun kaldes en fremskrivning og det ser lidt mærkelig ud når nu affaldsmængderne er faldet med 20% over de sidste år og dette er der ikke taget højde for i fremskrivningerne, ej heller hvis der er en adfærdsændring på vej mod forbrug for forbruget skyld.
Økonomi
Vi har været gennem en periode, med direkte modstrid i intentioner og mål fra sidste affaldsplan frem til 2012. Og det er vist fastslået af alle parter.
Men hvordan laves et motiverende takst system for affald, der fremmer sortering.
Vores forslag er at inddrage borgerne i udformningen og gennemarbejde flere forskellige senarier, der belønner reduktion af affald, på bekostning af dem som forbruger. Dvs. Pisk og gulerod.
Vi kan positiv anbefale en model der er kendt fra afregningen af fjernevarme i Københavns Kommune. Gennemsnittet er altid 100% og hvis der er en ændring inden for 5% afregnes ud fra gennemsnittet. Vi forudsætter at gennemsnittet er 380 Kg. og prisen er 1.700 Kr. Pr år.
Skal det kun være den halve pris for 190 Kg. meget gerne helt ned på 500 kr. og omvende hvis man har 570 kg. skal men betale 2.900 kr. med spring på 3 til 5 % så der hele tiden er noget at se frem til. Her kunne der også arbejdes på at fremme sorteringen ved at man betalte for restaffald og andre fraktion fik man rabat på, dette vil vi arbejde på i forbindelse med Smart Miljøstationen, 2 del.
Det er meget vigtigt at erhverv kan bruges beboeres affaldsbeholdere, i tæt urban bebyggelser, selvfølgelig mod betaling. Ellers vi se vores byrum blive fyldt op med affaldsbeholdere og i værste fald at de erhvervsdrivende selv køre det frem til genbrugspladserne. Dette vil generere meget forurening, og det er ikke det vi har behov for.
Afviklingen af R98
Dette afsnit kortlægger privatisering af Københavns kommunes Affald. Man konkludere af betalingen i 2007 og 2012 er stort set den sammen. Og derfor har man sparet 40 mio.
Tal er meget taknemmelige og man skal vist ikke være økonom, for at konstatere at når affaldsmængden falder 20% så betales der 25% for meget, derudover burde det også være yderligere billigere, det var der var intentionen med at privatisere R98.
Vi ønsker at får tallene på bordet for hvad det koster at fjerne og behandle affaldet i København.
1. Hvad koster det af få fjernet dagrenovation og behandlet i 2007 og 2011, totalt og pr. tons?
2. Hvad koster det af få fjernet dagrenovation og behandlet i 2007 og 2011, totalt og pr. tons ? med sug ?
3. Hvad koster det af få fjernet Papir og behandlet i 2007 og 2011, totalt og pr. tons?
4. Hvad koster det af få fjernet Pap og behandlet i 2007 og 2011, totalt og pr. tons?
5. Hvad koster det af få fjernet Jern og Metal og behandlet i 2007 og 2011, totalt og pr. tons?
6. Hvad koster det af få fjernet PCV og behandlet i 2007 og 2011, totalt og pr. tons?
7. Hvad koster det af få fjernet Elektronik og behandlet i 2007 og 2011, totalt og pr. tons?
8. Hvad koster det af få fjernet Glas og behandlet i 2007 og 2011, totalt og pr. tons?
9. Hvad koster det af få fjernet Glas /drikkeemballage og behandlet i 2007 og 2011, totalt og pr. tons?
10. Hvad koster det af få Storskrald og behandlet i 2007 og 2011, totalt og pr. tons?
11. Og andre nøgletal?
Synlighed i ovenstående ville være meget positiv, og mere sigende end de tal er der er trykt i afsnittet.
Ressource – og Affaldsplan 2018
Planlægningsdelen
Meget meget fint, super.
Vi mangler vi bare gennemførslen og der vil vi meget gerne hjælpe med, se venligt bilag 1.
Vi kan kun supplere med at det er vigtigt at målet for nærgenbrugspladser bliver sat op. Vi ønsker på Nørrebro, i 2014 og 2015, at få yderligere 2 nærgenbrugspladser.
1 i Mimersgadeområdet og 1 i Lundtoftegadeområdet.
Nørrebro har allerede 3 nærgenbrugsstationer og 2 under udvikling. Der er opsamlet en masse erfaringer fra brugerinddragelse og hvordan man skaber borgerinnovation. Vi vil gerne indgå i dialog omkring idé udvikling af fremtidens nærgenbrugsstationer, baseret på de opsamlede erfaringer.
Desuden ønsker vi også at hjælpe med affaldssortering i Byrummet med ”Smart Miljøstationen” og andre gode initiativer, der kan hjælpe borgerne til at affaldssortere og Københavns til at nå målet på 45% genbrug Og fortsat fastholdelse af de samlede affaldsmængderne falder.
Kommentarer til:
Mindre Affald
Det er et spændende område, hvor borgerne kan gøre en del, og det er udmærkede initiativer men meget gerne lidt flere og bredere tiltag. Det skal være tjekket at genbruge.
Men det er stadig vigtigt af vide at der hvor varen bliver produceret affaldet skabes, så det er også vigtigt at EU definere krav til produkterne, der tager højde for livscyklus. Her der det vigtigt at anvende Cradle–to-Cradle.
Bedre sortering fra borgere
Det er meget fint at borgerne skal genbruge og at der bliver rullet ud med Plast, Metal og Småt elektronik. Men hvad med de andre muligheden, som Flamingo, rent blødt plast osv.
Det er meget fint at det organiske affald skal indsamles, og vi mener indsamles. Det er ikke tilrådelig at lave REnescience-anlægget alene, da affaldet bliver forurenet af alle andre stoffer der kommes i restaffaldet. Og desuden opnår man ikke den synergieffekt der er på de andre fraktioner på op til 100% bedre indsamling af papir, pap, metal osv.
Det lyder meget spændende med et form der kan fremme sorteringen. Der er behov for mange penge hvis andet en skole elever, skal have ændret deres adfærd. Se venligt bilag 1.
Vi kan se nogle gode muligheder for nedgravede beholdere i det tætte urbane område, hvor der ikke er plads til beholdere i baggårde. Det vil fremme muligheden for at sortere i flere fraktionen. Her kunne der også arbejdes på at fremme sorteringen ved at man betalte for restaffald og andre fraktion fik man rabat på.
Mere effektiv og miljøvenlige affaldsindsamlinger
Igen, nedgravede beholdere i det tætte urbane område, fremmer arbejdsmiljøet for renovationsarbejderne, ved mindre slæb.
Det skal være forbudt at have affaldsbeholder der er større end 1.000 liter. Det fremme det usorteret affald. I mange beboerforeninger og haveforeninger som ikke sorterer, smides alt i en beholder. Dette er også tilfældet på mange byggepladser, store byggepladser burde opsarte med at lave en miljøstation eller Nærgenbrugsplads.
Bedre Affaldsbehandling
Ved at samtænke og sammenbygge et nyt og mindre Amagerforbrænding med et planlagt flisfyret kraftvarmeværk på Amager vil det være muligt at spare mere end to milliarder kroner på etablering og drift af et nyt forbrændingsanlæg, dette bør selvfølgelig overvejes. Så har vi også noget at bruge amagerforbrændingen til når der ikke er noget affald at forbrænde jf. vision for en By uden affald 2050.
Det er udmærket at der bliver lavet modtager kontrol på forbrændingsanlæggende, det vil helt klart fremme sorteringen, specialet på affald fra byggepladser mv.