Oprettet: 27. juli 2021
Svarnummer:
360

Indsendt af

Arkitekt Bue Beck

Postnr.

1209

By

København K.

Høringssvar

Vi vil have en visionær og sammenhængende plan for Indre By.

Arkitekt Bue Beck

Badstuestræde 7, ejer

bb@bevaring.dk

 

Det er kommunen, der har lempet bevillingspolitikken og åbnet for støj- og festplagerne.

For nogle år siden gav kommunen slip på bestemmelserne for restaurationerne og gjorde det muligt for langt flere at få natbevillinger og holde arrangementer i gaden. Fordi der ikke undervejs er taget hånd om eskaleringen i antallet af bevillinger og problemerne, har denne praksis gjort Indre By til en voldsplaget, støjende, tilpisset, utryg partyzone at bo i.

Der er løbende set igennem fingre med problemerne, og derfor står vi nu overfor så store udfordringer, at der skal drastiske skridt til at få festen i byen bare ned på et bare nogenlunde acceptabelt niveau. Det var kommunen, der lempede bevillingspolitikken. Nu er det på høje tid, at kommunen er sin opgave voksen og indfører en bevillingspolitik, der på sigt kan neddrosle antallet af bevillinger i Indre By.

Bring antallet af natbevillinger ned

Bevillingsnævnet er underlagt et ligebehandlingsprincip, der betyder, at hvis en bar har fået natbevilling til kl. 5, har nabobaren som udgangspunkt også ret til samme bevilling. Det har været med til at skabe festfyldte gader som Gothersgade og Vestergade.

Det er marginalt positivt, at Restaurations- og Nattelivsplanen giver Bevillingsnævnet mulighed for at tilbagetrække bevillinger fra de værste regelbrydere og lægge loft over bevillinger i plagede områder. Det kræver dog helt konkrete målpunkter, som resulterer i at restaurationer får taget bevillingen fra sig – baseret eksempelvis på antal klager eller brud på reglerne.

Problemet er bare, at det ikke ændrer på, at støj- og festplagede områder forbliver mindst lige så støj- og festplagede. De nye initiativer gør intet for at dæmme op for festen – nogen steder. Derfor kræver det, at kommunen træder til og laver en visionær politik på området.

Nattelivets udeservering er en voldsomt generende støjkilde for beboerne.

På ét punkt er kommunen i gang med at forværre hele situationen. Restaurations- og Nattelivsplanen lægger op til, at restaurationer og barer skal have tilladelse til udeservering på større arealer, blandt andet ved at inddrage parkeringspladser. Udeservering, især efter kl. 20, er en af de allerstørste støjkilder for beboere. Hvis én restauration får lov til at udvide udeserveringen, vil de øvrige igen kunne påkalde sig ligebehandlingsprincippet.

Selvfølgelig er langt de fleste restaurationer interesseret i den ekstra indtægt, udeservering vil give. Så åbner man først op for det, vil Bevillingsnævnet lovmæssigt ikke kunne tøjle udviklingen, og Borgerrepræsentationen har igen sat gang i en ukontrollerbar sneboldeffekt af støjgener for beboerne. Hyppigere tilsyn med udeserveringer som foreslået i planen vil ikke have nogen effekt herpå.

Det er beboerne og de erhvervsdrivende, der skal prioriteres nu, ikke nattelivet.

I kommunens første udkast til en plan var det tilfældet, hvor planen var et stop for nye bevillinger efter midnat i Indre By, Indre Nørrebro, Indre Vesterbro og Christianshavn. Borgerrepræsentationens argument for at trække udkastet tilbage var, at det er ”dårlig timing” og ”skaber usikkerhed om fremtidens natteliv”.

For det første gavner det ikke corona-pressede barer, at nye barer kommer til og kappes om kunderne. For det andet er der ingen tvivl om, at nattelivet nok skal komme tilbage efter corona, og et stop for nye bevillinger og fornyelser er kun med til at bremse yderligere eskalering – ikke til at slukke for festen. For det tredje har restaurationerne og diskotekerne kun døjet med nedlukning i et år, mens beboerne i årevis har været plaget af støjgener og utryghed.Det er beboernes og de erhvervsdrivendes tur til at blive tilgodeset, så de ikke fortsætter med hver morgen at stå op til tilsølede trappesten og glasskår på fortovet.

Borgerrepræsentationen bør genoverveje og genbehandle planen.

Flyt partyzonen mod vest

Der bør sættes stærkere ind på at udvikle attraktive områder, hvor nattelivet kan udfolde sig uden at belaste byens faste beboere. Kødbyen har politisk været nævnt som et område, der både er tilstrækkelig robust og isoleret fra støjfølsomme boliger og erhvervsvirksomheder. Flyt festen mod vest, hvor det er tæt på hoteller og nye uddannelsesinstitutioner.

 

Venligst

BUE BECK