Københavns Kommune får ny høringsportal
I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende VVM-redegørelse for Enghave Brygge
Oprettet:
10. september 2014
Svarnummer:
8
Indsendt af
Jens Christoffersen
Postnr.
2300
By
København S
Høringssvar
INDSIGELSE MOD VVM rapport og lokalplan for Enghave Brygge projektet:
VVM undersøgelsen af Enghave Brygge projektet giver et overdrevent positivt billede af påvirkning af badekvaliteten i anlægsfasen
I rapporten konkluderer man at
”Det vurderes samlet, at der ikke vil være en væsentlig påvirkning af befolkning og sundhed ved badning i havnebadene” (Kilde: VVM rapporten side 227)
Dette strider imidlertid mod de mere detaljerede, tekniske detaljer, som anføres andre steder i rapporten, og som det må formodes, at kun de færreste får læst:
”De kemiske analyser viser, at sedimentet ud for Enghave Brygge, som forventet, er kraftigt forurenet med kviksølv. Derudover indeholdt en del af prøverne høje koncentrationer af kobber, cadmium og TBT” (Kilde: VVM rapporten side 122)
TBT er rester af giftig bundmaling fra skibene og er ekstremt giftig, og undersøgelser har vist at TBT kan påvirke forplantningsevnen.
I VVM redegørelsen fortsætter man: ”Sedimentet ud for Enghave Brygge er forurenet med TBT med varierende koncentration (46,5 – 22.400 mg TBT pr. kg tørstof). De mest forurenede lokaliteter er ved indsejling til Tømmergraven samt boligøerne B … ”(Kilde: VVM redegørelsen side 126 og tabel 11.2 på side 121)
De tilladte grænseværdier for indhold af TBT er 7-200 mg TBT pr. kg tørstof. (Kilde: VVM rapporten, tabel 11.2 på side 121). De 22.400 mg er således 112 gange højere end den højest tilladte værdi!. Tilsvarende er grænseværdierne for kviksølv 0,25 til 1, mens de målte værdier i Tømmergraven og ved boligø B-E fra 11 til 36 – dvs. op til 36 gange højere end den højst tilladte værdi.
Endelig konkluderer man at ”Det kan derfor blive aktuelt at uddybe ved den nordligt beliggende lavvandede grund ud for Tømmergraven for at etablere en tilstrækkelig dyb og bred sejlrende.” og videre ”Sedimentet kan ikke klappes pga forureningsgraden, og det foreslås, at uddybningsmaterialet genanvendes som opfyld i midten af boligøen” (Kilde: VVM redegørelsen side 130) (Klappes betyder dumpes i havet)
Kviksølv, TBT og andre tungmetaller skulle efter sigende ikke give væsentlige problemer, så længe de ligger stabilt i sedimentet på bunden af havnen. Men når der rodes op i havnebunden – eksempelvis ved den forventede uddybning af Tømmergraven og ved nedramning af spunsvægge mv – så er der stor risiko for at denne forurening spredes til vandet og havnebadene. Ganske vist anfører VVM rapporten, at hvis man overholder en lang række forskrifter, så kan denne udsivning minimeres.
Men hvis der under anlægsarbejdet sjuskes med overholdelse af forskrifterne, så risikeres der en udsivning af disse ekstremt sundhedsskadelige kemiske forbindelser til vandmiljøet med ikke kortlagte konsekvenser for de badende.
Havnebadene er en del af Københavns Kommunes stolthed – og hertil kommer så den kommende kunstige strand ved den sydlige del af Islands Brygge. Det vil være trist, hvis man i en lang årrække ikke sundhedsmæssigt forsvarligt vil kunne benytte disse bademuligheder.
Ydermere foreslår VVM rapporten at noget af det mest forurenede sediment, der er så forurenet, at det ikke må klappes (se oversættelse ovenfor) i stedet kan bruges som opfyld i nogle af boligøerne. Dvs. at en række af boligerne vil blive opført på kraftig forurenet jord.
Der må derfor fremsættes den indsigelse mod VVM-rapporten og lokalplanen, at det ikke er tilstrækkelig belyst,
1. Hvordan indholdet af kviksølv, TBT og andre tungmetaller påvirker de badendes sundhed og sikkerhed (herunder ikke mindst forplantningsevne), såfremt delmængder af disse voldsomt forurenede kemiske forbindelser – på trods af alle forholdsregler - alligevel frigives til det omgivende vandmiljø
2. Hvordan de kommende beboere på boligøerne kan blive påvirket sundhedsmæssigt ved at bo i ejendomme bygget på forurenet jord.
København den 11. september 2014
Jens Christoffersen