Virksomhed / Organisation :
Miljøpunkt Nørrebro
Høringssvar: Konkretisering af Skybrudsplan Bispebjerg, Ryparken & Dyssegård.
Miljøpunkt Nørrebro vurderer de skitserede planer og visioner for “Konkretiseringen af Skybrudsplan Bispebjerg, Ryparken & Dyssegård” er godt gennemarbejdet. Dette høringssvar omhandler det område der administrativt hører under bydelen Nørrebro. I “Konkretiseringen af Skybrudsplan Bispebjerg, Ryparken & Dyssegård” er det område der administrativt hører under Nørrebro mærket 8.1-8.6 og betegnet som ‘midterste del af Lersøgrøften vandopland’.
I Hovedrapporten er beskrevet: “Der er en række fordele og positive gevinster forbundet med LAR, mange af immateriel natur - det være sig i forhold til byrummets funktion, attraktion på mennesker og dyr, klimatilpasning, miljø, biodiversitet, bæredygtighed og aflastning af kloakken for at nævne de væsentligste”. For Miljøpunkt Nørrebro er det vigtigt at påpege, at netop disse værdier, af immateriel natur, er meget vigtigste for beboerne på Nørrebro. Beboerne ønsker en blå/grøn byudvikling sammen med en robust bydel. Investeringer der skal foretages for at sikre Nørrebro mod skybrudsskader, skal samtidig tilføre dette meget tætte, befæstede og urbaniserede område værdier, der kan skabe en fremtidssikret bydel. De overordnede intentioner i Københavns Skybrudsplan 2012, at udforme overflade løsninger, der også har en værdi i sig selv og kan bibringe byen attraktive grønne og blå elementer.
Som udgangspunkt bemærkes det, at der i denne konkretisering er indbygget en accept i flere områder af, at vandstanden på vej ved skybrud, kan være over Københavns Kommunes servicemål på 10 centimeter. De områder der nævnes i planen vil efter Miljøpunkt Nørrebro’s vurdering sagtens kunne udbygges med en yderligere begrønning i form af f.eks. flere vejbede.
Samtidig vil Miljøpunkt Nørrebro gerne bemærke, at ved etablering af regnvandsbassin på det gamle baneareal, er det vigtigt at området tilføres naturmæssig herlighedsværdi, så området bliver attraktivt som et åndehul frem for en arkitektonisk ‘moderne park’.
Generelt for denne konkretisering af skybrudsplanen, ser det ud til at anbefalingen af etablering af ‘grønne veje’ og skybrudsveje er på et markant lavere niveau end de 2 tidligere planer der omhandler Nørrebro. Udvalget anbefaler Københavns Kommune Center for Park og Natur at der sker et forstærket samarbejde, omkring en gennemgang af de 3 forskellige konkretiseriseringer af skybrudsplanen, der omhandler det administrative Nørrebro, med Nørrebro Lokaludvalg og Miljøpunkt Nørrebro. Dette er nødvendigt at koordinere de 3 planer for at sikre en samlet blå/grøn byudvikling for hele bydelen og at skybrudsoplandene ikke splitter bydelen men samler.
Det fremgår ikke klart af denne plan om de foreslåede løsninger for at sikre Tagensvej, kun er en løsning for den del der hører under skybrudsopland Bispebjerg, eller det er en løsning der skal implementeres for hele Tagensvej. Miljøpunkt Nørrebro anbefaler at der foretages en samlet vurdering af hele Tagensvej.
Miljøpunkt Nørrebro har ikke nogle bemærkninger til det foreslåede i konkretiseringen vedr. “Lokalplan - startredegørelse. Mjølnerparken” eller andre lokalplaner der bliver berørt af planen.
Derudover vil Miljøpunkt Nørrebro påpege det meget vigtigte i at der så tidligt som muligt i udviklingsprocessen af skybrudsveje og ‘grønne veje’, sikres en decentral og solid borgerinddragelse, der samtidig kan sikre et stærkt lokal ejerskab til løsningerne.