Høringssvar vedrørende Kommuneplantillæg for Godsbaneterrænet

Oprettet: 24. juni 2022
Svarnummer:
8

Indsendt af

Christian Nislev

Virksomhed / organisation

Socialdemokratiet 9. Kreds - Vesterbro og Kgs. Enghave

Postnr.

1799

By

København V

Høringssvar

Høringssvaret er opdelt i to dele::
 
1. Der ønskes ideer og kommentarer til, hvordan detailhandel kan understøtte området i forhold til byliv og i forhold til dem der skal bo og arbejde i området. 
 
2. Desuden ønskes ideer og kommentarer til, hvordan sikrer vi, at planlægningen kan rumme både eksisterende virksomheder og en ny blandet bydel med boliger, erhverv og offentlige institutioner.  
 
 
Høringssvar:
 
Pkt. 1:
 
Mht. detailhandel forestiller vi os, at de forskellige områder i Jernbanebyen kan falde indenfor en ud af tre kategorier: 
- handelsstrøg med høj intensitet af butikker i stueetagen
- blandede områder, hvor der er enkelte butikker i stueetagen, men hvor hovedvægt er på beboelse eller fællesområder (eks. cafe eller galleri beliggende ud mod grønt område)
- beboelse/grønne områder, hvor der ikke ligger nogen butikker. 
 
Placeringen af disse kategorier af områder skal nøje tænkes ind mht. placering i området, støjgener, dynamik ifht. beboere og kontorer m.m.
 
Ud mod Vasbygade foreslår vi højt byggeri med erhverv og/eller parkering, så man på den måde kan skabe en form for "støjmur" mellem Vasbygade og den øvrige del af Jernbanebyen.
 
Jernbanebyen kommer til at bestå af 5 kvarterer med varierende procent af beboelse og dermed borgere, men også med almene boliger i alle kvarterer. De bliver endvidere udbygget i forskellig rækkefølge over længere tid.
 
Vi foreslår derfor, at der som minimum skal være butikker med detailhandel (ex. fødevarer) i hvert af disse fem kvarterer.
 
Kontorbygninger med kantine bør pålægges eller opfordres til at placere kantinen i stueetagen samt lade den være åben for offentligheden udenfor kontortid (dvs. om aftnen). Alternativt bør der være butikker i stueetagen på kontorbygninger. På denne måde undgås triste og "døde" områder omkring kontorbyggeri, som ellers ses mange andre steder i bybilledet.
 
I forbindelse med etablering virksomheder og boliger i samme kvarter har man tidligere i Malmø anvendt modellen "BID - Business Improvement District", for boliger og virksomheder for at forbedre livskvalitet i byer. Den kunne overvejes anvendt her.
 
Pkt. 2:
 
Der bør lægges særligt vægt på at sikre gode forhold for små og mindre virksomheder, såsom håndværksvirksomheder. For at bevare dem på området, så er det for det første vigtigt at de får nogle fornuftige økonomiske og fysiske rammer. Mht økonomi, så skal der være erhvervsbygninger til en acceptabel husleje, f.eks. i form af værkstedsfællesskaber e.l. Mht. fysiske rammer, så skal evt. støjgener fra virksomhedernes aktiviteter tænkes ind ved placeringen af dem. Desuden skal der være de nødvendige tilkørselsforhold samt parkering.