Oprettet: 21. december 2022
Svarnummer:
34

Indsendt af

Lars Tidemann & Lone Møller-Nielsen

Postnr.

2300

By

København S

Høringssvar

Politikerne lades i stikken med ukorrekt beslutningsgrundlag vedr. Englandsvej 21 og 25

At Københavns Kommune mangler boliger, især billige, mindre boliger giver sig selv. Principielt er det derfor en god idé at opføre ungdomsboliger. Politikerne bliver bare ikke informeret korrekt mht. beslutningsgrundlaget for lokalplansforslaget vedr. Englandsvej 21 og 25:

  1. Man fortæller politikerne, at det foreslåede byggeri er en naturlig ”randopfyldning” mod Englandsvej. Men det holder ikke. De to eksisterende etageejendomme på hhv. Englandsvej 23 og Torben Oxes Allé 2 er helt atypiske i forhold til resten af bebyggelsen på den side af Englandsvej. Der er ikke fire- og fem-etagers byggerier i Eberts Villaby. Man retter altså ikke op på et ”ufuldstændigt udtryk”, som man kalder det, med det foreslåede byggeri. ”Udtrykket” i Villabyen er 2-etagers ejendomme, eventuelt med udnyttet tagetage.  
  1. Det materiale, der blev vist ved borgermødet den 23. november 2022 er fuldstændig misvisende for det reelle størrelsesforhold for nybyggeriet i forhold til eksisterende bygninger i Villabyen. Det er helt tydeligt at se for os der bor og færdes i Villabyen – men ikke for en overfladisk betragtning af en tegnet fremstilling på en power point. Har man ikke lokalkendskab ses misforholdet mellem en stor og dominerende nybygning og de eksisterende naboer/genboer ikke. Man medregner heller ikke et såkaldt ”teknikrum” på toppen af bygningen Englandsvej 25 som en del af bygningen, selvom dette ”rum” tydeligt ses fra naboer/genboer. Selve materialet, politikerne skal tage stilling til, er således ikke retvisende.
  1. I det foreliggende lokalplansforslag har man valgt at se bort fra de gode erfaringer med opførslen af etagebyggerierne i starten af Sigbrits Alle. Her tog man et omfattende hensyn til de omkringliggende bygninger – i såvel materialevalg, placeringen tilbagetrukket fra vejen og i øvrigt med krav om parkeringskældre. En sådan tilpasning kan altså sagtens lade sig gøre – hvorfor tager man ikke disse hensyn i forslaget?
  1. Endelig skal det bemærkes om processen, at forvaltningen ikke har rådgivet eller i det mindste orienteret grundejerforeningen for Eberts Villaby korrekt om eksisterende Lokalplan: Grundejerforeningen havde for nogle år siden dialog med kommunen om at få lavet en bevarende lokalplan for området. Men forvaltningen svarede, at dét ikke var nødvendigt. Eberts Villaby er jo beskyttet af den eksisterende lokalplan, lød argumentet. Dette skete samtidig med, at forvaltningen havde indledt en dialog med bygherren om at opføre byggeriet på Englandsvej 21. Forvaltningen argumenterede ellers med, at Eberts Villaby allerede var udmærket sikret af den eksisterende lokalplan!

Det kunne beboerne i Eberts Villaby åbenbart ikke stole på.

Den fremgangsmåde, man har valgt, er ganske simpelt at klippe et mindre område ud af den eksisterende lokalplan, som altså nu ikke længere skal være omfattet. Der er herefter intet til hinder for, at forvaltningen kan vælge en lignende fremgangsmåde næste gang, man vil opføre et etagebyggeri i et andet hjørne af Eberts Villaby – eller i andre dele af København, for den sags skyld.

Kan man i andre dele af København stole på eksisterende lokalplaner – eller alternativt på den kommunale proces for etablering af nye lokalplaner?

Det er stærkt kritisabelt, at borgerne i et givent boligområde bliver kørt rundt i processer efter bygherrers og forvaltningens forgodtbefindende. Det er endnu værre, at politikerne åbenbart er blevet rådgivet på et forkert grundlag. Vi håber som borgere, at politikerne tager en tur ud af Amagerbrogade og Englandsvej, for at besigtige forholdene i og omkring Eberts Villaby.

Der findes nemlig andre muligheder end de foreslåede bebyggelser – faktisk beskrev en af beboerne fra Eberts Villaby på de allersidste 2 minutter af borgermødet en betydelig bedre arkitektonisk løsning, der både imødekommer behovet for flere boliger og hensynet til de omkringliggende eksisterende boliger (bl.a. lys, skygge, indsyn mm.).

Og dét kan oven i købet ske indenfor den eksisterende lokalplans rammer.

Venlig hilsen, Lone Møller-Nielsen & Lars Tidemann, Torben Oxes Allé 4, st.