Oprettet: 31. august 2023
Svarnummer:
8

Indsendt af

Valby Lokaludvalg

Postnr.

2500

By

Valby

Høringssvar

Valby Lokaludvalgs svar på høring om København Kommunes kønsligestillingspolitik 2023-2026

Valby Lokaludvalg har modtaget udkastet til KK kønsligestillingspolitik, og sætter pris på at blive hørt på netop dette område. Generelt vurderer vi, at intentionen bag papiret er velmenende, men desværre finder vi samtidig, at indholdet i politikken ikke forpligter Københavns Kommune til at gøre noget aktivt for at sikre reel ligestilling.

Vi bemærker således, at der flere steder i papiret findes formuleringer, der muliggør intentioner, men ikke opfordrer til handling. Ord som ”ønsker” bør erstattes af mere handlingsorienterede ord som “gøre, være, vil, er”, da formuleringer af den type i højere grad forpligter kommunen til at måle på resultaterne.

Ligeså vil vi gerne understrege udfordringerne ved subjektive formuleringer som f.eks. “oplever lighed”. Det er en meget blød formulering, Det er muligt at opleve mange ting på mange måder alt afhængig af ståsted, perspektiv og livsvilkår, så fortolkningsfeltet bliver for stort ved de bløde formuleringer.

Vi mener, at det bør være tydeligt, hvor Københavns Kommune, der er Danmarks største arbejdsplads, vil gå forrest?  Er det f.eks. ved at stille krav til en tydelig ligestillingspolitik også på arbejdspladser, som er delvist kommunalt ejet? Er det ved at efterleve en sådan tydelig ligestillingspolitik, eller er det ved at gå forrest med barselsmuligheder til fædre - eller noget helt andet.?

Vi bemærker desuden, at der i ligestillingspolitikken tales om “lige løn for lige arbejde”, og ikke lige løn til mænd og kvinder for arbejde, der tillægges samme værdi, som det rettelig bør være jf. stadfæstelsen i afgørelsen fra EU-domstolen 06/071982 (https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/156). Vi ønsker, at formuleringen rettes, så kommunen som minimum lever op til en lovmedholdelig ligestillingspolitik.

Vi bemærker endeligt, at der ikke tages stilling til, hvordan man vil arbejde for at ligestille (børne)familier i arbejdet med at udvikle byen og dens politikområder. Når fx høringsmøder lægges i familiernes såkaldte ulvetime, hvor børnene puttes, udelukker man som minimum den ene forælder. For enlige forældre bliver det endog vanskeligere at deltage.  Der bør indtænkes i et ligestillingsdokument, hvordan man aktivt vil skabe muligheder for at inddrage de forældre, der ønsker at bidrage til den demokratiske udvikling af byen, men forhindres af deres livssituation som børnefamilie.

Med venlig hilsen

Benjamin Friis, forperson i fagudvalget Børn, Fritidsliv og Sociale emner, Valby Lokaludvalg.