Høringssvar vedrørende Forslag til Kommuneplanstrategi 2023

Oprettet: 28. september 2023
Svarnummer:
70

Indsendt af

Erhardt Franzen

Virksomhed / organisation

Sundbyernes GrundejerFællesskab

Postnr.

2300

By

København S

Høringssvar

Sundbyernes Grundejerfællesskab

Englandsvej 10 st. mf.

2300 København S.

 

 

 

Økonomiudvalget

Københavns Kommune                                                                          Amager den 28. september 2023

 

 

Høringssvar vedrørende forslag til kommuneplanstrategi 2023

 

Med det formål at udarbejde grundlag for kommuneplan 2024 har kommunen sendt forslag til kommuneplanstrategi 2023 i offentlig høring.

 

Som paraplyorganisation for grundejerforeninger på Amager har Sundbyernes Grundejerfællesskab (SGF) gennemgået og vurderet det udsendte forslag og har følgende kommentarer, bemærkninger og forslag til forslaget.

 

Generelle bemærkninger og kommentarer

 

Der er i planforslaget, der iklædes titlen ”Fremtidens klimavenlige hovedstad”, mange flotte visioner om, hvordan hovedstaden i fremtiden skal se ud, være indrettet samt være ramme for fortsat flere indbyggere at bo i. Ind imellem synes visionerne dog ingenlunde at matche virkeligheden for byen.

 

De seneste 20 års befolkningstilvækst og boligbyggeri, ikke mindst på Amager, hvor produktionsvirksomheder, værksteder, mindre butikker, forretninger og grønne områder er skiftet ud med boligejendomme i stor målestok, har tydeligt vist, hvordan en række afledte udfordringer slet ikke er kalkulerede og fulgt op. Det drejer sig om fritids- og kulturområdet, skole- og institutionsområdet, trafik- og parkeringsområdet m.m. Og dertil kommer klima- og miljøbelastninger, støj- og luftforurening, indskrænkninger af grønne områder med forringelse af biodiversiteten etc.

 

Med udviklingen mærkes endvidere en belastning af folks trivsel og velvære i byen, hvilket kan lokaliseres ved øget pres på folks fysiske og psykiske formåen og sundhed.

 

Da store dele af planstrategi 2023 bare bygger videre på nævnte års udvikling, vil byens belastede tilstand vedvarende forværres. SGF er derfor af den opfattelse, at der i kommuneplanstrategien skal gøres tydeligt opmærksom på, at de målsætninger og prioriteringer, kommunen har for byen, iklædes realistiske betragtninger og tiltag, fremfor politiske, floromvundne udsagn med karakter af rigeligt med ”varm luft”.

 

Dette gælder ikke mindst i forbindelse med udmøntningen af de 5 temaer, som kommunen gør opmærksom på vil udgøre grundstammen i planstrategi 2023 og kommuneplan 2024. I den sammenhæng vil det også være oplagt, at der vedrørende boligpolitikken og tilflytningen til københavnsområdet samarbejdes på tværs af kommunegrænser i hovedstadsregionen.

 

Som led i boligpolitikken er SGF af den opfattelse, at Københavns Kommunes samlede grønne bælte med villaer, parcelhuse og rækkehuse fra Emdrup i Nord, over Valby i Syd til Amager Vest og Øst skal bevares og prioriteres af miljø- og klimamæssige hensyn samt af hensyn til byens biodiversitet og i det hele taget for folks trivsel i byen.

 

Mere specifikke bemærkninger og forslag til planstrategi 2023 og kommuneplan 2024

 

Det er SGF ’s opfattelse, at de udlagte områder med villa-, parcelhus- og rækkehusbyggerier skal fastholdes og tydeliggøres i relation til tinglysning og udarbejdelse af lokalplaner for bebyggelserne.

 

Det skal i kommuneplanen være angivet:

 

  • At mindste grundstørrelse ved nybyggeri af helårsfamiliebolig er 600 m2
  • At max. bebyggelsesgrad er 25 % og hushøjde max. 8 meter
  • At der ved nybyggeri og renoveringer af villaer og parcelhuse med 1. sal kræves naboorientering aht. miljø- og indbliksgener
  • At der i udlagte villa-, parcel- og rækkehusområder ikke rand- og/eller områdebebygges med boligejendomme
  • At nybyggeri og renoveringer skal være i overensstemmelse med områdets bebyggelsesmæssige karakter og arkitektur.

 

SGF lægger endvidere vægt på, at det med kommuneplanen sikres, at de private fællesveje forvaltes som trafikårer for lokalområdet og ikke af det offentlige kalkuleres som parkeringsplads for alle og enhver. Tillige finder SGF det vigtigt, at man i kommuneplanen forholder sig til byens affaldspolitik, hvilket bl.a. gælder vedrørende kildesortering i husholdningerne samt stadeplads for containere på parceller og fællesarealer.

 

Af hensyn til kommende store renoveringer af forsyningsnet, fx vand, klimasikring og kloak finder SGF det opportunt, at planlægning af disse projekter i samarbejde med forsyningsselskaberne medtages som anliggender i kommuneplan 2024.

 

Med venlig hilsen

for Sundbyernes Grundejerfællesskab

 

Erhardt Franzen, formand