Oprettet: 11. februar 2022
Svarnummer:
35

Indsendt af

Signe NIelsen

Virksomhed / organisation

KFO - Københavns Forældreorganisation

Postnr.

1665

By

København V

Høringssvar

Høringssvar -Justering af klyngestrukturen på dagtilbudsområdet

Sagsnummer 2021-0320232

 

I KFO er vi glade for, at der igen er kommet fokus på nærværende ledelse, vi har længe sagt, at der skal mere ledelse til, hvis vi skal have mere kvalitet i dagtilbuddene.

Det er vigtigt for KFO, at der lyttes til forældreråd og forældrebestyrelsers indvendinger til det udsendte materiale. Der kan være forskellige grunde til, at ikke alle bakker op om de foreslåede justeringer af klyngestrukturen.  KFO har fra starten af sagt, at danne klynger med tvang aldrig gør noget godt for det fortsatte samarbejde, derfor er det virkelig vigtigt at lytte til forældrene og tilpasse den endelige indstilling på baggrund af de indkomne høringssvar. Som det fremgår af enkelte høringssvar, udtrykker nogle forældreråd og forældrebestyrelser for de berørte institutioner bekymringer over udsigten til lokale omorganiseringer, da dette meget let kan føre til uro i personalegruppen, hvilket kan forplante sig til børnene og os forældre, der kan blive usikre på den pædagogiske stabilitet og kvalitet. Derfor opfordrer KFO til, at man ikke foretager unødige omorganiseringer og udjævning af pladser mellem klyngerne, hvis ikke disse har opbakning lokalt

En anden vigtig ting at holde for øje, er, at dagtilbud, der er under faglig handleplan som udgangspunkt befinder sig i en mere sårbar situation, der gør, at man kraftigt bør overveje det hensigtsmæssige i at udsætte dem for et potentielt skift af klynge. Det er vigtigt at pege på, at institutionerne i København er store, hvis vi sammenligner med resten af landet, og et børnetal er ikke altid en god rettesnor ift. ledelsesspændet. Der er jo også et tilknyttet antal medarbejdere og et antal forældre, der skal samarbejdes med. Der er lidt taget højde for det i principperne, men der bør stadig være fokus på, om en pædagogisk leder reelt får for stort et ledelsesspænd.

Vi regner med som forældreorganisation at blive inddraget i en nuancering af de nye klynger, da vi kender vores medlemmers ønsker og behov, og derudover har en direkte kontakt til forældrene.

Fremtidens forældresamarbejde under Klynger

I KFO kan vi stadig se konsekvensen af den ændring, hvor forældrebestyrelser blev nedlagt på de enkelte matrikler og lavet om til forældreråd. En ændring der fjernede de juridiske rettigheder, man havde i henhold til Dagtilbudsloven som forældrebestyrelse, med et forældreråd der ingen juridiske rettigheder har, og som dermed begrænser forældrenes mulighed for at have reel indflydelse på egne børns dagligdag. Det, at klyngebestyrelserne er kommet så langt væk fra hverdagen, gør, at det kan være svært at engagere forældre i klyngebestyrelserne, fordi de er for langt væk fra forældrenes hverdag.

Der er meget mere at hente i beretningerne fra forældrene i København, om hvordan bestyrelserne er omdannet til informationskanaler, der skal bringe informationer tilbage til rådene, hvis eneste kompetence er at være aktivitetsudvalg, derfor også en meningsløs konstruktion. Vi hører mange fortællinger om den lange og trange vej fra forældre til forvaltningen i Københavns Kommune – det bliver oplevet som et uigennemtrængeligt bureaukrati, der dog nu er på vej i den rette retning. Det lokale demokrati og engagement er taberne ved, at man som forældre i en klynge måske ikke engang har været på besøg i de andre institutioner, så man ved ikke hvilke rammer de har at arbejde under. Derfor håber vi i KFO, at I som politikere og embedsfolk stadig vil se på at få styrket forældrerådenes kompetencer og måske endda genindføre forældrebestyrelser på de enkelte matrikler.