Høringssvar vedrørende Kommuneplantillæg for Godsbaneterrænet

Oprettet: 21. juni 2022
Svarnummer:
3

Indsendt af

Rasmus Fenhann

Virksomhed / organisation

Fenhann Furniture

Postnr.

2450

By

København SV

Høringssvar

I forbindelse med udviklingen af den nye bydel ved DSB’s Lokomotivværksteder har planlæggerne og grundejerne en unik chance for at skabe en bydel med en unik selvstændig identitet. De smukke bevaringsværdige bygninger i området emmer af godt håndværk og man fornemmer en stor stolthed, der har dannet grundlaget i arbejdet med at vedligeholde de flotte DSB lokomotiver gennem tiden. Denne ånd vil kunne leve videre i området hvis man holder et skarpt fokus på, at de fremtidige aktiviteter omkring detailhandel, erhverv, uddannelse, kultur m.m tager udgangspunkt i værdier som Kvalitet, Vidensdeling, Synergi, Kreativitet og især Håndens arbejde og de sjældne særlige håndværksfag.

Som lejer er jeg allerede en del af et nyt fantastisk miljø af kreative håndværkere (Møbelsnedker/smed/modelbygger), der har fået mulighed for at leje DSB’s gamle batteriværksted på Otto busses Vej. En bygning med smukke lokaler, der er ideel til mindre kreative håndværksvirksomheder, men desværre er planlagt til at skulle rives ned i de nuværende planer. Vi håber meget at vi bliver tænkt ind i den fremtidige plan for området. København er i disse år ved at blive tømt for de sidste rester af steder, hvor det er muligt at lave håndværksmiljøer. En udvikling som meget få har været opmærksomme på og haft interesse i at forhindre. Desværre har vi, der udfører særlige og sjældne håndværk som faggruppe, svært ved at betale den samme husleje, som bolig, kontor og detail og derfor ryger vi ofte ud når der skal fornyes og udvikles i byen. På en måde er det ligesom biodiversiteten, at man først opdager at vi er forsvundet, når der bliver underligt stille i dagtimerne når de små håndværksvirksomheder er væk og det bliver næsten umuligt at få udført krævende håndværksopgaver.

DSB’s værkstedsbygninger er en unik mulighed for at skabe et miljø omkring håndværk, der vil kunne give en stærk identitet til området. Allerede nu har Banegården etableret sig med fokus på det gode mad håndværk i de gamle trælader. Man kunne forestille sig, at de blev suppleret med et område med spændende værksteder med særlige og sjældne håndværk / Uddannelses institutioner med fokus på undervisning i håndens arbejde både for børn og voksne, både som dag, aften og højskole / Detailhandel med mindre butikker der handler med håndlavede varer og varer af høj kvalitet / Offentligt tilgængelige fællesværksteder / Maker spaces, Fab-Labs / Gallerier og udstillingssteder for Kunsthåndværk, etc. Et sådan fokus i prioriteringen af brugen af de eksisterende bygninger vil give området en unik identitet, som folk ville komme rejsende langvejsfra for at opleve. En perle i byen, med en identitet, som mange gerne vil bo i nærheden af og alle Københavnere ville værne om.

Da jeg endnu ikke har set nogle eksempler på, at man har kunnet skabe sådanne miljøer i København i nybyggeri, håber jeg man vil prioritere at bruge så meget af de eksisterende gamle bygninger som muligt til at skabe miljøer med en stærk identitet og mulighed for synergi effekter, da det vil være her at man vil kunne få huslejen tilstrækkeligt lav og her, at man vil kunne formulere projekter der kan tiltrække fondes opmærksomhed på at støtte kreative håndværksmiljøer.