Københavns Kommune får ny høringsportal
I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Fremtidens Fritidstilbud
Oprettet:
2. februar 2015
Svarnummer:
194
Indsendt af
Trine Huda
Virksomhed / organisation
RYAC/Pomfritten
Postnr.
2100
By
Kbh Ø
Høringssvar
Høringssvar vedr. ”fremtidens fritidstilbud”, RYAC/POMFRITTEN
Jeg er mor til 2 børn der benytter fritidstilbud på Rymarksvænge Aktiv Center, også kaldet RYAC. Den ene går i RYAC’s fritidshjem Pomfritten, den anden i den tilknyttede børnehave. Pomfritten har en beliggenhed i Rymarksvænge-området og har en afstand på næsten 2 km til Lundehusskolen.
Indledningsvist vil jeg starte med at sige, at jeg har meget svært ved at se hvordan en et forslag som “Fremtidens Fritidstilbud” bestående af ét fritidstilbud med en normering på 448 børn, placeret på skolens matrikel, kan erstatte et fritidshjem som RYAC tilbyder mine børn og hvordan dette forslag kan leve op til at levere et fritidstilbud af høj kvalitet.
RAYC er en institution med skov og natur er nabo, en institution hvis fysiske rammer er i de gamle historiske og fredede kaserne bygninger, en institution
med dyrehold, selvbyggede huse, med særdeles sund økonomi. En institution som har opbygget en meget stærkt og unik kultur, som i den grad samlet set er et fritidstilbud af meget høj kvalitet men som også skaber en fantastisk og smuk oase i et ellers lidt kedeligt og socialt boligområde.
Min bekymring i forhold til forslaget berører to vigtige omåder;
1) Lokalområdet omkring RYAC
2) Fravalg af Lundehusskolen
1) Lokalområdet omkring RYAC
Det er ikke nogen hemmelighed, at området omkring Rymarksvænge, er et område der huser social udsatte familier, herunder familier med både små og store sociale udfordringer. Ligeledes var området, for få år tilbage, ramt af meget kriminalitet, bandedannelse blandt unge og en general utryghed blandt beboerne. Med indsats fra bla RYAC, der har rig og grundig erfaring med at arbejde disse udsatte børnefamilier, er kriminaliteten mindsket markant og RYAC har været med til at optimere området. Beboerne i området frygter for at de igen vil møde samme udfordringer, hvis børnefamilierne forsvinder. Et tilbud om et fritidshjem i dette område, er ikke bare vigtigt men afgørende for at det ikke skal ende som en form for ”udkantsdanmark”. Det kræver ikke lang tid at tænke sig til, hvor stor en social og økonomisk belastning vi kan stå overfor med det område. Faktummet er, at RYAC og dens placering i børnefamiliernes nærområde, afføder en meget tæt og vigtig kontakt med familierne og giver pædagogerne mulighed for at arbejde målrettet med disse udsatte børnefamilier og hvilket understøtter det pædagogiske arbejde i høj grad.. Det ser jeg det som en direkte nødvendighed for lokalområdet såvel som skolelever fra Lundehusskolen, der er bosat i området.
Fremtidens fritidstilbud vil betyde at Lundehusskolens elever fra Rymarksvænge, vil have næsten 2 km mellem hjemmene og skole/fritidstilbud. Eleverne fra området skal selv fragte sig I skole. Vi snakker en vej som inkluderer farlige veje herunder Lyngbyvejen.
Efter vores morgenåbning blev fjernet, er der konstateret større fravær og børn der ikke møder til tiden. Vores morgenåbning tilbød børnene en rolig og tryg start, samt kørsel til skolen i bus. Dette morgentilbød hjalp også de børn, af familier med mindre overskud og sikrede at disse børn kom godt fra start i hverdagene. Nu skal disse børn selv fragte sig selv til og fra Lundehusskolen, hvilket har resulteret i dette større fravær og for sent fremmøde. Med en totalt nedlæggelse af RYAC, vil et sygefravær med garanti stige.
2) FRAVALG AF LUNDEHUSSKOLEN
Mange familier vælger Lundehusskolen på baggrund af samarbejdet med samt fritidstilbuddet ved RYAC. Lundehusskolen har tidligere døjet med stort frafald og lidt under et dårligt ry. Med RYAC’s enestående profil, der som sagt tilbyder b.la natur –og dyreliv, er RYAC direkte med til at skaffe elever til skolen. RYAC investerer tid og ressourcer på at anbefale netop Lundehusskolen.
Der er jo alternativer, og faktisk temmelig mange. Jeg kan i flæng nævne Bjørns internationale skole, Ryparkens Lilleskole, samt Rygaard skole.
Man skal huske, at RYAC faktisk også servicerer en del børn af ressourcestærke familier, hvilket jeg ser som en afgørende faktor for at bevare kvaliteten af Lundehusskolen.
I kølvandet på folkeskolereformen, var der en del familier der tog konsekvensen og lod deres børn skifte skole. En del ressourcestærke familier. Jeg synes derfor at der er belæg for bekymring for Lundehusskolens fremtid, både med henblik på børnetallet men også populariteten og mangfoldigheden. Jeg ved at Lundehusskolen sætter pris på den her mangfoldighed. Skolen huser elever fra nærmest ALLE sociale lag og vi ved at den her mangfoldighed den fremmer integrationen. Der eksisterer alvorlige sociale aspekter, som kommunen bør tage hensyn til fremadrettet, hvis den fortsat ønsker mangfoldighed i folkeskolen.
Men hvad hvis alle de ressource stærke familier vælger skolen fra? Jeg kan på stående fod sige, at folkeskolereformen gjorde mig bekymret og fik mig til at tænke ordet ”privatskole”. Med dette forslag, så vil jeg ikke blot tænke! Så vil jeg flytte mine børn og ved at jeg ikke er alene om denne holdning. Derfor appellerer jeg stærkt til, at disse problemstillinger jeg i dette høringssvar belyser, bliver tager meget alvorligt, så frem kommunen ønsker et godt lokalområde en god og mangfoldig folkeskole.
Mine helt konkrete forslag til ”Fremtidens fritidstilbud” er, at RYAC får hverken bliver nedlagt, sammenlagt eller på anden måde mister den struktur den er formet af i dag. Derimod anbefaler jeg, at RYAC får sin morgenåbning igen (en udgift der koster 160.000 kr om året), så børnefamilierne i nærområdet bliver sikret en god og stabil hverdag, og så Lundehusskolen kan forblive en mangfoldig folkeskole.
Med venlig hilsen
Trine Huda
Tlf: 31227474
Mail: hudatrine@gmail.com