Københavns Kommune får ny høringsportal den 28. november
Den 28. november bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med MitID Erhverv for at indgive høringssvar. I forbindelse med opdateringen kan portalen være nede.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Ressource- og Affaldsplan 2018
Oprettet:
18. oktober 2012
Svarnummer:
13
Indsendt af
Brønshøj-Husum Lokaludvalg
Virksomhed / organisation
Københavns Kommune
Postnr.
2700
By
Brønshøj
Høringssvar
Brønshøj-Husum Lokaludvalg har følgende bemærkninger til ”Ressource – og Affaldsplan 2018”.
Først et stort kompliment til den måde, planen er opbygget på, med opdeling i de tre dele – en målsætningsdel, en planlægningsdel og en kortlægningsdel. Dernæst opdelingen i de fire temaer, som er gennemgående i planlægningsdelen og målsætningsdelen. Dette gør det meget overskueligt og læsevenligt.
Tema 1, Mindre affald
Københavns Kommunes mål om at reducere affaldsmængden med godt 6.000 ton gennem mere direkte genbrug, ved udnyttelse af ressourcerne og ved at un-derstøtte udviklingen af renere produktion, er et meget ambitiøst projekt. Brønshøj-Husum Lokaludvalg bifalder det høje ambitionsniveau for genbrug, som der er lagt op til i planen.
Det er beskrevet, hvordan man gerne vil genbruge mursten, som er indleveret til genbrugsstationerne, man skriver at murstenene kommer fra nedrivning af bygninger. Det er meget minimalt, hvad der kommer af nedrevne bygninger på en genbrugsplads, højst bygningsaffald fra små håndværksmestre, som typisk laver om – og tilbygningsarbejder. Hvis man ser på de affaldsmængder, der kommer fra husholdninger og genbrugspladser, udgør de kun en mindre del af den totale mængde af affald.
Brønshøj-Husum Lokaludvalg mener derfor, at Københavns Kommune skal bruge flere ressourcer på kontrol af de institutioner, erhvervsvirksomheder og byggefirmaer, som selv skal sortere og skaffe sig af med deres affald.
De beskrevne aktiviteter i flagskibet Sydhavn Genbrugscenter, med blandt andet en sluse til opsamling af effekter, som kan bruges i genbrugsbutikken, eller som skal på værksted til reparation og derefter kan sælges, er en rigtig god løsning, som Lokaludvalget bakker op om.
Tema 2. Bedre sortering fra borger og erhverv
Det fremgår, at der skal ske en bedre sortering af affald til genbrug, blandt andet ved opstilling af beholdere til indsamling af plast, metal og småt elektronik. Dette gælder både for etageboliger og villaer, som derved er med til at nå målet om at sortere 45% af husholdningsaffaldet ud til genanvendelse i 2018. Det er Lokaludvalgets opfattelse, at dette er et godt ambitiøst mål.
Når man om indsamling af farligt affald skriver, at viceværtordningen skal gøres obligatorisk for store etageejendomme, er det Lokaludvalgets opfattelse, at det er en rigtig god idé. Når man skriver, at der skal laves en alternativ ordning for mindre ejendomme, der ikke er obligatorisk, og man ikke kan læse, hvad den består af, er Lokaludvalget usikker på, om denne gruppe ejendommes ejere får ringere mulighed for at komme af med farligt affald. Som det fremgår vil den nuværende miljøbilordning blive nedlagt.
Brønshøj-Husum Lokaludvalg ser den frivillige ordning for beholdere til ind-samling af pap for villaejere, som et rigtigt godt initiativ. Kommunen vil i planperioden sikre, at alle institutioner i Københavns Kommune udsorterer pap, plast og farligt affald. Det er Lokaludvalgets opfattelse, at dette også bør gælde for alle selvejende institutioner i København (det fremgår ikke direkte af teksten).
Tema 3. Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling
Det er en fin målsætning, at 60% af alle skraldebiler skal køre på alternative brændsler.
Den strammere kontrol og sorteringsgebyrer, som lægger økonomisk pres på vognmænd og affaldsproducenter, og som skal minimere mængden af genan-vendeligt materiale i forbrændingsanlægget, er en rigtig god idé.
Tema 4. Bedre affaldsbehandling
Hvad angår indsamlingen af organisk affald (madaffald) er der efter vores opfattelse stor usikkerhed med teknologien til sortering og behandling af de indsamlede affald. Omkostningerne i forbindelse indsamling og behandling af organisk affald kan blive meget store.
Hjemmekompostering som middel til at nedbringe affaldsmængderne næves i planen ikke med et eneste ord. Med 4.000 enfamiliehuse i bydelen er potentialet for hjemmekompostering stort. Der bør efter vores mening sættes fornyet fokus på de gevinster det har for både etageejendomme og enfamiliehuse at komposte-re deres ikke-animalske organiske affald.
Økonomi
Det er beskæmmende, at dagrenovationsudgiften ikke er faldet med 20% sva-rende til den nedgang, der har været i affaldsmængden de sidste 5 år.
I følge planen, vil man bruge afgiftssystemet til at belønne dem, der sorterer deres affald godt, så må man gå ud fra, at de får en lavere takst end i dag. Samtidig er der beskrevet en prisstigning på 10% for at dække udgifterne til de nye sorteringstiltag. Det kan være svært for den enkelte forbruger at se ideen med ekstra sortering, når prisen bare stiger.
Med venlig hilsen
Christian Hesselberg
Formand for Brønshøj-Husum Lokaludvalg
Freddy Ingvorsen
Formand for Byudviklingsudvalget