Københavns Kommune får ny høringsportal

 

I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.  
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
 

Høringssvar vedrørende Administrationsgrundlag for Udeservering

Oprettet: 23. juni 2023
Svarnummer:
497

Indsendt af

Østerbro Lokaludvalg

Virksomhed / organisation

Københavns Kommune

Postnr.

2100

By

København Ø

Høringssvar

1. Flerårige tilladelser.

Østerbro Lokaludvalg støtter afbureaukratisering og gerne med længere tilladelser (fx 5-10 år) men det er vigtigt, at tilladelser kan inddrages hurtigt ved problemer f.eks. gennem nattelivsudvalget og lokal Indsatsgruppe.

 

2. Åbningstider

Østerbro Lokaludvalg finder det meget uhensigtsmæssigt at fratage de lokale cafeer og restauranter den mulige indtægt, der ligger i at holde åbent til klokken 24 – ligesom det er med til at fratage bydelene en del af deres charme og udeliv. Efter Lokaludvalgets opfattelse, vil dette føre til MERE støj i bydelen og ikke mindre, da det, at der er ansvarligt personale til stede, medfører at gæsterne i højere grad dæmper sig, end hvis der ikke er organiseret udeservering og en del af bylivet derfor henvises til at hænge ud på pladser, i parker med mere. Dette så vi tydeligt under Corona. Det er bagstræberisk, formynderisk, provinsielt og har ingen positive effekter på vores bydel. Vi mener derudover, at reglerne kan blødes op, hvis det sker efter lokal borgerinddragelse f.eks. en lokal indsatsgruppe, som indstiller om lukketiden skal være kl. 22, 24 eller evt. 02. TMU behøver ikke bestemme alt. Det vil være naturligt at inddrage Nattelivsudvalget og lokaludvalgene i beslutningsprocessen.

 

3. Genindførsel af gebyr

Østerbro Lokaludvalg mener at udeservering er et gode for byen – både for borgere og turister. At gøre det dyrere at opnå tilladelse vil særligt ramme de mindre spisesteder og cafeer, til skade for de mange små lokale steder, der i langt højere grad bidrager til det lokale liv end kæderne og de større steder. Bureaukratiet må ikke tage overhånd. Kun hvis en cafe eller restaurant tillades at indtage et offentligt areal, kan der kræves en rimelig lejeafgift til vedligeholdelse.

 

4. Fremkommelighed på smalle fortove

Østerbro Lokaludvalg præciserer, at man skal kunne passere frit med barnevogne, cykler, kørestole osv. Der skal derfor være heller med rimelige mellemrum, så krydsene borgere kan passere hinanden.

 

5. Håndhævelse

Østerbro Lokaludvalg er enig i fortsat håndhævelse. Det er f.eks. vigtigt, at man følger op på at restauranterne ikke serverer en masse lige inden lukketid, så gæsterne bliver hængende lang tid efter lukketid.

 

6. Opmærkning af arealer

Østerbro Lokaludvalg finder, at dette er endnu et eksempel på, at det bliver mere besværligt og dyrere at være cafe eller restaurant samtidig med at man skæmmer byrummet med unødvendig bemaling. Det er den helt gale vej at gå. I stedet bør vi lære af Coronatiden, hvor det for eksempel var muligt at inddrage parkeringspladser til udeservering. Man skal selvfølgelig kunne passere frit med barnevogne, cykler, kørestole osv. Det behøver man ikke en masse maling for at kunne se. 0,8 m er en tilstrækkelig regel.

 

7. Udpegning af egnede lokaliteter

Østerbro Lokaludvalg er enig i, at det er en rigtig god ide, at forvaltningen skal udpege egnede steder, men det skal ske i tæt samråd med lokale borgere og erhvervsliv. og forslagene skal følges op med høringsproces bl.a. indbefattet lokaludvalgene og mulighed for nedsættelse af lokal indsatsgruppe under nattelivsudvalget. Igen understreges at tilladelse skal kunne ændres eller inddrages med kort varsel, hvis der opstår problemer.

 

8. Om processen

Lokaludvalget har valgt ikke at lave en udvidet borgerinddragelse i forbindelse med denne høring.

 

Følgende foreninger og partier er pt. repræsenteret i Østerbro Lokaludvalg:

Sejlklubben København

Københavns Håndboldklub

Nielsen Saloner

Tennisklubben Ryvang

Østerfælledsgårdens Beboerforening

Skolebestyrelsen Sortedamskolen

Dansk Handicap Forbund

Ældresagen Østerbro

Københavns Delebiler

Ejerforeningen Rosendalsgade/Slagelsegade

Beboerrepræsentationen Reersøgade 4-6

Husejerforeningen Strandvejskvarteret

Østerbro Handelsforening

St. Mariendal, Bo Vita

I/S Østerbro Boligforening

Socialdemokraterne

Det Radikale Venstre

Det Konservative Folkeparti

Socialistisk Folkeparti

Liberal Alliance

Dansk Folkeparti

Enhedslisten

Alternativet

 

 

Venlig hilsen

 

Allan Marouf
Forperson for Østerbro Lokaludvalg