Københavns Kommune får ny høringsportal den 28. november
Den 28. november bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med MitID Erhverv for at indgive høringssvar. I forbindelse med opdateringen kan portalen være nede.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Visionen - En havn af muligheder
Oprettet:
27. oktober 2013
Svarnummer:
48
Indsendt af
Benjamin Asmussen
Virksomhed / organisation
M/S Museet for Søfart
Postnr.
3000
By
Helsingør
Høringssvar
På M/S Museet for Søfart – Danmarks landsdækkende, statsankerkendte specialmuseum for søfartshistorie – har vi med interesse læst Københavns Kommunes vision ”En havn af muligheder”.
De otte temaer, som kommunen i første omgang vil fokusere på, virker alle fornuftige og gode. Men vi savner en erkendelse af de rige historiske værdier, som havner rummer, og som forholdsvis enkelt vil kunne bringes i spil for at give havnen mere karakter. De otte udvalgte temaer er generiske og kunne passe til et utal af storbyhavne rundt i verden, men Københavns Havn rummer store værdier, som ikke er medtaget. Københavns Havn peger nemlig som ingen andre havne i Danmark udaf, ud mod verden og mod eksotiske destinationer.
Fra København sejlede det første danske skib til Asien i 1618 og grundlagde kolonien Trankebar. I København blev umådelige rigdomme fra Østen bragt til i 1700-tallet under Asiatisk Kompagni, og i pakhusene, som stadig findes, blev der holdt auktioner over te, silke, porcelæn, bomuld, krydderier og meget andet.
Fra København blev forbindelserne til de nordatlantiske dele af kongens rige opretholdt. Herfra blev Island, Færøerne og Grønland forsynet og her kom skibene tilbage med varer som skind, tran, hoser, falke og meget andet.
Fra København sejlede store skibe afsted med geværer, alkohol og bomuldsstof til Afrika efter slaver til plantagerne på de Vestindiske Øer. Selvom selve slavehandlen generelt gav underskud, kom plantagernes produkter, resultatet af slavernes arbejde, tilbage til København og var med til at gøre byen rig.
I hundredevis af år var København det danske riges største krigshavn og sporerne efter den militære fortid findes stadig mange steder.
Alle disse historier bør inddrages i den fortælling om havnen, som møder dens mange forskellige brugere. Historierne kan løfte havnens mangeartede områder til mere end blot et dejligt sted at være, men give et blik til den rige fortid, Københavns Havn rummer. De mest interessante steder at opholde sig giver mulighed for at fornemme kulturlagenes transparens, og her er Københavns Havn i særklasse.
På M/S Museet for Søfart vil vi gerne tilbyde at bidrage med et historisk blik, der kan løfte havnen fra det generiske og give turister og havnens brugere flere muligheder og en dybere oplevelse af det fabelagtig interessante sted, som Københavns Havn var, er og forhåbeligt også forbliver.