Københavns Kommune får ny høringsportal
I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Regulativer for affald
Indsendt af
Postnr.
By
Høringssvar
Nogle bemærkninger til "Udkast til regulativ for husholdningsaffald", § 25 om storskrald.
Storskrald er affaldssorteringens smertensbarn. Masser af gode ting som kunne stå på byttehylderne, og andre kunne have glæde af eller være afleveret i en genanvendelig fraktion, bliver smidt ud og knust af komprimatoren i affaldsbilens store bug. Kun nogle maste cykler og andet metalaffald fiskes ud, inden resten brændes.
Kommunen har et site, hvor man gemmer nyttige videoer, også mange fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Desværre er sitet lidet kendt. Det bør forvaltningen gøre noget ved!
Men her er link til en video, hvor skraldemand Tom på enkel og inspirerende vis fortæller, hvad storskrald er og ikke er: https://www.video.kk.dk/video/63940708/storskrald-er-store-ting-der-ikke.
Tom siger bl.a.: "Storskrald er store ting. Kan det være i en beholder, så er det ikke storskrald. Så skal det sorteres i de forskellige fraktioner. Selvom det ligger i sådan nogle sække her. Det er jo ikke storskrald. Det er simpelthen restaffald. Det hører slet ikke til i storskrald. Jeg mangler bare lidt hjælp fra jer borgere. Storskrald er stort, og det kan ikke bruges af andre. Det er storskrald..."
Lad os se på, hvad regulativet § 25 siger om hvad storskrald er:
Ved storskrald forstås i Københavns Kommune følgende kasserede genstande og materialer:
• Cykler og paller mærket med en seddel med teksten "Fjernes af skraldemanden".
• Indbogenstande, der er for store til at være i beholdere til mad- og restaffald.
• Imprægneret træ.
• Pap.
• PVC-produkter og materialer.
• Træ egnet til genanvendelse som er affald (en definition kan findes i retningslinjerne for storskrald).
• Uforurenet bygge- og anlægsaffald i begrænset omfang jf. nedenstående.
• Juletræer uden pynt.
Mine bemærkninger hertil:
-
Hvorfor har man udskiftet "renovatøren" med "skraldemanden". Er det ikke tænkeligt, at skraldemanden IKKE er en mand?
-
Indbogenstande er mig bekendt aldrig madaffald, men kan være møbler, træ til genanvendelse, elektronik, glas, plast, metal, farligt affald, madrasser, tøj og meget andet. Så det er tosset at nævne madaffald. Er det ikke bedre bare at skrive, at "Storskrald er affald, som er for stort til de sædvanlige beholdere"? Man kan evt. angive nogle dimensioner.
-
Et pæn stykke længere nede i paragraffen nævnes det, at borgere i etageejendomme og andre ejendomme med fælles opsamlingsplads ikke kan aflevere pap, imprægneret træ og PVC-affald i storskrald.
Det er længe undret mig, at imprægneret træ og PVC ikke er omfattet af en henteordning i disse ejendomme. Jeg er sikker på at især PVC-produkter nu havner i restaffald og forbrændes. Er det bare i orden?Det undrer mig også, at papaffald stadig nævnes som storskrald, eftersom papaffaldsordningen bliver obligatorisk for alle husstande, også enfamiliehuse.
-
Denne formulering er dårligt sprog og næsten uforståelig: "Affald fra bygge- og anlægsarbejder, herunder renovering og nedrivning, der udføres af den enkelte husstand uden bistand fra en håndværksvirksomhed, der er forurenet og/eller opregnet på nedenstående liste er ikke omfattet af ordningen for storskrald: …"
I det nye regulativ er alt plast, glas- og metal-affald inkluderet i de pågældende affaldsfraktioner, og det må også gælde materialer, der er brugt i hobbyarbejder. Derfor tror jeg at dette punkt er overflødigt. -
Juletræer i storskrald? I årevis er vores juletræer - uden fod og pynt - afhentet på vores haveaffaldsplads med en grab.
-
Regulativet henviser til retningslinjer for storskrald, men nævner ikke noget om at man vil udarbejde en ny version. Den eksisterende version for storskrald fra etageboliger er fra 2015 og mangler en kraftig overhaling.